Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam 

Posiadam obecnie r57500f i 6400mhz cl32 na aorus elite b850.

Chce wymienić na 79800X3d (2190zl na xkom) i zastanawiam się czy wymieniać pamięci na 8800mhz cl42 (1100zl 48gb w media expert).

Do tego będzie 5090 aorus master a pc do gier w 4k 60fps z ray tracing,path tracing i dlss.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-adata-xpg-lancer-rgb-48gb-2x24gb-8400mhz

Opublikowano

Zamawiając te pamięci narobisz sobie tylko problemu bo będziesz musiał ręcznie kombinować ze schodzeniem z taktowania niżej i ustawianiem luzniejszych timingów do częstotliwości 6000/6400mhz (bo w 99% 6400 to ostanie co da się ustabilizować na am5 synchronicznie) a asynchronicznie 1:2 te 8400mhz zapewne też stabilne nie będzie. Znacznie taniej kupisz jakiś zestaw 64gb (2x32gb 6000mhz) w dodatku taki będzie dualrank bo przy ddr5 2x24 są nadal single rank.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Bez sensu totalnie :E już lepiej wziąć połowę tańszy zestaw 2x32  niż dopłacać za o 2 czy 4 niższe "CL" które tylko wygląda na papierze ;) 

W tych czasach często gęsto masz lepszy bin ramu. Teraz ciężko jest trafić w "zwykłych" fajne sztuki. Na początku adie to wszystko zależało tylko od farta, teraz producenci binują ram.  A, że szuka 2x24gb to te co zalinkowalem wydają się całkiem spoko. Kwestia kiedy je przyślą, mi już 2 razy przełożyli datę dostawy :)

Opublikowano (edytowane)

Z pewnych rzeczy się nie wyrasta :). Chciałem dziadkowe 2x32gb, niestety trafiałem tak słabe biny, że nie miałbym spokoju psychicznego zostawiając je dla siebie. Dlatego poszedłem na kompromis i czekam na 2x24 dobrego binu za 860zł. Więc będzie kompromis pomiędzy pojemnością a prędkością i możliwościami OC. Aidy to ja nie testuje, liczy się 1% low w grach :). Nadal mam za słaba karte, żeby w 4k odczuć to w większym stopniu, ale przysiadam się do mikrusa jakiegoś 24" i 240-360hz, typowo żeby głowy postrzelać :)

Edytowane przez NoviAMG
  • Haha 1