Skocz do zawartości

OC 8320e

Gość Jedmar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam procesor AMD 8320e, w trybie standardowym rdzenie/wątki maja wartość MHz jak na obrazku:

light8320eea7f6.png

Jak odpale jakąś wymagającą grę to automatycznie wchodzi w tryb turbo i osiąga takie parametry:

autoturbo8320e193e1.png

Natomiast poczytałem trochę o OC i w biosie włączyłem opcję OC Genie, co przełożyło się na jeszcze lepszą wydajność w grach, dużą głośność komputera i stałe wartości we wszystkich trzech tabelach na poziomie 4000Mhz (zarówno tuż po uruchomieniu systemu jak i podczas grania).

W związku z tym moje pytania, czy za każdym razem gdy mam zamiar pograć, muszę wchodzić w Bios i włączać OC Genie, czy istnieje jakiś program od AMD, który dobija do tych parametrów bez konieczności restartu? Czy takie ciągłe przełączanie z jednego trybu na drugi jest bezpieczne dla komputera, czy lepiej zostawić OC Genie na stałe? (hałas jest spory i chyba bez sensu zwiększać wydajność podczas chociażby przeglądaniu internetu?) Dodam tylko, że mam chłodzenie procesora SilentiumPC Spartan 3 PRO.

Pozdrawiam

Opublikowano

oraz płytę główną MSI 970A SLI Krait Edition. Przepraszam nie widzę w poście opcji edytuj.

Opublikowano
10 godzin temu, Gość Jedmar napisał:

Natomiast poczytałem trochę o OC i w biosie włączyłem opcję OC Genie, co przełożyło się na jeszcze lepszą wydajność w grach, dużą głośność komputera i stałe wartości we wszystkich trzech tabelach na poziomie 4000Mhz (zarówno tuż po uruchomieniu systemu jak i podczas grania).

W związku z tym moje pytania, czy za każdym razem gdy mam zamiar pograć, muszę wchodzić w Bios i włączać OC Genie, czy istnieje jakiś program od AMD, który dobija do tych parametrów bez konieczności restartu? Czy takie ciągłe przełączanie z jednego trybu na drugi jest bezpieczne dla komputera, czy lepiej zostawić OC Genie na stałe? (hałas jest spory i chyba bez sensu zwiększać wydajność podczas chociażby przeglądaniu internetu?) Dodam tylko, że mam chłodzenie procesora SilentiumPC Spartan 3 PRO.

Pozdrawiam

Oczywiście istnieje program od AMD - Catalyst Control Center albo skrót CCC Link.

Masz sporo do ustawienia z CCC albo najprościej: Panel Sterowania > Opcje Zasilania > Oszczędzanie Energii/Zrównoważony do Net'u/Film'u.

Do Fx8xxx trzeba dać dobre CPU Cooling bo SilentiumPC Spartan 3 PRO - kiepski pomysł ale zostaw na razie.  Jedyna opcja - zmienić Fan'a na większą np. 92 -> 120.

Temperatury CPU Core masz bardzo dobre i niskie temp. jak na Spartan 3 PRO - dobry wynik.

Opublikowano (edytowane)

Nie używaj OC Genie, kręć ręcznie. Masz płytę z bądź co bądź mizerną sekcją zasilania i wysoce niewskazane jest jej przeciążanie. Dobry balans MHz/napięcie będzie tutaj kluczowy. Zrób nawiew na radiator sekcji i staraj się nie przekraczać 1,3 V na rdzeniach, bo więcej ta sekcja nie ogarnie w dłuższym przebiegu czasowym - nawet jeśli "chwilowo" będzie w porządku.

W razie pytań o znaczenie ustawień BIOS/UEFI pisz śmiało, wyjaśnimy.

Edytowane przez tomcug
Opublikowano
47 minut temu, tomcug napisał:

Nie używaj OC Genie, kręć ręcznie. Masz płytę z bądź co bądź mizerną sekcją zasilania i wysoce niewskazane jest jej przeciążanie. Dobry balans MHz/napięcie będzie tutaj kluczowy. Zrób nawiew na radiator sekcji i staraj się nie przekraczać 1,3 V na rdzeniach, bo więcej ta sekcja nie ogarnie w dłuższym przebiegu czasowym - nawet jeśli "chwilowo" będzie w porządku.

W razie pytań o znaczenie ustawień BIOS/UEFI pisz śmiało, wyjaśnimy.

Tu jest sporo prawdy :/ - trzeba uważać na sekcję/mosfety.

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• "Crimson Desert will be pre-loadable on 6PM ET / 3PM PT on March 17, 2026 (10PM UTC). for Playstation 5, ahead of its worldwide release 48 hours later on March 19. Preload availability for Xbox Series X/S and PC has yet to be officially announced, but digital preloads typically open around 48 hours before launch..." czyli na PS5 jest oficjalnie zapowiedziane, a na resztę platform oficjalnego infa jeszcze nie ma.    I to jest zdrowe podejście. Poczekać, zobaczyć jakie to faktycznie jest i później myśleć o ewentualnym kupnie.    Patrzę na te filmiki i mimo tego że gra mnie w ogóle nie interesuje, to wygląda to zbyt pięknie by było prawdziwe, czytając jakie to ma być ogromne. 
    • To już gry akcjii a nie survivor horror ale dalej może się podobać.
    • To jest seria 4? One tak podrożały?  5 lat temu za moją 4 dałem 1700, jedynie pary nie mam.
    • Kupuj kupuj bo zarasz Szejki przez wojenkę u siebie - wszystko u nas wykupią , zresztą już Jaszczomb (Glapiński) zapowiedział że nie będzie obniżek stóp (teraz wojenka da kolejnego kopa aby wszystko szło do góry).
    • Odchudzanie odchudzaniem, ale coraz więcej elementów interfejsu jest pisanych w WebView. Dlatego np. menu start czy pasek zadań zawsze będą takie ociężałe     Ja nigdy nie miałem jakichś problemów z Windowsami, ale od jakiegoś czasu na 11 dzieją się u mnie dziwne rzeczy, których na CachyOS zainstalowanym obok po prostu nie widzę. Coraz częściej myślę o o formacie i przejściu na Cachy na stałe, bez zabawy w dual boot.   Jedyne co mnie jeszcze wstrzymuje to że Inverse Tone Mapping z Gamescope nadal nie działa do końca poprawnie na Nvidii, więc nie mam odpowiednika AutoHDR/RTX HDR w grach, a bardzo mi na tym zależy. Ale Nvidia ostatnio zabrała się za sterowniki, a ostatnio wyszła beta sterów 595 w której znów są poprawki pod HDR i zmiana mająca rozwiązać problem z wydajnością w DX12. Natomiast tone mapping z kwin działa spoko, gry odpalane w SDR nadal wyglądają świetnie w trybie HDR na pulpicie, nawet jeśli nie mogę wymusić w nich HDR.   W dodatku znalazłem takie kwiatki gdzie np. w remake Residenta 2 natywne HDR na Windowsie wygląda okropnie (co oczywiście jest winą jego implementacji przez Capcom), ale na Cachy wygląda o wiele lepiej, bez wyblakłych kolorów.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...