Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz dokonuję zakupu czegoś takiego, więc się za bardzo nie znam, dlatego chciałbym zapytać się tutejszej społeczności o pomoc. Ciężko znaleźć jakieś rzetelne recenzje, a te anglojęzyczne często polecają modele których nie ma dostępnych w Polsce.

"Na chłopski rozum" wybrałbym uchwyt na deskę rozdzielczą, bo nie zasłania widoku jak wersja na szybę, i nie będzie problemu z ogrzewaniem w zimę jak w wersji na kratkę wentylacyjną. Też nie chciałbym wariantu magnetycznego, nie chcę niczego nalepiać na smartfona. Samodzielnie udało mi się znaleźć Baseus Osculum. Nie ma w nim bardzo dużo ruchomych elementów które niechybnie by się luzowały (prawdopodobnie szybciej niż później), i ogólnie wygląda dobrze, ale tylko przy założeniu, że mocowanie nie padnie. Większość opinii jest pozytywna, ale według niektórych mocowanie pada po tygodniu.

Edytowane przez Jandalf
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze opcja uchwytu w slot płyt CD. Korzystam w maździe BL, bo do kratki nic nie wsadze, tak samo jak nie przypisuje do szyby (zasłania).

https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/uchwyty-do-telefonow/uchwyt-grawitacyjny-baseus-montowany-do-slotu-cd?gad_source=1&gad_campaignid=20500307913&gbraid=0AAAAADoIO68l3umfXUbDaulDUSebMM03c&gclid=Cj0KCQjw5ubABhDIARIsAHMighasSrB98ZJrh14kMT_OSNKp5kYyNXu7hKfmENe2FDUcK0whVmmeL4gaAnBGEALw_wcB

Może nie jest super stabilny, bo wyjmowanie telefonu potrafi wysunąć trochę ze slotu uchwyt, ciężki telefon również potrafi odrobinkę wysunąć ale... Jedna ręka w.pil sekundy da się to poprawić i od ok pół roku nawet nie myślę o zmianie na cokolwiek innego. Nawet jak się popsuje to kupię drugi.

IMG-20250131-WA0000.jpg

IMG-20250131-WA0002.jpg

IMG-20250131-WA0001.jpg

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

Ja sobie drukuje na drukarce 3D tego typu uchwyty. Taka kieszonka na wymiar telefonu i wkładasz od góry fona. Nie ma nic lepszego, szybko i dobrze, nic nie trzęsie ani nie lata. Mocowane do kratek albo innych szczelin, w tym przypadku jest ramka z otworami pod ringami kratek. Może nie wygląda ale jest w opór funkcjonalne.IMG_20250507_081720.thumb.jpg.53c3f53482a760147c82a78f17afb6b6.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Jak już odkopane...
image.thumb.png.c8fef47c58276e87efd7e7096502a2f9.png

Klasyczny do kratki magnetyczny (nie MagSafe), z blaszką klejoną do etui;
Telefon zapiera się o deskę więc nie spadnie. Mimo słabego magnesu jeszcze nie przyszło mu latać w aucie, nawet jeżdżąc po wertepach;
W upalne dni zimny nadmuch z kratki przydaje się żeby schłodzić telefon robiący za navi, odtwarzacz muzyki itd.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś korzystałem z uchwytów naklejanych na szybę, ale zostawienie auta na słońcu oznaczało, że prawdopodobnie się odczepi. 

Na szczęście audi w serii zamontowało uchwyt na telefon, muszę tylko jeszcze zrobić dziurę na przewód i będzie profi :E

Zdjęcia z telefonem nie będzie bo nie mam jak XD gorzej jak zmienię telefon, bo ten idealnie na wcisk pasuje 

IMG20250507165716.jpg

Edytowane przez huudyy
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

W 2015r jak odgruzowałem Civic na wyjazd do Chorwacji to wykorzystałem fakt, że H była już wypruta z audio... 
Stary uchwyt, trytytki i cyk:
image.thumb.png.72403dd6b1297e603d34d82ccebd4ec5.png

Uchwyt wciśnięty w miejsce po radiu, spięty o koszyk opaskami (na foto brak modułu do trzymania telefonu a wpinanego w podstawę);
Do tego głośniki blutu Creative idealnie blokował się w wysuwanej popielniczce poniżej :E 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie to zamiast kupować uchwyt do telefonu to kup telefon z bezprzewodowym ładowaniem i nowy samochód z półką dedykowaną na Fon z właśnie ładowaniem bp i android auto również  bezprzewodowym ;)

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 23:11, Petru23 napisał(a):

W sumie to zamiast kupować uchwyt do telefonu to kup telefon z bezprzewodowym ładowaniem i nowy samochód z półką dedykowaną na Fon z właśnie ładowaniem bp i android auto również  bezprzewodowym ;)

Zajebisty pomysł. A zamiast bułek niech kupi sobie piekarnię.

• Haha 3
Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 16:58, huudyy napisał(a):

Na szczęście audi w serii zamontowało uchwyt na telefon,

to nie jest uchwyt na telefon tylko kieszonka na drobniaki, karty parkingowe itd itp

w 1din był tam uchwyt na kubek, chociaż pod 2din też można przerobić...

w czasach tych aut, czyli prawie 20lat, to telefon był w podłokietniku.

ja w 8p trzymałem w " popielniczce"  , ale i lata temu telefony były mniejsze

teraz mam magnetyczny w kratkę, magnes doklejony do etui, u mnie się sprawdza

Opublikowano

ok, ok

a wcześniej to miałem taki uchwyt żelowy, w czasach gdzie telefony były lżejsze, a z navi jeśli się korzystało to tej fabrycznej. choć pamiętam n95 i navi na garminie, ile się to odpalało..

20090806413.jpg

Opublikowano

Co by to nie było, na pewno jest lepsze niż jaki paździerz przywalony chamskimi wkrętami. Istnieją przecież kleje, taśmy dwustronne (3M) itd - a tam doj..ne jak sztacheta pod wiejską remizą. Brakuje do kompletu szyberdachu zrobionego z obsranej deski klozetowej.

Opublikowano (edytowane)

w a3 8V jest dużo rodzajów montowanych w kratki/między nimi , dobrze się to sprawdza i nie najgorzej wygląda

na ali tego miliony za grosze

ostatni do 8p, nie trzeba do szuflady wkładać ;)

nawiew 1.jpg

nawiew 2.jpg

nawiew 3.jpg

Edytowane przez miro