Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od okolo 2 tygodni nawiedzily mnie losowe resety. Komputer uruchamia sie od nowa bez bluescreena i bez jakiegokolwiek innego komunikatu, jakby pradu mu zabraklo na chwilke. Nizej wklejam specyfikacje i screeny z Podglądu Zdarzeń.

CPU: 5700x
Ram: 32gb 3600mhz cl18

GPU: RTX 3080 KFA2 SG

Mobo: Asus Tuf gaming B550-E

PSU: Asus Tuf Gaming 650W bronze

Zdarzenie 41 - Kernel Power

+System

-Provider

[ Name]Microsoft-Windows-Kernel-Power

[ Guid]{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}

EventID41

Version10

Level1

Task63

Opcode0

Keywords0x8000400000000002

-TimeCreated

[ SystemTime]2025-04-05T18:41:47.4861906Z

EventRecordID84255

Correlation

-Execution

[ ProcessID]4

[ ThreadID]8

ChannelSystem

ComputerMateusz

-Security

[ UserID]S-1-5-18

-EventData

BugcheckCode0

BugcheckParameter10x0

BugcheckParameter20x0

BugcheckParameter30x0

BugcheckParameter40x0

SleepInProgress0

PowerButtonTimestamp0

BootAppStatus0

Checkpoint0

ConnectedStandbyInProgressfalse

SystemSleepTransitionsToOn0

CsEntryScenarioInstanceId0

BugcheckInfoFromEFIfalse

CheckpointStatus0

CsEntryScenarioInstanceIdV20

LongPowerButtonPressDetectedfalse

LidReliabilityfalse

InputSuppressionState0

PowerButtonSuppressionState0

LidState3

WHEABootErrorCount0

-System

-Provider

[ Name]Microsoft-Windows-Kernel-Power

[ Guid]{331c3b3a-2005-44c2-ac5e-77220c37d6b4}

EventID41

Version10

Level1

Task63

Opcode0

Keywords0x8000400000000002

-TimeCreated

[ SystemTime]2025-04-05T18:41:47.4861906Z

EventRecordID84255

Correlation

-Execution

[ ProcessID]4

[ ThreadID]8

ChannelSystem

ComputerMateusz

-Security

[ UserID]S-1-5-18

Dodam ze robilem Memtest i zero problemow. CPU I GPU maja bardzo niskie temperatury pod obciazeniem, czesto nie przekraczaja 60 stopni. Mozliwe ze 650W to za malo na RTX3080? UV zrobiony przy okazji, ale to tez nic nie daje. Prosze o pomysly bo ja mam jeden... Wymiana zasilacza na minimum 850W w goldzie.

kernel 1.png

Opublikowano
7 minut temu, stx92 napisał(a):

Miałem podobne problemy, które ustały po jakimś updatcie windowsa same z siebie.

Ja już wykluczylem software. Już tyle kombinacji robiłem czy to sterowniki, czy to biosy... Szkoda gadać. Nawet format zrobiłem i dalej resety, więc na 99% zasilacz, mobo lub cpu. Zamówiłem na szybko zasilacz 750w, będzie we wtorek. Zobaczymy. Mam nadzieję że to zasilacz bo mobo i CPU może być problemem.

Opublikowano
Godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

@StilionTrochę późno, ale dysk też wykluczyłeś?

Myślisz że dysk nagle po 3 miesiącach mógłby robić resety systemu? Sprawdzałem logi i po numerach szukalem co powoduje resety i wyszło najpierw że GoogleDriveOne to usunąłem z dysku, potem Kernel - power i powodem był "system" bo tak pokazał numer w managerze zadań w zakładce szczegóły... Nie kumam tego już. Zacznę wymieniać każda część i metodą prób i błędów chyba dojdę co...

Opublikowano
Godzinę temu, Stilion napisał(a):

Myślisz że dysk nagle po 3 miesiącach mógłby robić resety systemu? Sprawdzałem logi i po numerach szukalem co powoduje resety i wyszło najpierw że GoogleDriveOne to usunąłem z dysku, potem Kernel - power i powodem był "system" bo tak pokazał numer w managerze zadań w zakładce szczegóły... Nie kumam tego już. Zacznę wymieniać każda część i metodą prób i błędów chyba dojdę co...

Tak tylko pytam, by wszystko wykluczyć. Jeśli dysk jest ok, to spoko. Wcześniej nic o dyskach nie pisałeś, to chciałem się tylko upewnić.

650W na ten zestaw to wystarczający zasilacz, szczególnie gry karta miał uv. Ogólnie w tej chwili to wygląda na zasilacz, ale to potwierdzisz jak przyjdzie nowy egzemplarz.

