Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak to jest realnie w przypadku myszek bezprzewodowych względem przewodowych na obecny czas :hmm: chodzi mi o input laga, czy jeżeli kupię ten sam model myszki który mam obecnie w wersji wireless to nie pogorszy mi się precyzja która w moim przypadku musi być idealna do multi fps'a ? ;) Wiem że jeszcze parę lat temu było gorzej w tym aspekcie, nie miałem nigdy myszki gamingowej bez kabla, wszystkie bezprzewodowe jakie używałem czy używam to są zwykłe biurowe badziewia wiec porównania nigdy nie miałem.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N Sam niedawno szukałem myszki do FPSów jednak stare przyzwyczajenie zostało i postawiłem na kabel.
Z tego co widzę na RTINGS topkę do tego gatunku, to wiele rekomendowanych modeli jest bezprzewodowa, a w odczytach różne opóźnienia ma naprawdę niskie/porównywalne do odpowieników na kablu.
(np.: https://www.rtings.com/mouse/reviews/razer/viper-v3-pro)
Mimo wszystko, jak siedzisz od zawsze na tych na kablu to po co Ci zmieniać? :) Z jednej strony pozbędziesz się kabla, z drugiej - będziesz musiał ją ładować.

Jak masz upatrzony jakiś model bezprzewodowy, to na Twoim miejscu porównałbym parametry z modelem przewodowym - może coś suche dane Ci pomogą.
Nie można gruszek do jabłek porównywać. Poza tym - jeden model myszy w wydaniu bezprzew./przew. będzie porównywalny, drugi model może okazać się, że któryś z odpowiedników się różni.

Opublikowano

Mogę zrobić podmianę myszki którą mam 3 lata (steelseries prime) i jest to moja najlepsza mycha ever na tą samą tylko w wersji bezprzewodowej za dopłatą 40zł wtedy mógłbym zrezygnować z balastu w postaci bougee na biurku bo jednak jak nic nie trzyma kabla to za bardzo go czuć że tak powiem przy szybkich ruchach ;) Z tym ładowaniem właśnie minus może nie chodzi o sam czas ale o to że i tak trzeba będzie ten kabel podłączyć czasem i odłączyć xD :E 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki panowie, zostałem przy przewodowej prime dodatkowo pozbyłem się tradycyjnego boungee i skroiłem kumplowi takie coś jak razer armadilo 2, starego typu ciężarek trzymający kabel, zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i robi robotę, przewodu "nie czuć" nawet bardziej niż przy zwykłym boungee ;) 

images?q=tbn:ANd9GcSASu2UULZjm2WVz1_xyYu

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

@Send1N Ja w swoim DeathAdderze V3 na początku miałem problem bo ma taki śmieszny kabel, który po fabrycznym złożeniu ma odkształcenia. Haczyło mi o wysuwany blat na klawę/mysz biurka.
Dopiero jak puściłem po prostej wykorzystując szczelinę biurka zaczęło być normalnie. Nigdy nie testowałem tych różnych patentów "bungee" ale jak Ci się sprawdza to czemu nie.

Wedle zasady: "Jak coś jest głupie, a działa - to nie jest głupie"

• Upvote 1
Opublikowano

Ja już dwa lata siedze na swojej g703 i jak zmienie to na taka sama. Bateria dość dugo trzyma i nawet nie zauważyłem zadnych opózien tak samo z klawa a przynajmniej nie przeszkadzaja mi kable i w kazdej chwili moge sobie sprzetem manewrować ale to już każdy musi sie przekonać na własnej skórze. @Send1N nic nie stoi na przeszkodzie żeby wziąść na próbe

Opublikowano
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

wiesz ile to piw

Oj po ostatnich promocjach biedronkowych na majówkę gdzie kupiłem ok 120 puszek piwa na zapas to wiem że to ok 19 puszkowych żubrów było🤭😅🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@Send1N Jak szukałem myszki dla siostrzeńca parę miesięcy temu i podpowiadałeś mi SS Prime, to znalazłem gdzieś na reddit, że wersja bezprzewodowa ma buga, który objawia się bardzo długim czasem wybudzenia po braku aktywności. Pisałem w oryginalnym wątku.

