Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wieczór, jestem laikiem jeśli chodzi o takie bardziej "zaawansowane" i ładnie wyglądające komputery, przez całe życie po prostu miałem byle jaką skrzynkę pod biurkiem z mocnymi podzespołami i tyle xD Lecz nadszedł czas na coś ładnego, prawdopodobnie stojącego na biurku.
Robiłem sporo researchu i natrafiłem na pewne rzeczy które chyba bym chciał no ale nie jestem do końca wszystkiego pewien, więc możecie mi pomóc? Na start zaznaczę, pieniądze nie grają tutaj żadnej roli. Chce cichego i możliwie ładnie wyglądającego PC'ta.

A więc na początku myślałem żeby komputer spakować w obudowę "Phantex Evolv X2", co o tym myślicie? To jest chyba najładniejsza obudowa jaką widziałem, ale z drugiej strony te wentylatory u dołu są zasłonięte przez zasilacz, czy to nie będzie powodować jakichś... problemów? Głośnej pracy wentylatorów? Moim drugim wyborem jest "MSI MAG Pano 100R PZ", głównie z tego powodu że jest ogólnie ładna i ma USB z boku po lewej stronie, co się będzie dobrze łączyć z tym że komputer będzie raczej stać na biurku. To jest taki jeden z moich wymogów, że jeśli ma stać na górze, to USB musi mieć gdzieś z dołu. (w załączniku obie obudowy)

Jeśli chodzi o same wentylatory i chłodzenie, to chciałem wejść w ekosystem iCUE od Corsair, czyli chłodzenie np Corsair iCUE Link TITAN 360 a do tego wentylatory Corsair iCUE RX 120x3. A dlaczego akurat to? Czytałem że podobno są łatwe w obsłudze za pomocą ich aplikacji i ładnie się do tego łączą ze sobą, a że ja chce mieć po prostu ładny komputer bez zbędnego grzebania we wszystkim to myślę że to będzie dobry wybór, a wy co myślicie? Do tego mogę wziąć RAM z obsługą iCUE i wszystko będzie ładnie ze sobą współgrać. Ale czy na pewno? I jak będzie to współgrać z ewentualnym wyborem tej obudowy i/lub płyty głównej od MSI które mają swój własny system podświetlenia (Mystic Light)? Jeśli to zły pomysł, to co innego wybrać?

Najbardziej zależy mi na tym żeby komputer był cichy, wygląd jest na drugim miejscu chociaż nie chciałbym żeby wyglądał jak pół dupy zza krzaka. Ogólnie jeśli nic co wymieniłem nie będzie nadawać się do "cichego" PC, to możecie polecić mi jakieś swoje wybory. Tak jak mówiłem, cisza jest na 1 miejscu, ale wygląd też jest mile widziany. Z góry dziękuję za pomoc :D Niżej wymienię moje podzespoły którę chce wpakować, może są istotne ale może nie:
CPU: Ryzen 9 9950X3D,  GPU: MSI RTX 5090 Suprim,  RAM: Corsair Dominator Titanium 2x32GB (w przypadku wyboru ekostystemu iCUE),  PSU: BeQuiet 1200W ATX 3.1. Będzie to zestaw do gry w 4K 240HZ na możliwie jak najwyższych detalach

0000009004_0.jpg

600.png

Edytowane przez Cezar
Opublikowano (edytowane)

https://lian-li.com/product/o11d-evo-rgb/ lub https://lian-li.com/product/o11-vision-compact/ (troche mniejsza ale daje mozliwosc schowania chlodnicy na bocznym panelu dodatkowo w zestawie na góre jest szyba i mesh wiec mozna sobie zmieniac naprzemiennie)
Wentylki polecam takie. Znajomy testowal i wypadaja lepiej niz Lian LI: https://www.amazon.pl/gp/product/B0CG3G2XTS/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A384JU52IWYC1R&psc=1 Działają w różnych ekosystemach
Do tego riser do zamontowania karty vertykalnie + https://lian-li.com/product/strimer-plus-v2/ sa rozne do karty, plyty itd.
Chlodzenie AIO takie https://lian-li.com/product/galahad-ii-trinity/ (wymienne nakładki)
73737009-5737-4B72-A559-C301B2038DE4.thumb.png.2ce8d36d5ff2b6c45d7e9100017c0013.png 

