Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No punktu odniesienia nie mam, bo to pierwsza karta, przy której problem rzucił mi się w uszy. A kart miałem tylko 5, licząc od pierwszego Radeona 9550. Rzadko zmieniam, nie jest to dla mnie zakup 2-letni, więc też wolę mieć relatywnie bezproblemowy egzemplarz.

Opublikowano (edytowane)

Za czasów 9550 nie miałeś tego dźwięku bo był inny typ zasilania, technologia poszła do przodu i masz nowe ficzery :E dźwięk cewek będzie zawsze słychać od lat tak jest, kwestia jak głośno bo niektóre bzyczą na tyle cicho że przy zamkniętej budzie niczego nie usłyszysz siedząc obok pc a inną trafisz taką że w drugim pokoju będzie je słychać xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

W dniu 4.05.2025 o 12:48, Send1N napisał(a):

Ja przykładowo nigdy nie trafiłem karty do swojego pc w której cewki były na tyle ciche że przy zamkniętej obudowie nie było ich słychać, także może okazać się że będziesz zwracał do us*anej śmierci :E ciągle lipnie trafiając ;) 

U mnie tylko ta 1 karta miała faktyczny problem z cewkami - Waterforce WB 5090.

Tak to przy zamkniętej obudowie cewki słyszałem tylko w Inno3d 5090 i Evga 3080 Ftw3 Ultra, ale było to słychać minimalnie, a ucho mam dobre i kompa na biurku.

12 godzin temu, Send1N napisał(a):

co do cewek to pytanie czy faktycznie trafiłeś tak głośne czy może nie wiesz co to "symfonia" tak naprawdę :E;) 

Symfonia to u mnie była na tym waterforce :D

• Upvote 1
Opublikowano

Nie licząc karty o niskim TDP z dawnych lat to sobie nie przypominam karty na której nie było słychać cewek ;)

Tylko poziom hałasu z od cewek może być bardzo różny. Przykładowo na GTX 970 od EVGA to cewki nap.... tak, że nawet przy 30fps nie dało się wytrzymać.

• Upvote 2
Opublikowano

Mój Strix 970 również piszczał, był zamiar aby odesłać...ale przeglądając różne fora dość często pojawiały się wpisy aby dać karcie czas, i tak po dwóch tygodniach jak ręką odjąć 🙂 późnej komp poszedł pod biurko, później stanął obok TV i mając 7800xt nawet nie wiem czy cewki piszczą czy nie, tzn  z ok. 2,5m ich nie słyszę, i problem z głowy 🙂

Opublikowano

No ja podobnie jak autor, nie miałem wcześniej takich problemów. W sensie ten mój rtx 2070 super to faktycznie coś tam piszczy ale to słychać tylko jak się przystawi ucho do obudowy. Ten rtx 4070 co był u mnie 2 dni to normalnie grałem i go słyszałem z kompa a kompa mam na podłodze postawionego obok biurka i wsuniętego w taką wnękę.

Ciekawostka, że miałem rtx 970 od asus ale wersje black i cichuteńko, nic nie słyszałem. W tamtym okresie ludzie pisali, że strixy piszczą i żeby brać tego blacka bo mniejsza szansa na gorsze cewy.

Miałem sporo kart w życiu, nie pamiętam już dokładnie tych początkowych (człowiek ma PC od 25 lat) ale z tych ostatnich powiedzmy to gtx 970, rtx 2060 i teraz ten rtx 2070 super to nic prawie nie piszczy, kultura jest świetna. Za to ten rtx 4070 to mnie do ku*wicy doprowadzał więc od razu go odesłałem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.05.2025 o 17:40, ztx napisał(a):

Zwrotka, nie ma sensu się męczyć. Ja np. kupiłem 4080 (używkę) i cewki nie tyle grały co jakiś tam mały szmer słyszałem. W słuchawkach git, ale przy CoD bez słuchawek (gram z drugą połówką więc bez słuchawek) i uznałem, że się jej pozbywam. Kupiłem kolejną i jest spokój. Chwila kombinacji, a spokój na "całe życie". Wymień na inny egzemplarz.

przeczytałem wybiórczo :lol2: musiałem przeczytać jeszcze raz bo zwątpiłem...

Edytowane przez Norrberrto
  • Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odkopię i zaktualizuję, żeby w razie czego ktoś z podobnym problemem wiedział co może być przyczyną coil łajna.

Po odesłaniu tej 4070 kupiłem 5070 Prime OC. Cewki były ciszej, ale znowu zwróciłem. Pojawiła się promocja w innym sklepie i znowu wziąłem Prima, tym razem bez OC. Znowu cewki jeszcze ciszej, już całkiem znośne, ale grając i tak przypominałem sobie o nich przy każdym wejściu do menu/mapy/ekwipunku/czegokolwiek. Ale dało się używać.

Stwierdziłem, że otworzę obudowę i jeszcze raz posłucham. Dźwięk cewek rozchodzi się bardzo szeroko i ciężko ustalić skąd dobiega, ale tym razem ustaliłem, że jest szansa, że to jednak z zasilacza idzie. Zasilacz brązowy SPC. Kupiłem MSI A850G, 459 w Xkomie po użyciu kodu z newslettera + $20 do Steama z promocji MSI. Jeszcze jest, polecam, dostałem wersję ATX 3.1, nawet na pudełku (czasem zdaje się wysyłają 3.1 w pudełku 3.0). Przy czym dodałem komentarz do zamówienia, że poproszę 3.1 jak jest, no i jak widać była.

No i teraz jest elegancko, Heaven Extreme całkowita cisza, Basic lekki syk, w grach spokój. Sprawa załatwiona. Sprawcą zamieszania okazał się być Polak. Rodaka ostatniego podejrzewałem, a jednak.