Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj przyszedł do mnie nowy rtx 5070 (a dokładnie Palit GeForce RTX 5070 INFINITY 3). Przesiadłem się z Radeona, zrobiłem clean install z DDU. Nasuwa mi się kilka pytań, mianowicie:

- na stronie producenta widnieje informacja że clock boost to 2512Mhz, podczas gdy mi zaróweno HWinfo jak i panel Nvidi pokazuje taktowanie do 2917Mhz, z czego to wynika?

- w HWinfo zastanawiają mnie wiersze dotyczące granicy wydajności i napięcia niezawodności, czy to jest ok?

Poniżej zamieszczam screena z 90minutowej sesji pod obciążeniem (Path of Exile 2 + discord etc na drugim ekranie)

Zasilacz to SilentiumPC Supremo L2 Gold 650W GOLD, płyta MSI B450 Gaming Plus Max.

stats1.jpg

Opublikowano

Budzimy się :E taka sytuacja z boostem to jest już od dobrych 15 lat że ten "pudełkowy" masz sporo niższy niż realnie, producent po prostu podaje gwarantowaną najniższą wartość zegara poniżej którego nie spadnie a sam boost zależy od wielu czynników: temperatury, poboru mocy, obciążenia... :) 

Opublikowano

Okay, nigdy wcześniej chyba nie zwracałem na to szczególnej uwagi. Sprawdzałem wynik w Steel Nomadzie i wyszło ok patrząc po wynikach tu na forum czy na stronie, zwłaszcza że to chyba jedna z uboższych wersji 5070.

Temperatury max 80 stopni wydają się w porządku jak na moją dość leciwą już budę, przy 6750XT miałem max 90-93 stopnie max pod obciążeniem.

Opublikowano

Z tego co doczytałem to jest jakiś błąd po stronie nvidii i nie idzie odczytać temp hotspotu dla kart z serii 5xxx? HWmonitor pokazuje hotspot 255 stopni :D

Wyszłoby średnia temp 74 stopnie na GPU pod max obciążeniem

Opublikowano
2 godziny temu, KratosF1 napisał(a):

Z tego co doczytałem to jest jakiś błąd po stronie nvidii i nie idzie odczytać temp hotspotu dla kart z serii 5xxx? 

To nie jest błąd tylko celowe posunięcie, ogólnie to mi się tematy pomyliły i pomyliłem sobie karty pisząc wyżej o hotspocie :E 80 stopni na rdzeniu i 2500rpm przecież to dramat jest, że ty z tego zadowolony jesteś to podziwiam ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, KratosF1 napisał(a):

Okay, nigdy wcześniej chyba nie zwracałem na to szczególnej uwagi. Sprawdzałem wynik w Steel Nomadzie i wyszło ok patrząc po wynikach tu na forum czy na stronie, zwłaszcza że to chyba jedna z uboższych wersji 5070.

Temperatury max 80 stopni wydają się w porządku jak na moją dość leciwą już budę, przy 6750XT miałem max 90-93 stopnie max pod obciążeniem.

80 stopni i 2500rpm to moim zdaniem tragedia .Dla porównania na swoim Palicie przy 275W prądu w SteelNomad mam jak na sreenie poniżej i to półtora roku po zakupie (chodzi mi po pastę). 4070Ti i 5070 to są praktycznie te same karty, więc to chłodzenie Palit INFINITY to taki Ventus. 

DqsjNwi.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, jankooo napisał(a):

Średnia nie ma znaczenia w tym wypadku bo program wylicza ją też kiedy karta była nieobciążona grą.

Temperatury są bezpieczne ale mogłyby być niższe- ze screena wynika, że masz słabą wentylację w obudowie lub chłodzenie karty.

Jeśli chcesz trochę wyciszyć komputer to proponuję zrobić undervolting karty.

https://youtu.be/MhnVyMry9BU?si=zbGYikFCMLKj1e6x

Co do średniej to w tym wypadku startowałem i kończyłem sesję w momencie uruchomienia i zamknięcia gry.

Wielkie dzięki za linka. Zrobiłem ten podstawowy undervolting z tego filmku.
Teraz wygląda to tak podczas Steel Nomada, w którym uzyskałem również lepszy wynik o ponad 100 punktów.

Zauważyłem że (tak mi się wydaje) karta dosyć późno uruchamia wiatraki, bo dopiero gdzieś przy 65 stopniach, przy 50-60 dalej są jeszcze wyłączone

stats2.jpg

Tutaj staty z ponad godzinnej sesji w grze, po zabawie z Afterburnerem zdecydowanie lepiej to wygląda. Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

stats3.jpg

Edytowane przez KratosF1
Opublikowano
W dniu 18.04.2025 o 17:01, KratosF1 napisał(a):

na stronie producenta widnieje informacja że clock boost to 2512Mhz, podczas gdy mi zaróweno HWinfo jak i panel Nvidi pokazuje taktowanie do 2917Mhz, z czego to wynika?

z czystość krzemu, tzw. est max