lub

jak chcesz z wyswietlaczem 
https://lian-li.com/product/hydroshift-aio/
Sam mam w planach złozenie czegos podobnego, znalazlem nawet film jakiegos niemca z moja karta :) Co prawda ma te wentyle Lian LI z wyswietlaczami (okolo 600zl za 3szt)

Masz tu inspiracje
Takie cos bym chcial ale moim zdaniem moj rtx 4090 za duzy do vision compact i lepiej siadzie w dynamic evo rgb

CE1FE22A-B89D-4447-BB97-504A2A00B36D.thumb.png.99ba3b3710927fcd69ec2a36943317c3.png

C32E2AEE-A26A-4F91-A502-10309736E5A4.thumb.png.28f13928d6f61bde89b9b141d8c65627.png

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Dziękuję za propozycję, widzę że będzie to wyglądać ładnie, ale poczekam na więcej propozycji :D I ewentualnie może ktoś powie coś o tym Corsair iCUE.

Dodatkowo tak wspomnę, bo zapomniałem napisać, fajnie by było jakby wszystko dało się zamówić w jednym sklepie takim jak morele, żeby móc zamówić sobie od razu z montażem. Składanie komputera to nie moja bajka, jeszcze coś zepsuję, a przy takim drogim PC wydanie dodatkowych 200zł na montaż nie jest zbyt dużym wydatkiem

Opublikowano

Pytanie czy takie morele czy x-kom beda umieli to poskładac ładnie :P 
Ja razej bede sie sam bawil, dodatkowo musze jakos moja karte dzwiekowa ae5 przerzucic na druga strone tam gdzie bedzie zasilacz. Ale mam juz kilka pomyslow

Opublikowano

Myśle że oni się tym zawodowo zajmują, więc jeśli oni nie dadzą rady to ja na pewno nie dam xD W ostateczności zrezygnuję całkiem z ładnego wyglądu i postawię na chłodzenie powietrzne, jakiś topowy BeQuiet czy coś, ze stockowymi wentylatorami z jakiejś obudowy. Komputer będzie dalej siedział pod biurkiem jak całe moje życie wcześniej xD Ale póki co liczę na waszą pomoc bo sam sobie nie dam rady, poczekam do rana to pewnie więcej osób wstanie i może jakiś uprzejmy człowiek coś podpowie 

Opublikowano (edytowane)

Ja też trzymam całe życie pod biurkiem, ale planuje biurko elektryczne wiec latwiej bedzie jak komp bedzie na nim i nie bedzie problemow z dlugoscia przewodow :P  No i przed przerzuceniem na biurko sprawdzilbym czy Suprim nie ma piszczacych cewek, ale one z tego co slyszalem wypadaly najlepiej pod tym wzgledem a raczej najmniejsza szansa byla na to. Zdarzaly sie rodzynki co przy 4k potrafily piszczec na pulpicie przy przegladaniu neta.
Tutaj masz filmik przesmiewczy jak taki Astral potrafił wyć podczas obciazenia gierkami:

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

@Cezar  też sie motałem między tymi obudowami , Phanteks Evolv x2 lub Lian Li 011 , ale finalnie przekonałem się do Phanteksa NV7 ewentualnie NV9,  zdecydował walor wizualny,  głownie przez te kanały z tyłu na kable i zamykaną klapkę,  jak stoi na biurku to bardzo ladnie są poukładane kable.

i zdecydowanie polecam  AIO i wentylatory Lian li z serii TL, lustrzane boki  i subtelny LED robi na mnie wrażenie.

Edytowane przez Tomkin