Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brzmi jakby finy radiatora wpadały w rezonans od wentylatorów na karcie, zatrzymaj na chwile palcami testowo śmigła pod obciążeniem i zobacz czy się uciszy, tylko nie wsadzaj między łopatki a delikatnie opuszkami palców na środku :E;) jeżeli ustąpi to pomóc może ustawienie krzywej z niższymi obrotami.

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Nie no zatrzymywanie śmigieł pod obciążeniem palcami to jest porada mistrza wszechświata :boink: Może niech od razu wsadzi palce do kontaktu image.png.0200d6ca38f7277023a987a96dc4146d.png Wystarczy, że zatrzyma programowo obroty wentylatorów w krzywej.

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, Send1N napisał(a):

Ile razy się tak zatrzymywało i nic się nigdy nie stało :E nie każdy programowo potrafi, podałem najłatwiejszą opcję xD 

Oczekuje poważnej odpowiedzi. Człowiek płaci grube pieniadze za sprzet a tu takie coś.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

No to ci napisałem że prawdopodobnie chłodzenie wpada w rezonans przez wibracje wentylatorów, bo to nie jest dźwięk cewek słuchając tego nagrania, albo blacha obudowy w okolicy śledzi.

Radzisz zmniejszyc obroty?

Opublikowano (edytowane)

Ewidentnie któryś wentylator chrobocze, pobaw się obrotami i zobacz czy natężenie dźwięku się zmienia, będziesz miał odpowiedź czy to od GPU. 

Jeśli tak to trzeba obejrzeć albo nie bawić się i reklamować. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli jesteś pewien że to karta, to zwracaj i nie trać czasu na diagnostykę. Pieniądze zwrócą kup nową. Jak sam napisałeś, płacisz grube pieniądza i ma działa, a nie stukać, piszczeć itp.

Edytowane przez Faflucy
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
8 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Radzisz zmniejszyc obroty?

Chodzi o to abyś był na 100% pewny że to karta wydaje ten dźwięk, bo już był tutaj koleś który tydzień czasu zwalał winę na kartę a na koniec napisał że to zasilacz hałasował :E zdejmij boczny panel w budzie i jak nie chcesz zatrzymywać wentylatorów to spróbuj ją lekko podeprzeć czymś od dołu nawet ręką testowo, często tego typu dźwięku ustają jak zwyczajnie dociśniesz chłodzenie palcem i przykładowo plastik przestaje wibrować ;) jest też szansa tak jak wyżej pisałem że od karty blacha obudowy na tyle w miejscu śledzi wpada w wibrację jak masz np lipnej jakości budę z blachą z puszek po piwie xD 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Chodzi o to abyś był na 100% pewny że to karta wydaje ten dźwięk, bo już był tutaj koleś który tydzień czasu zwalał winę na kartę a na koniec napisał że to zasilacz hałasował :E zdejmij boczny panel w budzie i jak nie chcesz zatrzymywać wentylatorów to spróbuj ją lekko podeprzeć czymś od dołu nawet ręką testowo, często tego typu dźwięku ustają jak zwyczajnie dociśniesz chłodzenie palcem i przykładowo plastik przestaje wibrować ;) jest też szansa tak jak wyżej pisałem że od karty blacha obudowy na tyle w miejscu śledzi wpada w wibrację jak masz np lipnej jakości budę z blachą z puszek po piwie xD 

Ja wiem ,że to karta. Na RTX 3080 nie było takich dźwięków. RTX 3080 byla większa karta od tej. Czas 14 dni dawno minął a na początku nie bylo zbyt czesto tego dźwięku. Pewnie sklep odrzuci reklamacje. Oni głównie sprawdzaja czy karta daje obraz.

NVIDIA jest monopolista na rynku. Ten dźwięk jest przy dużym obciążeniu. Choć tez nie zawsze. Czasami odpuszcza pod obciązeniem po kilku minutach.

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano

Więc wbij na sztywno jakieś niższe obroty niż karta rozkręca na auto pod obciążeniem nie wiem ile tam masz jeżeli kręci powiedzmy 1500rpm to ustaw sztywne 1000 ręcznie, będą wyższe temperatury ale zobaczysz czy dźwięk ustał, jeżeli tak będzie to znaczy że wpada w rezonans.

Opublikowano
28 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tak się kończy naiwne myślenie, że jakieś irytujące dźwięki/problemy znikną same. 

Kupujesz produkt, jest cokolwiek nie tak, robisz zwrot, kupujesz kolejny. 

Łatwo się mówi. Tylko ,że wtedy było mało kart w cenie mrsrp. A nie ma pewnosci ,że następna karta będzie ok. Bałem się ,że sytuacja na rynku kart sie pogorszy.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Autor tematu dostał proste rozwiązanie. Zblokować wentyle programowo lub łapą. Nie wiem czemu zajmuje mu to na dwa dni. Może mu to nie przeszkadza :hmm:

Zmniejszenie prędkosci wentylatorów oznaczaja wzrost temperatury karty graficznej. Komputer jest grzejnikiem, wiec latem jest nie do wytrzymania. Oznacza to ,że latem będe musiał życ z szuszarką.

Edytowane przez łukasz850
  • Haha 4
  • Confused 5
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Bez jaj ale to na 100% brzmi jak cewki i to bardzo bardzo kiepski przypadek. Gniazdo świerszczy.

Na 100% cewki? Bo dla mnie 100% wentylator ;) 

Ale ja też odpadam, autor nie wykazuje ŻADNEJ chęci rozwiązania problemu, jedynie marudzi i się mądrzy. Już dawno by miał pewność co jest problemem i może nawet rozwiązał (jak @Send1N pisał czasem wystarczy podeprzeć kartę, może coś podgiąć) ale do tego trzeba nieco odwagi i samozaparcia.

Edytowane przez galakty
  • Upvote 5