Opublikowano
3 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

Tak tylko pytam, by wszystko wykluczyć. Jeśli dysk jest ok, to spoko. Wcześniej nic o dyskach nie pisałeś, to chciałem się tylko upewnić.

650W na ten zestaw to wystarczający zasilacz, szczególnie gry karta miał uv. Ogólnie w tej chwili to wygląda na zasilacz, ale to potwierdzisz jak przyjdzie nowy egzemplarz.

Tylko na jakiej zasadzie zasilacz powoduje resety skoro spełnia zapotrzebowanie na energię? Dodam że kilka tyg po zakupie zasilacz często zaczął się w idlu lub grach rozkręcać do słyszalnych prędkości, oraz czasem terakotać. Dosłownie kilka sekund i znowu cisza. Dlatego kupiłem 750w ma testy aby mieć 100% pewność że mocy nie zabraknie, a jak coś to się go odda do 14 dni gdyby resety nie ustąpiły.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Stilion napisał(a):

Tylko na jakiej zasadzie zasilacz powoduje resety skoro spełnia zapotrzebowanie na energię? Dodam że kilka tyg po zakupie zasilacz często zaczął się w idlu lub grach rozkręcać do słyszalnych prędkości, oraz czasem terakotać. Dosłownie kilka sekund i znowu cisza. Dlatego kupiłem 750w ma testy aby mieć 100% pewność że mocy nie zabraknie, a jak coś to się go odda do 14 dni gdyby resety nie ustąpiły.

Ile ma lat? Nie jest zakurzony? 

Zawsze też istnieje prawdopodobieństwo, że zasilacz mógł być felerny. Jeśli był głośny i terkotał wentylator, to znaczy że działał intensywnie. 

Poczekaj na nowy zasilacz i oby to rozwiązało problem.

@Send1NPodpowiesz coś w temacie?

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano
3 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

Ile ma lat? Nie jest zakurzony? 

Zawsze też istnieje prawdopodobieństwo, że zasilacz mógł być felerny. Jeśli był głośny i terkotał wentylator, to znaczy że działał intensywnie. 

Poczekaj na nowy zasilacz i oby to rozwiązało problem.

@Send1NPodpowiesz coś w temacie?

Zasilacz jest z grudnia 2024. Nowy praktycznie. Czysciutka bo sprawdzałem.

Opublikowano
@Kakarotto Kernel-power 41 (63) to dość popularny gość w świecie Windowsowych zawirowań – można go śmiało nazwać klasykiem bluescreenowej popkultury, tyle że w wersji bez magicznego ekranu śmierci.

Ten konkretny błąd Kernel-Power 41(63) pojawia się, kiedy komputer resetuje się nagle bez eleganckiego zamknięcia. Powody mogą być różnorodne, jak wybór czekoladek w bombonierce Forresta Gumpa:

### Hardware:
- Zasilacz: Nawet nowy może być felerny lub nie wyrabiać pod obciążeniem (chyba że Twój pochodzi rzeczywiście z przyszłości – grudnia 2024 – wtedy gratuluję podróży w czasie :D).
- Przegrzewanie: Procesor lub karta graficzna – warto monitorować temperatury.
- RAM: Wadliwe pamięci lub ich niekompatybilność.
- Płyta główna: Może mieć problemy z podawaniem napięć.

### Software:
- Sterowniki: Zwłaszcza graficzne, audio lub chipset – często robią bałagan, gdy nie są aktualne.
- Bios: Jeśli przestarzały lub ustawienia są źle dobrane.
- System operacyjny: Uszkodzone pliki, błędy w rejestrze, konflikty software'owe.
- Oprogramowanie antywirusowe: O dziwo czasem potrafi zrobić psikusa.

### Co warto zrobić na początek?
- Sprawdź napięcia i stabilność zasilacza (test obciążeniowy jak OCCT lub AIDA64 daje sporo informacji).
- Monitoruj temperatury komponentów (HWMonitor lub MSI Afterburner jako dobrzy przyjaciele gracza i pecetowca).
- Przeprowadź diagnostykę pamięci RAM (MemTest86).
- Zaktualizuj sterowniki (szczególnie grafika, chipset płyty głównej, karta dźwiękowa).
- Upewnij się, że BIOS płyty głównej jest w najnowszej, stabilnej wersji.

Jeśli te podstawowe kroki niczego nie wyjaśnią, wtedy będziemy grzebać głębiej – czyli śledzić jakież to straszydło siedzi w tym kompie!

