Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj w mojej karcie graficznej ASUS GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming 8GB OC V2 LHR zaobserwowałem dziwne skoki zegarów oraz napięcia z normalnych na minimalne oraz jeśli gram to z maksymalnych na minimalne po jakimś czasie gdy wyłączę już grę i jestem na pulpicie. Dodam, że wraz z tymi spadkami gdy jestem na pulpicie wentylatory również stają, później temperatura powoli sama wzrasta i w okolicach 60 stopni wentylatory startują lub pod obciążeniem po włączeniu gry bądź Benchmarka Furmark. Wtedy obroty wentylatorów oraz zegary czy napięcia są normalne nigdy wcześniej nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Nie wiem czy to istotne ale podczas Benchmarka Furmarkiem pomimo skończenia się już Benchmarka obroty wentylatorów dalej powoli wzrastają pomimo stabilnej temperatury karty jak i hot spotu na poziomie 58/69 stopni. Mam najnowszy sterownik graficzny i niczego nie zmieniałem w ustawieniach. Karta ma 2 lata i 8 miesięcy nigdy nie była rozbierana gdyż jest jeszcze na gwarancji, a jedynie przedmuchiwana i to nie w ostatnim czasie. W załączniku wrzucam screeny zrobione po Benchmarku Furmarkiem wraz z napięciami zasilacza mam nadzieję, że będą przydatne z góry dziękuję za każdą pomoc oraz pozdrawiam.

Screeny z GPU-Z są zrobione tylko w stanie tego spadku o którym pisałem.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

Opublikowano (edytowane)

Masz na myśli Performance i Quiet? bo jeśli tak to mam ustawione na Performance na drugim nie sprawdzałem

Aktualny screen z teraz tak zachowuje się karta na pulpicie. Edit teraz dla porównania screen zrobiony po Benchmarku Furmarkiem.

6.png

7.png

Edytowane przez Santino
Poprawki
Opublikowano (edytowane)

Dobra, nic z tego nie rozumiem, a dopiero drugie piwo piję.

Też mam 3060ti LHR, ale od Zotaka (najgorsza bieda wersja)

Jak dobrze zrozumiałem, to w czasie obciążenia skacze taktowanie GPU z 3D na 2D czego nie ma prawa być.

No to uruchom GPU-Z "sensors" i pozostaw na pulpicie. Teraz uruchom np. Superposition benchamrk. Po zakończeniu pokaż zrzut z wyników GPU-Z i wynik z testu. Wynik z GPU-Z określ jako max. Obecnie są sterowniki 576.15

https://benchmark.unigine.com/superposition

1.jpghttps://postimg.cc/Z9G36k7Y

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

@leven Z obecnymi sterownikami są duże problemy z tego co czytałem, a na stronie Nvidii najnowsze jakie mogę pobrać są 576.02, miałem je i właśnie wtedy pojawił się problem. Wyżej wszystko szczegółowo opisałem i załączyłem screeny z pulpitu i po Benchmarku Furmarkiem więc nie rozumiem skąd ten zarzut, że niczego nie wyjaśniłem pozdrawiam. Edit to zjawisko nie występuje podczas obciążenia tylko gdy wyłączam grę lub Furmarka i jestem na pulpicie.

Edytowane przez Santino
Poprawki
Opublikowano

@leven Rozumiem pewnie spróbuję, a dlaczego tego sterownika, który podesłałeś nie ma stronie Nvidii? I jeszcze jedno pytanie czy sterowniki poprzez DDU trzeba odinstalowywać w trybie awaryjnym Windows? 

@leven Zrobiłem dokładnie jak kazałeś i nadal to samo masz jeszcze jakieś pomysły?

Opublikowano (edytowane)

@Send1N Już działam, widzę, że też z Ciebie "Nocny Marek" :p

Edit. Zrobiłem wedle instrukcji dalej bez zmian, nie mam pojęcia co ten sterownik 576.02 schrzanił na wcześniejszym 572.83 wszystko śmigało. Moja głupota, że zrobiłem aktualizację przez NVIDIA APP nie czytają jaki to gniot i zaczął się cyrk nie miałem pojęcia, że może stać się coś takiego. Aktualizacje na tej karcie robię od 2022 i nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji strach grać w cokolwiek, a nawet zrobić benchmark dzięki za chęć pomocy pozdro.

Edit. Screen na potwierdzenie. 

8.png

Edytowane przez Santino
Poprawki
Opublikowano

Przeglądnąłem wszystkie screeny które wrzuciłeś w tym temacie i wszystko wygląda poprawnie więc ciężko coś wywnioskować po nich :/ z początku myślałem że może masz wbitą maksymalną wydajność w głównym menu panelu sterowania nv ale na późniejszych zrzutach widać że to nie to. 

1 godzinę temu, Santino napisał(a):

"Nocny Marek" :p

"W dzień nie szukaj gwiazd one nocą są" :E xD

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Santino napisał(a):

@Send1N Już działam, widzę, że też z Ciebie "Nocny Marek" :p

Edit. Zrobiłem wedle instrukcji dalej bez zmian, nie mam pojęcia co ten sterownik 576.02 schrzanił na wcześniejszym 572.83 wszystko śmigało. Moja głupota, że zrobiłem aktualizację przez NVIDIA APP nie czytają jaki to gniot i zaczął się cyrk nie miałem pojęcia, że może stać się coś takiego. Aktualizacje na tej karcie robię od 2022 i nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji strach grać w cokolwiek, a nawet zrobić benchmark dzięki za chęć pomocy pozdro.

Edit. Screen na potwierdzenie. 

Wyłącz filtry gier w Nvidia App.

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Pełna zgoda Cleo to jednak potrafi mądrością zabłysnąć :D Rozumiem, akurat wydajność mam ustawioną na normalną w takim razie szukamy dalej dzięki za pomoc:D Ale jestem pewien, że to stało się po tej aktualizacji.

@ODIN85Sprawdziłem filtry gier są wyłączone dzięki za pomoc im więcej "Gwiazd Nocy" tym weselej :D

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1NDobrze wiedzieć dzięki za info :) Bios w karcie mam taki sam od nowości czyli od 2022 kiedy ją kupiłem. Jedynie sterowniki aktualizowałem na bieżąco przez aplikację czy sama w sobie aktualizacja przez aplikację NVIDII może zaszkodzić karcie i spowodować coś takiego? A czy Windows może mieć na to jakikolwiek wpływ?

Edytowane przez Santino
Poprawki
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Santino napisał(a):

@Send1NDobrze wiedzieć dzięki za info :) Bios w karcie mam taki sam od nowości czyli od 2022 kiedy ją kupiłem. Jedynie sterowniki aktualizowałem na bieżąco przez aplikację czy sama w sobie aktualizacja przez aplikację NVIDII może zaszkodzić karcie i spowodować coś takiego? A czy Windows może mieć na to jakikolwiek wpływ?

Jak masz Win11 to tak:E

Opublikowano (edytowane)

@Send1NDzięki za wyjaśnienie:) Masz na myśli opcję odblokuj monitorowanie napięcia?

Przy okazji przeglądając forum natknąłem się na wątek RTX 3000 w którym ktoś zamieścił screeny na których wartości zegarów są praktycznie identycznie minimalne jak moje podrzucam link :) 

Edytowane przez Santino
Poprawki