Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry dzień,

Muszę kupić nowy HDD gdyż P300 przestaje działać. Konkretnie dysk nie chce startować w normalnej pozycji, muszę odwrócić ją "do góry nogami" aby zaczął działać i był widoczny podczas bootowania.

Potrzebuję czegoś tylko i wyłącznie na backup i przechowywanie danych. Dysk przez większość czasu leżeć będzie na półce i może 2 godziny w miesiącu podpięty do PC przez kieszeń. Przyszłościowo myśląc to pewnie 10TB będzie wystarczające, obecna P300 ma 6TB.

Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Moim zadaniem, w dzisiejszych czasach nie opłaca się kupować dysku mniejszego niż 4tb.

Najlepiej wybrać dysk oparty o starszą mniej zawodną technologię zapisu cmr. omijać smr, chyba że kupujesz dwa takie same dyski i będziesz trzymał dane w kopi zapasowej na drugim dysku.

Z swojej strony mogę polecić  dyski firmy wd seria blue o pojemności 4tb z sklepu morele net. Kod producenta: WD40EZAX, cena: 460zł.

Jeśli lubisz ryzyko, wybierz tańszą bardziej awaryjną masówkę, czyli dysk smr: Seagate BarraCuda 6TB, kod producenta: ST6000DM003 za 580zł.

Z tego co widzę to Toshiba P300 6TB za 550zł wykorzystuje tańszą technologię: smr. Więc nie jest lepiej wykonana, oraz trwalsza od seagate.

Ceny 8tb oraz 10tb dysków to już wydatek +/- 1000zł.

Sam wolałem kupić dwie sztuki dysków o mniejszej pojemności, ale za to wykonanych w trwalszej technologi. Twoja decyzja oraz pieniądze.

11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Dysk od chińczyka. Reklamacja oraz 14 dniowe zwroty na adres w chinach.

Nowy? Trudne pytanie z względu na zdjęcie, na którym jest podana data produkcji dysku: 2017 rok. Nie wygląda na trzy letni leżak magazynowy, ale mogę być w błędzie :lol2:

Możecie kupić i dać znać w komentarzu, co przyszło i w jakim jest stanie. Sam jestem ciekawy co wyśle wam Pan chińczyk.

Dysk-twardy-Seagate-Skyhawk-10TB-SATA-II

Lepiej dołożyć 100zł do 8tb skyhawk https://www.morele.net/dysk-serwerowy-seagate-skyhawk-8tb-3-5-sata-iii-6-gb-s-st8000vx010-12851933/

Jest aktualnie w promocji za 727zł.

Edytowane przez Pawcio
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 4.05.2025 o 07:15, panicz patryk napisał(a):

Konkretnie dysk nie chce startować w normalnej pozycji, muszę odwrócić ją "do góry nogami" aby zaczął działać i był widoczny podczas bootowania.

Dość dziwny problem. Na pewno to dysk a nie problem z kabelkami albo adapterem usb?

Opublikowano

Dzięki za propozycje. Dysk kupie z jakiegoś sklepu online w UK. Prawdopodobnie będzie to CMR WD albo Toshiba, do Seagate mam uraz.

1 godzinę temu, some1 napisał(a):

Dość dziwny problem. Na pewno to dysk a nie problem z kabelkami albo adapterem usb?

Dysk nie działa w kieszeni w jednym kompie, nie chce wystartować i nawet nie bootuje do windowsa. Sprawdziłem go w drugim PC podpinajac i zostawiajac wiszacego na kablach. Wystartował i pokazał się w windowsie po czym zniknal jak probowałem przegladać zawartość. Po wylaczeniu kompa, odlaczyłem dysk i podlaczyłem ponownie kładąc go tym razem odwrotnie. Dysk zadziałał i mogłem przegladać dane. 

Po zakupie nowego dysku podlacze go ponownie aby przerzucić zawartość. Nie spieszy mi sie zbytnio bo backup mam na innym, ale 'Two is one and one is none" i zaczynam się stresować. 

Opublikowano

Wybiorę jeden z poniższych. 

£257.99  WD Red Pro 10TB NAS 3.5" Internal Hard Drive - 7200 RPM Class, SATA 6 Gb/s, CMR Recording Technology, 512MB Cache

£225.37  Toshiba 16TB Enterprise Internal Hard Drive – MG Series 3.5" SATA HDD for Server, Storage, 24/7 Operation, Hyperscale, Cloud (MG08ACA16TE)

£245.61   WD Red Plus 12TB NAS 3.5" Internal Hard Drive - 7200 RPM Class, SATA 6Gb/s, CMR, 256MB Cache

Jak widać cena jest podobna, ale pojemność i czas gwarancji już nie bardzo. 16 TB to strasznie dużo miejsca i raczej nie jest/nie będzie mi ono potrzebne. WD Red Plus 12 TB to chyba najbardziej odpowiednia opcja.

Co o nich myślicie? 

Opublikowano

Przyszedł dzisiaj nowy dysk. Zdecydowałem się na WD RED PRO 16TB. Oczywiście jak zawsze przy zakupie drogich sprzętów rozpakowuje paczkę nagrywając wszystko telefonem. Otworzyłem zewnętrzny karton, w środku był mniejszy karton z HDD, a na górze trzy  poduszki powietrzne. Dysk był zabezpieczony tylko z góry. :cenzura:

Dysku jeszcze nie otworzyłem, napisałem do sklepu jakie mają zasady/przepisy odnośnie pakowania tak delikatnych przedmiotów.