Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
Chciałbym złożyć PC, który będzie jak najbardziej "przyszłościowy" - mam tu na myśli to, że za 2-3 lata chciałbym wymienić procesor na coś x3d (obecnie 9800x3d mnie trochę niepokoi, jeśli chodzi o zgłaszane "awarie", więc mogę spokojnie przeczekać) oraz dodać co najmniej 1 dysk M.2. Co za tym idzie, przy ewentualnej zmianie nie chciałbym wymieniać więcej podzespołów, jeśli oczywiście będzie to możliwe :) Chciałbym też mieć opcję OC w przyszłości. Przeznaczenie to Adobe Lightroom/Photoshop i gry

Procek: 7500f (~615zł sferis) (wiem, że nie jest idealny pod adobe, ale proszę mi wierzyć, że to i tak będzie skok jakościowy :))
Chłodzenie: Thermalight Peerless Assassin 120 SE (~200 zł)
Mobo: B850 LIVEMIXER (890 zł morele)
RAM: Goodram IRDM Pro CL30 32GB (409 zł proline)
Dysk: Sk Hynix 2TB (~600 zł x-kom)
PSU: Corsair RM850x (~595 zł amazon)
GPU: 9070 XT (~3500 zł)

Suma: ~6800 zł (max. budżet to 7000 zł)

Obudowę wybrałem Endorfy arx 700 Air - wiem, że nie jest może najwybitniejsza, ale wyrwałem ją na promce (niecałe 300zł) i uznałem za okazje w tej cenie :D

Kilka dodatkowych pytań ode mnie:

Czy warto dorzucać do B850 Steel Legend?

Czy NM790 dużo odstaje od wspomnianego wyżej SK Hynixa? Pytam, bo zdarza się, że jest na jakichś atrakcyjnych promkach, pytanie czy warto polować

Czy warto ryzykować zakup CPU z Aliexpress? Można tam trafić naprawdę ciekawe okazje, ale nie wiem czy to nie jakieś crapy straszne... Czytam raczej pozytywne opinie o takich zakupach, no ale sam nie wiem... 7700 w cenie 7500f jest kuszące, ale jeśli ryzyko jest zbyt duże, to odpuszczę ;)

Czy mobo, którą wybrałem pozwoli na wymianę procka w przyszłości na jakiegoś następcę 9800x3d (wraz z OC)? Wiem, że nikt 100% pewności mieć nie będzie, ale czy jest to dobra baza?

Opublikowano

Pod Photoshopa czy Lightroom ten 7500F spokojnie wystarczy, tam nie potrzebujesz nie wiadomo jakiego CPU.

Co do reszty - do płyty bym nie dorzucał, Livemixer jest wypasiona i ma wszystko co trzeba.

NM790 to gorszy dysk, ale nadal dobry. SK Hynix bedzie miec przewage przy czestym kopiowaniu duzych plikow.

Co do Ali - jak od sprawdzonego sprzedawcy to powinno byc ok. Znajomy natomiast mial jakies tam przeboje, raz mu przyslali uszkodzonego 7500F i kopał się 2 miesiące z Chńćzykiem, ale w koncu zwrocili kase.

Zasilacz zobacz czy jest w wersji ATX 3.1.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź!

Co do zasilacz to jest to wersja 3.1, ale poczytałem komentarze i raczej towar przychodzi w słabym stanie.. więc wezmę że sferisa, cena nie jest dużo wyższa. 

Jeszcze zapytam ponownie o płytę główną. Znalazłem jeszcze taki model ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI w zbliżonej cenie. Czy ten Livemixer nadal prezentuje się na tyle dobrze, że nie mam już co kombinować czy może ten asus bedzie "pewniejszą" opcja?

Reszta raczej dla mnie jasna, dzięki :)

Opublikowano (edytowane)

To dość podobne płyty. Asus ma lepsze audio (bardziej rozbudowana sekcja audio, jeszcze lepszy kodek + wzmacniacz), w ASrocku masz nowsze WiFi 7. Reszta wygląda mocno podobnie.

Jak cena Asusa podobna i nie zależy ci na szybszym WiFi (wymagany też odpowiedni router) to chyba szedłbym w Asusa, bo jednak płyta dłużej na rynku więc jakby nie patrzeć jest pewniejszym wyborem.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Znalazłem jeszcze info, że wspomniany LIVEMIXER ma sekcje zasilania 14+2+1, natomiast Asus 12+2+1. Niestety nie jestem biegły w tych tematach, ale czy to jest jakaś znacząca różnica, patrząc na to, że w przyszłości chciałbym zainwestować w mocniejszy procek?

Jeszcze podpytam o zasilacz: NZXT C850 ATX 3.1 850W - czy to solidny i cichy zasilacz? Pytam, bo to ~100zł różnicy na korzyść NZXT, a lubię optymalizować koszty :D ale jeśli wypada gorzej to może nie warto oszczędzać akurat na tym.

Opublikowano

Sekcja z Asusa i tak bez problemu uciągnie nawet najbardziej prądożerne Ryzeny 9, więc nie jest to jakiś super duży argument na korzyść ASrocka. 

Jeśli NZXT tańszy to śmiało można brać, jeden z lepszych zasilaczy ATX 3.1 na rynku dostępnych w "ludzkich" cenach. Jest cichy, ma bardzo dobry wentylator.

Opublikowano

Dzięki, to zdecyduje się ostatecznie na tego nzxt :)

Jeszcze googlujac ten kodek ALC4080, ktory jest na asusie nie jest zbytnio chwalony, często zgłaszane były błędy z "trzaskami", szumami etc. Czy kojarzysz może temat? Większość wpisów była sprzed wielu miesięcy, ale może problem nadal nie został rozwiązany.

Opublikowano (edytowane)

Były na początku jakieś problemy ale to była bodajże kwestia sterowników.

Ja osobiście składałem dwa komputery z ALC 4080 na płytach Asusa:

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-b650-a-gaming-wifi-model/spec/

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870-a-gaming-wifi/wtb/

I żadnych trzasków nie było podczas moich testów przed wydaniem tych PC, znajomi dla których to składałem też niczego nie zgłaszali, a mam z nimi kontakt regularny więc raczej bym wiedział gdyby coś było nie tak.

Dodam też, że z ciekawości przetestowałem kilka modeli słuchawek które posiadam na tych kartach, więc raczej jakby miał coś trzeszczeć to bym wyłapał ;) 

Edytowane przez Dirian
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Pozwolę sobie jeszcze zapytać. Zdecydowałem się ostatecznie na nzxt 850w atx3.1. Przeglądam obecnie karty, głównie 9070xt i widzę, że niektóre (akurat jedna w dość "atrakcyjnej" cenie) ma zalecany zasilacz 900w.. Czy 850 faktycznie nie da rady pociągnąć takiej karty? Może warto pomyśleć nad mocniejszym zasilaczem, skoro już teraz ciężko wykarmić niektóre sztuki, przynajmniej według rekomendacji?