@Lameismyname Podążyłem twoją drogą i kupiłem DeathAdder'a V3. Nie jest to kształt idealny dla mnie. Jest trochę za niska z tyłu. Mimo tego szybko się przestawiłem i przyznaję, że mysz jest super ! :) Ten dziwny kabel wbrew pozorom jest dobry, bo ten oplot jest śliski i ja kabla nie czuję wcale. Do tego bardzo odpowiada mi niska waga. Flicki wchodzą aż miło :D

Opublikowano

@Rafik7 Dla mnie ta mysz też nie jest idealna w ergonomii ale poprzedni CM Storm Alcor też nie był. Za to na plus lekkość i się fajnie ślizga.
W łapie lepiej leży mi np. Razer Basilisk V3
razer-basilisk-v3-gaming-mouse-buyers-gu

Co ciekawe przez przynajmniej 10 lat w domu i później w pracy używałem Sharkoon Shark Force II która ma raczej zbliżoną ergonomię.

Shark_Force_II_Black_01.jpg

Jednak postawiłem na Death Addera V3 i jestem zadowolony.
Zobaczymy jak żywotność i awaryjność.

Opublikowano

Też miałem kiedyś takie podejście że myszka tylko na kablu bo będzie input lag ale oglądałem gdzieś profesjonalne testy i input lag na bezprzewodowej jest tak mały w porównaniu do kabla że nie ma to obecnie żadnego znaczenia. Może kiedyś miało to znaczenie jak ta technologia raczkowała ale już nie w dzisiejszych czasach. Obecnie nie wyobrażam sobie żeby korzystać z myszki na kablu. Wygoda jest o niebo lepsza w codziennym użytkowaniu jak i w grach fps. Sam mogę polecić myszkę Logitech G PRO X Superlight którą posiadam już od ponad roku.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

W łapie lepiej leży mi np. Razer Basilisk V3
razer-basilisk-v3-gaming-mouse-buyers-gu

Co ciekawe przez przynajmniej 10 lat w domu i później w pracy używałem Sharkoon Shark Force II która ma raczej zbliżoną ergonomię.

Shark_Force_II_Black_01.jpg

Jednak postawiłem na Death Addera V3 i jestem zadowolony.
Zobaczymy jak żywotność i awaryjność.

Tego typu myszki o "kosmicznym" kształcie nie są dobre do szybkich gierek fps multi, ja tam wole prosty kształty właśnie w stylu tego death addera którego wybrałeś :thumbup:

3 godziny temu, Rafik7 napisał(a):

@Send1N Jak szukałem myszki dla siostrzeńca parę miesięcy temu i podpowiadałeś mi SS Prime, to znalazłem gdzieś na reddit, że wersja bezprzewodowa ma buga, który objawia się bardzo długim czasem wybudzenia po braku aktywności. Pisałem w oryginalnym wątku.

Dobrze wiedzieć ;) :thumbup: ale nie wiem czy czasem te problemy nie są tylko wtedy jak wstrzymanie selektywne usb jest włączone a po wyłączeniu jest wszystko ok, przynajmniej w 2 innych myszkach które miały z tym problem wyłączenie oszczędzania energii usb pomagało 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Tego typu myszki o "kosmicznym" kształcie nie są dobre do szybkich gierek fps multi, ja tam wole prosty kształty właśnie w stylu tego death addera którego wybrałeś :thumbup:

Może i masz rację. Ja tam nigdy nie byłem wybredny i na każdej myszce grałem w FPSy bo to mój ulubiony gatunek.
Kiedyś miałem myszkę w kształcie WV garbusa (kulkową - zdjęcie poglądowe):
61+0xl4+CzL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

No i potrafiłem kopać tyłki topowym graczom RTCW:ET ;)

