sqnt 5 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Siemanko, jestem posiadaczem karty graficznej Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Eagle OC od samej jej premiery. Po takim czasie chciałbym zabrać się za wymianę pasty termoprzewodzącej oraz termopadów. Temperatury zaczęły lekko iść w górę wraz z hotspotem przy obciążeniu, 83c oraz hotspot 98-99c. Nigdy nie robiłem takiej czynności jeśli chodzi o kartę graficzną. Poczytałem coś na internecie, że niby zalecane są termopady grubości 1mm, ale podobno są za grube i większość użytkowników jednak zalecało grubość 0.75mm. Czy jest może ktoś, kto wykonywał tą operację na tej karcie? Mógłbym prosić o polecenie jakie termopady wziąć oraz jaką pastę termoprzewodzącą najlepiej do GPU?
Grolshek 27 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja (edytowane) 4 minuty temu, sqnt napisał(a): Siemanko, jestem posiadaczem karty graficznej Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti Eagle OC od samej jej premiery. Po takim czasie chciałbym zabrać się za wymianę pasty termoprzewodzącej oraz termopadów. Temperatury zaczęły lekko iść w górę wraz z hotspotem przy obciążeniu, 83c oraz hotspot 98-99c. Nigdy nie robiłem takiej czynności jeśli chodzi o kartę graficzną. Poczytałem coś na internecie, że niby zalecane są termopady grubości 1mm, ale podobno są za grube i większość użytkowników jednak zalecało grubość 0.75mm. Czy jest może ktoś, kto wykonywał tą operację na tej karcie? Mógłbym prosić o polecenie jakie termopady wziąć oraz jaką pastę termoprzewodzącą najlepiej do GPU? https://thermalpad.eu/thermal-pad-sizes/gigabyte-geforce-rtx-3060-ti-eagle-oc-8g/ Tam w komentarzach jest mnóstwo wskazówek. Edytowane 3 Maja przez Grolshek
sovas 643 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja (edytowane) @sqnt Bardzo łatwo termopady i pastę wymienisz. Co do 3060 Ti to nie wiem dokładnie jaka grubość, ale w 3080 wymieniałem to 1mm pasowały. edit: Dobra widzę, według tego co kolega wyżej podał 1 mm i 1,5mm. Edytowane 3 Maja przez sovas
Grolshek 27 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja 2 minuty temu, sovas napisał(a): @sqnt Bardzo łatwo termopady i pastę wymienisz. Co do 3060 Ti to nie wiem dokładnie jaka grubość, ale w 3080 wymieniałem to 1mm pasowały. edit: Dobra widzę, według tego co kolega wyżej podał 1 mm i 1,5mm. Tam w komentarzach chyba polecają nieco cieńsze albo mieli twarde i się nie ugięły te jedynki.
sovas 643 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Szczerze to bym kupił 1 mm. Te brałem i są dość miękkie, więc spokojnie powinny się poddać https://www.angela.pl/p12730,ek-water-blocks-thermal-pad-f-1-0mm-120x16mm.html
sqnt 5 Opublikowano 3 Maja Autor Opublikowano 3 Maja Okej, dzięki bardzo wszystkim. Zamówiłem termopady oraz pastę, będę w tym tygodniu zmieniał.
Send1N 2 205 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Jak chcesz wymieniać pady oprócz pasty z jakiegoś powodu to kupujesz termopad w żelu (putty) i temat grubości jest załatwiony https://allegro.pl/oferta/zt-py6-kit-termiczny-szpachlowka-13w-mk-20g-13934782153 1
CryptTM 227 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Można też skorzystać z termalpadów od Gelida, bo te, mając 1mm - realnie mają jakoś 0.9mm i są dość miękkie, a co za tym idzie - bardzo ładnie rozkładają się podczas docisku przez radiator. To samo 1.5mm. W ogóle to ich termalpady są chyba najlepsze pod tym względem.
Send1N 2 205 Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Są dość miękkie ale w porównaniu np do zwykłych aab https://allegro.pl/oferta/aabcooling-wydajny-termo-pad-termoprzewodzacy-cieplo-tasma-mosfet-2mm-6w-mk-10632360649 są twarde
sqnt 5 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja Siemanko ponownie, jestem już po wymianie termopadów i pasty w mojej 3060 TI Gigabyte Eagle OC. Tak jak pisałem w pierwotnym poście, kartę posiadam od ponad 4 lat i temperatury przy 100% obciążeniu osiągały równo 83c i 98-99c hotspot. Wymiana nie była trudna, najcięższe to było wypięcie kabelka od wentylatorów Wzorowałem się na zdjęciu https://imgur.com/Vkwqjrn od użytkownika tej karty. Grubość używałem dokładnie tak jak na zdjęciu, lecz wymiary polecam samemu mierzyć bo w moim przypadku były one niedokładne. Termopady które użyłem: - Gelid Extreme 80x40, jedno opakowanie 0.5mm i jedno opakowanie 1mm grubości. Pastę użyłem Thermal Grizzly Kryonaut 1g. Dzięki za odpowiedzi oraz podpowiedzi w temacie. 1
Grolshek 27 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja 17 minut temu, sqnt napisał(a): Siemanko ponownie, jestem już po wymianie termopadów i pasty w mojej 3060 TI Gigabyte Eagle OC. Tak jak pisałem w pierwotnym poście, kartę posiadam od ponad 4 lat i temperatury przy 100% obciążeniu osiągały równo 83c i 98-99c hotspot. Wymiana nie była trudna, najcięższe to było wypięcie kabelka od wentylatorów Wzorowałem się na zdjęciu https://imgur.com/Vkwqjrn od użytkownika tej karty. Grubość używałem dokładnie tak jak na zdjęciu, lecz wymiary polecam samemu mierzyć bo w moim przypadku były one niedokładne. Termopady które użyłem: - Gelid Extreme 80x40, jedno opakowanie 0.5mm i jedno opakowanie 1mm grubości. Pastę użyłem Thermal Grizzly Kryonaut 1g. Dzięki za odpowiedzi oraz podpowiedzi w temacie. Zaraz zaraz a efekty??? Temperaturki itd.
sqnt 5 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja (edytowane) 36 minut temu, Grolshek napisał(a): Zaraz zaraz a efekty??? Temperaturki itd. Popatrz, pamiętałem o tym jak zaczynałem pisać i zapomniałem ostatecznie wpisać Poprzednio temperatury 83c i 98-99c hotspot. Po wymianie, po 40 minutach testowania przy 100% obciążenia, temperatura osiągnęła maksymalnie 68c i 82c hotspot Nie sądziłem, że aż takie fajne wyniki będą teraz. Aczkolwiek po otwarciu karty jak spojrzałem na tą pastę która była tu od nowości, totalna kość. Termopady te fabryczne o dziwo się nie rozpadły, ale i tak byłem nastawiony na wymianę, to wymieniłem. Edytowane 8 Maja przez sqnt 1 2
Send1N 2 205 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Spadek fajny ale szkoda że nie dałeś od razu pada zmiennofazowego na rdzeń, przy zwykłej paście po czasie wyniki mogą stopniowo ulegać pogorszeniu niestety 2
sqnt 5 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Spadek fajny ale szkoda że nie dałeś od razu pada zmiennofazowego na rdzeń, przy zwykłej paście po czasie wyniki mogą stopniowo ulegać pogorszeniu niestety Dobrze wiedzieć na przyszłość. Jak zauważe gorsze temperatury to wiem co robić, dzięki bardzo 1
Rekomendowane odpowiedzi