Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukam karty, która będzie przede wszystkim cicha do gier w fhd w budżecie +/- 2k mogę lekko dopłacić.

Na oku mam - https://tiny.pl/x6znrm3q  i tu pytanie jak z kulturą pracy tego tufa, bo jednak ten rx wcina prawie 300w. 

Może jakiś inny model 7800xt, który będzie cichszy?

5060TI przy obecnym stosunku wydajność/cena raczej nie biorę pod uwagę, chyba że mocno stanieje w krótkim czasie :D

Opublikowano (edytowane)

Miałem tego tufa 1 dzień, mi się trafił z rozwalonym łożyskiem wentylatora, ale poza tym to nie by jakiś głośny. 

Miałem potem 7800XT Hellhounda i to była cisza niesamowita, na biosie Quiet oczywiście. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tony napisał(a):

Na oku mam - https://tiny.pl/x6znrm3q  i tu pytanie jak z kulturą pracy tego tufa, bo jednak ten rx wcina prawie 300w. 

260w to jednak nie jest prawie 300 ;) a na rdna3 już masz taki pobór jak na papierze bo raportowane jest board power draw a nie gpu chip power jak przy rdna2 gdzie jakbyś miał na papierze te 260w to realnie było by 300 :E tuf będzie dobry, w podobnej kasie masz jeszcze gb gaming oc czy xfx speedster quick z tych wersji 3 wentylatorowych.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tony napisał(a):

5060TI przy obecnym stosunku wydajność/cena raczej nie biorę pod uwagę, chyba że mocno stanieje w krótkim czasie :D

Wydajność trochę mniejsza, apetyt na prąd też dużo mniejszy. Co masz za sprzęt wogóle? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Wydajność trochę mniejsza, apetyt na prąd też dużo mniejszy. Co masz za sprzęt wogóle? 

R7 5700x3d, freezer III 240, 32gb ram, rtx3070 gigabyte gaming oc, corsair rm850x atx 3.1, phanteks eclipse p300

Karta nawet przy niskich obrotach wentylatorów jest głośnia, więc planuje ją zmienić razem z obudową. 

Edytowane przez Tony
Opublikowano (edytowane)

Ciezki orzech do zgryzienia, bo z jednej strony DLSS + lepsza wydajnosc w RT, ale z drugiej strony okolo 15%-20% zapas mocy :) W tym budzecie trzeba isc na kompromisy i wybierac. Sam sie nad tym zastanawialem i postawilem na 7800XT, 1080p to rozdzielczosc w ktorej upscallery nie sa wybitne. DLSSQ wyglada spoko w FHD, o ile jest dobrze zaimplementowany, niestety roznie z tym bywa. Uzywanie FSR3 jest natomiast ostatecznoscia xD

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano

@Tony Akurat ostatnio pojawił się dość ciekawy TEST takich kart, polecam obejrzeć. Gość jedzie z koksem swoim stoickim podejściem do tematu, a i czasami jedzie po tych nieco "sławniejszych" z YT. Temat ciężki do zgryzienia, ale może sam wyciągniesz wnioski, co Ci pasuje a co nie.

Opublikowano

RT + PT to jakość obrazu + DLSS4 w transformers.  5060ti 16GB będzie lepszym wyborem. 

BTW jeżeli chodzi o RT np. w Wiedźminie. Dwie fotki z mojej 3060ti:

1. RT OFF

2. RT ON

rt-off.jpg

rt-on.jpg

Niestety RT na moim paźdzoerzu 3060ti zjada połowe klatek :hahaha:

• Haha 1
Opublikowano

Seria RTX 3xxx ma słabe wsparcie RT, ale ofkors te 12 GB Vram by się przydało :glodny:

Za to 5060ti 16GB z całkiem dobrym wsparciem RT + cała masa ficzerów zielonych do FHD w cenie 2000zł jest w sam raz. Nawet do 1440p można już tę kartę podciągać, tym bardziej, że OC Blackweli jest bardzo dobry.

Opublikowano

Jakieś 20% wyższa wydajność od 4060ti, za to dopalacze lepsze  i nowsze rdzenie RT.  Sprytna sprawa jest z serią 5xxx, bo mają FG spod sterownika, jak się go włączy w np. NPI :)  Nie każda gra ma FG od Nvidii, za to każdy sterownik do serii 5xxx może włączyć w każdej grze FG i napierdzielanka !!! :bandyta:    :stukniety:

Opublikowano
22 minuty temu, leven napisał(a):

Seria RTX 3xxx ma słabe wsparcie RT, ale ofkors te 12 GB Vram by się przydało :glodny:

Ampere ma słabe wsparcie RT? może nie tak jak BlackwelL ale jeszcze daje radę. To co powiedzieć o Turingu? Tu już nawet RTX2080Ti do niczego się na nadaje ze swoimi rdzeniami RT.