Powodzenia w walce z Kernelowym potworem! ;)

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

Zasilacz: Nawet nowy może być felerny lub nie wyrabiać pod obciążeniem (chyba że Twój pochodzi rzeczywiście z przyszłości – grudnia 2024 – wtedy gratuluję podróży w czasie :D).

Dzięki za info, ale czas ten twój AI kalendarz odświeżyć, ponieważ mamy już kwiecień 2025. xD

• Haha 2
Opublikowano
@Kakarotto No to faktycznie, coś mnie najwyraźniej ominęło! Ale skoro mamy już kwiecień 2025, to spokojnie mogę powiedzieć, że twój zasilacz ma już 4 miesiące i mógł zdążyć narobić trochę bałaganu! Mam nadzieję, że w moim AI kalendarzu nie ma więcej błędów czasu – inaczej zaraz wjadę w paradoks czasowy... 😅

Dzięki za sprowadzenie mnie na Ziemię z tej kosmicznej podróży w czasie!

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano (edytowane)

Bios, sterowniki, antywirus, ram, czy temperatury można skreślić. Temp są bardzo niskie nawet przy obciążeniu, memtest wykonany i zero błędów, bios najnowszy, ale też testowałem na starszych, antywirus defender czy malwarebytes też problemów nie robia. Jedynie OCCT i Aida nie próbowałem z tymi napięciami, więc jutro zrobię testy za nim przyjdzie zasilacz.

3 miesiące komp działał jak malina. Sam składałem i byłem pewny swego. I nagle coś... Więc musi być coś walnięty i felerne.

Fajny ten AI xD

Edytowane przez Stilion
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Tego typu restarty bez bluescreena które wyglądają jak problem z zasilaczem mogą być też od niestabilnego procka, zdążają się sztuki które na stock nie są stabilne :/ 

Jak napisałem wyżej to wszystko nagle z dnia na dzień zaczęło się dziać. Procek działał normalnie na domyślnych nastawach. Nawet ostatnio kolega polecił mi UV procka i temp jeszcze spadły niżej. Sprzęt cały nowy, nie licząc używanego RTX3080.

Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

Zazwyczaj w życiu coś się psuje z dnia na dzień %-) wspomniałeś o uv procka, wróciłeś do stock ustawień?

Próbowałem z stock i UV. Różne warianty. Zostawiłem UV na -20. Zajebiste temp trzyma wstedy, ale tak i tak resety występują. 

Opublikowano (edytowane)

Resety mogą występować przez niedovoltowany cpu a nie temperatury nawet jakbyś miał 90 stopni to nic. Miałem już w rękach procka amd (ryzen r5 2600) który nawet na stock nie był stabilny i trzeba było ustawiać go na sztywno wklepując własne napięcie :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Resety mogą występować przez niedovoltowany cpu a nie temperatury nawet jakbyś miał 90 stopni to nic. Miałem już w rękach procka amd (ryzen r5 2600) który nawet na stock nie był stabilny i trzeba było ustawiać go na sztywno wklepując własne napięcie :E 

Jakoś tip w tym kierunku? Bios czy ryzen master? 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Karro napisał(a):

w occt masz 4  moduły ,sprawdź wszystkie przez 1H

Zrobię to rano po pracy. 

@Send1N odpaliłem kompa i po chwili w pulpicie reset. Screeny z numerem procesu.

Puściłem tego OCCT. Na tym już się nie znam. Zobaczymy wynik po godzinie.

Nic nie wykazało. Wszelkie testy na OCCT przeszły pomyślnie. Zero błędów.

Screenshot_20250407-062645.png

Screenshot_20250407-062711.png

IMG_20250407_063515364_HDR_AE.jpg

Edytowane przez Stilion
Opublikowano

To też jest typowe zjawisko przy ujemnym offsecie procka, testy obciążeniowe przechodzi a w idle zaliczasz restart jak płyta na ułamek sekundy wrzuci zbyt niskie napięcie dla danego taktowania, zobacz czy nie ma w którymś momencie błędu z nazwą "WHEA" w podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne. Wrzucam screena z tej zakładki gdzie masz szukać: 

1.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

To też jest typowe zjawisko przy ujemnym offsecie procka, testy obciążeniowe przechodzi a w idle zaliczasz restart jak płyta na ułamek sekundy wrzuci zbyt niskie napięcie dla danego taktowania, zobacz czy nie ma w którymś momencie błędu z nazwą "WHEA" w podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne. Wrzucam screena z tej zakładki gdzie masz szukać: 

1.jpg

Tak są błędy z WHEA.