Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałem oddać chrześniakowi troche częsci z aktualnego komputera i zasatnawiam się, czy muszę oddawać mu też zasilacz, Czy może stary sobie poradzi. 
Zasilacz który ma aktualnie w obudowie to https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-atx-smart-630w-120mm-80-apfc-sp-630pcweu-442656/ który kupiłem w 2012 roku.
Części które chciałbym mu oddać to
MOBO: GIGABYTE Z390 GAMING X
CPU: Intel Core i7-9700K
RAM: Corsair 16GB(2x8GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB Pro

GPU: Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER 8 GB

Ja do tego zestawu używam Seasonic Core GM 650W 80 Plus Gold

Opublikowano

Ten Smart Se to kiepska jednostka na grupowej regulacji napięć ze znanym problemem dużego spadku napięcia na linii 12v pci-express, Jeżeli chodzi o samą moc to do takiego zestawu nawet i 500watowy by wystarczył ale w tym przypadku może być problem, u mnie na grafikach które pobierały powyżej 200W zaczynał się spadek napięcia w okolice minimalnej normy (11.40v) przy r9 290 potrafiłem zaliczyć parę razy w tygodniu pod obciążeniem losowy restart, po 3 latach posiadania dałem go koledze który używał na nim gtx 960 a później zmienił na 1660Ti i wszystko było ok przez 7 lat po czym w tamtym roku chciał abym zrobił mu upgrade sprzętu i wjechał radeon 7700XT i znów zaczeły się problemy w postaci spadku napięcia w okolice 11.50 / 11.60 i ciągłe pulsujące diody w okolicy gniazda zasilania na karcie pod obciążeniem. 

• Like 1