• Haha 2
Opublikowano

@Lameismyname brak otwartości na zmiany jest znamienny u ludzi starszych. Nie polecam myszek z bateryjkami tylko najlepsze rozwiązania dostępne na rynku. Moja myszka jest jedną z najlżejszych na rynku i spokojnie wytrzymuje ponad tydzień bez ładowania. Jeśli trzeba naładować to 20-40min w zupełności wystarcza. 
Za młodu byłem taki jak Ty, myślałem że kabelek w myszce sprawi że będę lepiej grał w CSa bo będę miał szybszy czas reakcji. Niestety później okazało się że na czas reakcji ma również wpływ ilość wypitego alkoholu :D

• Haha 4
Opublikowano
51 minut temu, Marius napisał(a):

@Lameismyname brak otwartości na zmiany jest znamienny u ludzi starszych. Nie polecam myszek z bateryjkami tylko najlepsze rozwiązania dostępne na rynku. Moja myszka jest jedną z najlżejszych na rynku i spokojnie wytrzymuje ponad tydzień bez ładowania. Jeśli trzeba naładować to 20-40min w zupełności wystarcza. 
Za młodu byłem taki jak Ty, myślałem że kabelek w myszce sprawi że będę lepiej grał w CSa bo będę miał szybszy czas reakcji. Niestety później okazało się że na czas reakcji ma również wpływ ilość wypitego alkoholu :D

Nie jestem zamknięty na zmiany. Wychodzę z założenia, że skoro kabel mi nie przeszkadza w zupełności, a myszy bezprzewodowe niosą ze sobą mniejsze lub większe ale wady, to po co mam zmieniać?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wracając do prime wireless to teraz czytam że strasznie krótko trzyma na baterii, przy pełnym naładowaniu starcza na 2-3 dni :E czyli kolejny argument na nie ;) 

Widzę że za wszelką cenę starasz się wyprzeć to że rozwiązanie z którego korzystałeś przez ostatnie lata może być gorsze. Są różne myszki, tak jak napisałem ja podłączam moją raz na tydzień na niecałą godzinę i w zupełności wystarcza. Może warto zainteresować się innymi firmami a nie kurczowo trzymać się jednej?

3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Nie jestem zamknięty na zmiany. Wychodzę z założenia, że skoro kabel mi nie przeszkadza w zupełności, a myszy bezprzewodowe niosą ze sobą mniejsze lub większe ale wady, to po co mam zmieniać?

Wychodzisz z błędnego założenia że kabel Ci nie przeszkadza ponieważ nie korzystałeś wystarczająco długo z innego rozwiązania. Ja jeszcze do niedawna myślałem że kabelek jest spoko, nawet pomimo tego że korzystałem lata temu z myszki bezprzewodowej. Wtedy była to niedopracowana technologia i też firma nie najwyższych lotów (chyba Sigma z tego co pamiętam). Każde rozwiązanie ma jakieś wady i zalety, największą wadą myszek przewodowych jest to że ograniczają twoje ruchy, jak bardzo to przekonasz się jak zaczniesz korzystać z myszki bezprzewodowej i przetestujesz ją na różnych frontach. Ja przetestowałem i nie wracam do kabla.

Edytowane przez Marius
Opublikowano (edytowane)

Temat był założony co do podmiany tej samej myszy przy minimalnej dopłacie do wersji bezprzewodowej, miałem masę myszek w życiu bo jestem graczem multi od pierwszej wersji csa z 1999r, zawsze szukałem czegoś lepszego dla siebie ale od momentu jak kupiłem prime to jest ona dla mojej dłoni idealną myszką i nie mam zamiaru już szukać zmian jak kiedyś, myślałem nad wersją wireless z racji tego że to ten sam rozmiar i kształt + będzie miała jakieś plusy względem zwykłej w postaci chociażby braku zbędnego kabla :E a z tego co widzę to ma same minusy w przypadku tego modelu :/ , tyle w temacie ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

@Marius Załóżmy, że masz rację, tylko trzeba poświęcić dłuższy czas aby poczuć różnicę plus przyzwyczaić się do dodatkowych wad. Skoro od zawsze mam myszki na kablu i mi nie przeszkadzają, to nie będę szukał miodu w wiadomej części ciała.

A do klawiatur jakie masz podejście tj. kabel vs wireless?