Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej :-)

Szukam klawiatury bezprzewodowej, uniwersalnej z klawiszami do Windows i Mac, polem numerycznym, obsługa 2-3 urządzeń (przełączanie) oraz podświetlanymi klawiszami. 

Na co zwrócić uwage? 

Znalazłem jakieś Logitech (np K780) i Satechi X3 czy Keychron B6 - ale nie mają one podświetlenia i wydaje mi się "że są trochę płaskie". 

Opublikowano

@marki sprawdź np.:

• Logitech MX Keys (920-009415, 920-010251, 920-011637, 920-009558, 920-011587, 920-011589, 920-011588, 920-011638)
  • Logitech MX Mechanical (920-010759, 920-010757, 920-010758)
  • Cooler Master MK770 (MK-770-MCKR1-US)
  • Cooler Master SK653 (SK-653-GKTR1-US)
  • Satechi Compact (ST-ACBKM)
Opublikowano

Ja mam 2 sztuki MX Keys i jedyna wada jak dla mnie to fakt, że w nocy podświetlanie samo z siebie potrafi się włączyć nie wiem dlaczego. No i coś co jest minusem dla mojego znajomego, czyli brak regulacji wysokości. Poza tym same plusy. Czas pracy na baterii spory, przyjemne w pisaniu klawisze, klawiatura numeryczna tak jak chcesz. Można kupić w zestawie z podpórką pod nadgarstki, ale nie jest to coś montowanego na stałe i ja ostatecznie nie korzystam (kupiłem tylko dlatego, że zestaw był w promocji tańszy, niż "goła" klawiatura bez podpórki).

W teorii jak masz myszkę obsługującą taki sam nadajnik, to możesz oba urządzenia sparować z jednym "donglem" ale musisz uważa, bo w tej chwili mają dwa standardy nie kompatybilne ze sobą (Unifying i Bolt).
Klawiatura (jak i myszka MX Master) może być podłączona do 1 urządzenia przez dostarczony adapter, lub do 2 innych przez Bluetooth. Przełączanie się jest o tyle fajne, że wystarczy nacisnąć dedykowany klawisz w górnym rzędzie klawiatury i od razu wybrać docelowe urządzenie.
Port USB-C służy wyłącznie do ładowania. Jeżeli coś się stanie z adapterem a komputer nie ma Bluetooth, to niestety musisz albo szukać adaptera BT na USB, albo zamówić dedykowany adapter produkowany przez Logitech.