Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kupuję komputer i z racji tego, że nie mam zbyt dużego doświadczenia, proszę o pomoc w doborze komponentów.
Zrobiłem mały research i wybrałem takie podzespoły. Komputer będzie służył do gamingu – dla mnie i syna.
Chcemy przeznaczyć na niego więcej pieniędzy, żeby nie musieć wymieniać go za dwa lata.

Czy ktoś może powiedzieć, czy coś tutaj nie gra, albo czy są inne części, które w tej cenie bardziej się opłacają?

Z góry dziękuje za każda sugestie.

Procesor:Procesor AMD Ryzen 9 9950X3D

Karta Graficzna:Asus TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC 16GB GDDR7

Płyta Głowna:ASRock X870 STEEL LEGEND WIFI

Pamięć Ram:ADATA XPG Lancer Blade RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

Zasilacz:Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 1000W

Obudowa:Endorfy Arx 700 ARGB

Dysk:Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVM

Chłodzenie:Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black

Monitor:iiyama G-Master GB2790QSU-B5 Gold Phoenix

Opublikowano (edytowane)

Procka śmiało możesz wziąć 9800X3D i schować kasę do kieszeni, dopłata do 9950X3D pod same gry nie ma sensu. Ten procek nie będzie mieć większej żywotności niż 9800X3D, nie starczy na dłużej, na dziś też nie będzie wydajniejszy w grach. Nie ma sensu przepłacać.

W jakich cenach masz te części co wybrałeś? Kupujesz w jakimś konkretnym sklepie? Jaki budżet maksymalnie zakładasz? Źle to nie wygląda ale coś tam można dopieścić.

Nie myślałeś nad jakimś większym monitorem, może jakiś OLED albo coś ultrawide?

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Dirian napisał(a):

Procka śmiało możesz wziąć 9800X3D i schować kasę do kieszeni, dopłata do 9950X3D pod same gry nie ma sensu. Ten procek nie będzie mieć większej żywotności niż 9800X3D, nie starczy na dłużej, na dziś też nie będzie wydajniejszy w grach. Nie ma sensu przepłacać.

W jakich cenach masz te części co wybrałeś? Kupujesz w jakimś konkretnym sklepie? Jaki budżet maksymalnie zakładasz? Źle to nie wygląda ale coś tam można dopieścić.

Nie myślałeś nad jakimś większym monitorem, może jakiś OLED albo coś ultrawide?

Zapomniałem dodać, że produkuję też muzykę, dlatego zależało mi na większej liczbie rdzeni – słyszałem, że 9800X3D jest bardziej nastawiony na gry. Czy to prawda?
Jeśli chodzi o monitor, to po prostu wybrałem taki, który ma 1440p i 240 Hz, bo syn gra w CS2.
Czy poleciłbyś jakiś konkretny model? Chyba w morele bo tam mi złożą.

Całość musi się zamknąć w 18k, cena tego który wysłałem to 16800 z monitorem i systemem. Sam go nie złoże.

Edytowane przez whiteshadow31
Opublikowano

9800X3D ma 8 rdzeni, 9950X3D ma te same 8 rdzeni z X3D (więcej cache), oraz dodatkowe 8 zwykłych rdzeni. W grach te drugie są wyłączane czyli 9950X3D staje się de facto 9800X3D, stąd identyczne wyniki w grach. A do pracy wielordzeniowej jeden ma 8 rdzeni, drugi 16, cała różnica.

NM790 jest wg mnie średnio wycenionym dyskiem, to budżetowa konstrukcja z chińskimi kościami pamięci czy kontrolerem bez DRAMu. Porządne dyski (WD SN850X, Hynix P41 Platinum, Kingston Fury Renegade, Kingston KC3000) kosztują ~50zł więcej.

Lepszy zasilacz:

https://www.ceneo.pl/173370167

Lepsze AIO:

https://www.amazon.pl/Thermalright-PRO-360-ARGB-rozdzielczości/dp/B0D3C4FJP9

Opublikowano (edytowane)

9800X3D to nadal 8-rdzeniowy procesor, więc do pracy też się nada

Jak będzie dużo CS2 to ok, można zostać przy tym ekranie. No chyba, że jakiś OLED 240 Hz: https://www.morele.net/monitor-aoc-agon-pro-oled-ag276qzd-12851882/

Ja bym może zrobił to tak:

https://proline.pl/koszyk/de955486

• Procek zmieniony na 9800X3D. Na upartego możesz dopłacić do 9950X3D, to już sam oceń czy twój soft potrzebuje aż 16 rdzeni - wg mnie nie.
  • Płyta B850 spokojnie wystarczy, więc tu trochę oszczędzamy.
  • Zasilacz 850W ale sporo lepszy elektrycznie, z poprawioną wtyczką 2x6 pin pod GPU i ATX 3.1.
  • Ciekawsza obudowa? To już kwestia gustu, ale takie akwarium chyba mniej nudne + dodatkowo AIO z wentylatorami dopasowanymi do wentylatorów z budy, więc fajnie się będzie całościowo komponować.
  • Lepszy SSD.

W Proline montaż z kodem PRO24 masz trochę taniej jak coś. Jak montują możesz zobaczyć u nich na Facebooku, czesto wrzucaja fotki.

Edytowane przez Dirian