Opublikowano
12 minut temu, leven napisał(a):

Jakieś 20% wyższa wydajność od 4060ti, za to dopalacze lepsze  i nowsze rdzenie RT.  Sprytna sprawa jest z serią 5xxx, bo mają FG spod sterownika, jak się go włączy w np. NPI :)  Nie każda gra ma FG od Nvidii, za to każdy sterownik do serii 5xxx może włączyć w każdej grze FG i napierdzielanka !!! :bandyta:    :stukniety:

Oczywiście masz na myśli 5070 :Up_to_s:

Opublikowano
6 godzin temu, leven napisał(a):

1. RT OFF

2. RT ON

rt-off.jpg

rt-on.jpg

Niestety RT na moim paźdzoerzu 3060ti zjada połowe klatek :hahaha:

Nie chce nic mówić ale grafika na pierwszych screenie jest przyjemniejsza dla oka :E :P albo po prostu przyzwyczaiłem się do bardziej "przejrzystego" wyglądu i wolę tego typu kolory ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Oczywiście masz na myśli 5070 :Up_to_s:

No dobra, troszkie podkolorowałem z tym 20% :uklony:  Ale legitne 15% jest.  Z tego co czytałem, 5060ti można ocnąć +350mhz na Core + 2000mhz na mem.  Nie źle, jak na taki paździerz :P 

4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie chce nic mówić ale grafika na pierwszych screenie jest przyjemniejsza dla oka :E :P albo po prostu przyzwyczaiłem się do bardziej "przejrzystego" wyglądu i wolę tego typu kolory ;) 

Bo to fotki afterburnerem robione, to słabo z jakością. W ruchu to inaczej wygląda, ale ofkors z RT jest inne, łagodniejsze oświetlenie. Na terenach zalesionych, których jest cała gra RT wygląda bosko, szczególnie w 30 FPS 1440p :hahaha:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, CryptTM napisał(a):

@Tony Akurat ostatnio pojawił się dość ciekawy TEST takich kart, polecam obejrzeć. Gość jedzie z koksem swoim stoickim podejściem do tematu, a i czasami jedzie po tych nieco "sławniejszych" z YT. Temat ciężki do zgryzienia, ale może sam wyciągniesz wnioski, co Ci pasuje a co nie.

Nie że jakoś specjalnie się czepiam testów w jego wykonaniu, co na każdym kroku z jego wypowiedzi widać wielką niechęć do GPU od AMD, przez co niektórzy mu zarzucają dobór testów pod z góry założone tezy :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

Bo widzisz Krzysiak, to jest bardzo podobnie jak ze mną. Odczuwam niechęć do AMD, bo jest tak narzucany, że można zwymiotować, a tak na prawdę jest w GPU sto lat za murzynami. W CPU po kilkunastu latach w końcu się podniosło i nie można ju8ż kupić nic innego, tylko CPU AMD. Czyli stara wojna o swoje racje. A facet z tego filmiku nie powinien tak bardzo wylewać żalu za jakieś tam opinie, bo większość ludzi, którzy te opinii wystawiają są cebulakami. Ale filmik mocno oryginalny i faktycznie z przewagą do sympatii dla zielonych pomimo wyższej czystej wydajności 7800XT.  Za to jakościowo zielona karta jest wyżej i to tez należy rozpatrzeć. Poza tym wydajność na korzyść 7800xt, to około +10% w każdej rozdzielczości.

https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-5060-ti-tuf-16-gb/33.html

Edytowane przez leven
Opublikowano

Ja tam patrzę na to nieco inaczej. Jesteś zwykły Kowalski, kupujesz kartę producenta X, wkładasz do kompa i ma działać. Ma działać na maxa i H, bo dałem za nią ojojoj tyle $. 

Tak właśnie podchodzi do tego 90% ludzi, bo te 10% to my (rozumni inaczej :E). I nie ma się co mu dziwić, że tak właśnie podchodzi do tematu kart, czy też innych podzespołów. Patrzy na to z punktu widzenia klienta i tego, czy będzie się musiał z nim później użerać - czy nie. A ludzie są dzisiaj bardzo wkurzający, zwłaszcza ci roszczeniowi. Tak właśnie wygląda biznes, ma być 0 albo 1. Nie ma 1,5. Inaczej do tego podchodzą molochy, jak xkom czy inne takie. Dlaczego? Bo mogą.

Zatem to nie niechęć w jego wykonaniu a oparte na faktach testy. I ciężko się z tym nie zgodzić.

Opublikowano

Ja tu nie oceniam czy testy są zrobione dobrze czy źle...co tak na każdym kroku z jego wypowiedzi wylewa się niechęć, że laik pomyśli iż karty AMD wręcz nie działają bez jakiś szamańskich rytuałów, co jest bzdurą...bo kupuję , wkładam do kompa instaluje sterowniki i działa (6950xt i 7800xt w kompach synów właśnie działają na tej zasadzie - puszczone na żywioł, według wielu nie powinno to działać a jakoś działa)😅😆 

Oczywiście nie neguję tu wyższości zielonych w RT czy upscalingu ;) Sam myślałem teraz kupić 5070ti, no ale na dzień kiedy kupiłem 9070xt (za 3k PLN) stwierdziłem, że głupotą było dołożyć 1k do zielonego :p 

• Like 1
  • Upvote 2