Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.  Potrzebuje zdobyć parę  informacji od bardziej doświadczonych na temat mojego zestawu 

Płyta: Tomahawk b450 max 

Proc: Ryzen 5 3600 

PSU : Thermaltake 530w 

GPU : GeFORECE GTX 1060 DUAL 6GB 

RAM : Viper Patriot 16GB  DDR 4

Chłodzenie :  Fera 5 

No i Moje pytanie brzmi, czy  przy takim zestawie  będzie wystarczająco wymienić samą karte graficzną żeby poprawić efektywność gier ( głównie VALORANT) tak żeby stabilne chociaż te  240fps utrzymać, a może procek ?

Dodam jeszcze że ta płyta  uległa awarii i RAM'y czyta jedynie w 1 i 2  slocie.

Opublikowano

Tu do wymiany zarówno procesor jak i GPU. Pytanie tylko czy warto inwestować w procesor na platforme gdzie płyta się sypie. W innym przypadku czeka cię wymiana CPU + płyta + RAM na DDR5.

Opublikowano (edytowane)

Podaj jakiś przykład tego GPU żeby był dobrze kompatybilny co do tych podzespołów co podałeś. Rozumiem że zasilacz też można zostawić? 

Dodam jeszcze że moja buda to Phanteks g360

Edytowane przez Luka.x
Opublikowano (edytowane)

Idealny przykład to 

18 godzin temu, Dirian napisał(a):

Co do GPU to kwestia ile kasy będzie.

Ładuj najmocniejsze na jakie cię stać i tyle. Możesz tu wrzucić równie dobrze 4060 jak i 5080. 
Jeśli chodzi o zasilacz to też zależy na jakie GPU się zdecydujesz. Taki RX7600XT czy wspomniana 4060 na spokojnie będą na tym latac. Do 5080 już trzeba by wymienić 😁

Edytowane przez ztx
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Luka.x napisał(a):

Podaj jakiś przykład tego GPU żeby był dobrze kompatybilny co do tych podzespołów co podałeś. Rozumiem że zasilacz też można zostawić? 

Dodam jeszcze że moja buda to Phanteks g360

Jak grasz głównie w Valorant to wyrzuciłbym RTX 5070 i po temacie, koszt około 2600 zł. Jak za drogo to RX 7700 XT za 1800 zł lub RTX 5060 Ti.

Zasilacz w sumie też by warto wymienić bo to pewnie Smart SE czyli przeciętna i mocno wiekowa jednostka.

Edytowane przez Dirian