łukasz850 95 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Od zakupu jest pewien irytujacy dźwięk. Da się coś z tym zrobić? Karta działa ok. Jest głośniejszy niz na filmie, ale nagrałem go.
Send1N 2 454 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Brzmi jakby finy radiatora wpadały w rezonans od wentylatorów na karcie, zatrzymaj na chwile palcami testowo śmigła pod obciążeniem i zobacz czy się uciszy, tylko nie wsadzaj między łopatki a delikatnie opuszkami palców na środku jeżeli ustąpi to pomóc może ustawienie krzywej z niższymi obrotami. 1
Pawlos 69 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja @Send1N Nie no zatrzymywanie śmigieł pod obciążeniem palcami to jest porada mistrza wszechświata Może niech od razu wsadzi palce do kontaktu Wystarczy, że zatrzyma programowo obroty wentylatorów w krzywej. 1
Send1N 2 454 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) Ile razy się tak zatrzymywało i nic się nigdy nie stało nie każdy programowo potrafi, podałem najłatwiejszą opcję Edytowane 13 Maja przez Send1N 2
caleb59 854 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Kupa kasy a tu coś takiego, no ładnie się bawicie widzę na tych RTX 5xxx, w innym temacie z kolei wojna z cewkami. No nie wytrzymam... 3
łukasz850 95 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja 27 minut temu, Send1N napisał(a): Ile razy się tak zatrzymywało i nic się nigdy nie stało nie każdy programowo potrafi, podałem najłatwiejszą opcję Oczekuje poważnej odpowiedzi. Człowiek płaci grube pieniadze za sprzet a tu takie coś. 1
Send1N 2 454 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja No to ci napisałem że prawdopodobnie chłodzenie wpada w rezonans przez wibracje wentylatorów, bo to nie jest dźwięk cewek słuchając tego nagrania, albo blacha obudowy w okolicy śledzi. 1 2
łukasz850 95 Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja Godzinę temu, Send1N napisał(a): No to ci napisałem że prawdopodobnie chłodzenie wpada w rezonans przez wibracje wentylatorów, bo to nie jest dźwięk cewek słuchając tego nagrania, albo blacha obudowy w okolicy śledzi. Radzisz zmniejszyc obroty?
galakty 1 829 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) Ewidentnie któryś wentylator chrobocze, pobaw się obrotami i zobacz czy natężenie dźwięku się zmienia, będziesz miał odpowiedź czy to od GPU. Jeśli tak to trzeba obejrzeć albo nie bawić się i reklamować. Edytowane 13 Maja przez galakty 1
Psiak 22 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Jak tak będzie wyglądała kontrola jakości, to za rok-dwa będziemy zamiast pc odpalali ursusa w połączeniu z f16 1 2
Faflucy 252 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja (edytowane) Jeżeli jesteś pewien że to karta, to zwracaj i nie trać czasu na diagnostykę. Pieniądze zwrócą kup nową. Jak sam napisałeś, płacisz grube pieniądza i ma działa, a nie stukać, piszczeć itp. Edytowane 13 Maja przez Faflucy 1 4
Doamdor 1 150 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 7 godzin temu, łukasz850 napisał(a): Oczekuje poważnej odpowiedzi. Człowiek płaci grube pieniadze za sprzet a tu takie coś. Zwrot 3
Send1N 2 454 Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja 8 godzin temu, łukasz850 napisał(a): Radzisz zmniejszyc obroty? Chodzi o to abyś był na 100% pewny że to karta wydaje ten dźwięk, bo już był tutaj koleś który tydzień czasu zwalał winę na kartę a na koniec napisał że to zasilacz hałasował zdejmij boczny panel w budzie i jak nie chcesz zatrzymywać wentylatorów to spróbuj ją lekko podeprzeć czymś od dołu nawet ręką testowo, często tego typu dźwięku ustają jak zwyczajnie dociśniesz chłodzenie palcem i przykładowo plastik przestaje wibrować jest też szansa tak jak wyżej pisałem że od karty blacha obudowy na tyle w miejscu śledzi wpada w wibrację jak masz np lipnej jakości budę z blachą z puszek po piwie 1
łukasz850 95 Opublikowano 14 Maja Autor Opublikowano 14 Maja (edytowane) 8 godzin temu, Send1N napisał(a): Chodzi o to abyś był na 100% pewny że to karta wydaje ten dźwięk, bo już był tutaj koleś który tydzień czasu zwalał winę na kartę a na koniec napisał że to zasilacz hałasował zdejmij boczny panel w budzie i jak nie chcesz zatrzymywać wentylatorów to spróbuj ją lekko podeprzeć czymś od dołu nawet ręką testowo, często tego typu dźwięku ustają jak zwyczajnie dociśniesz chłodzenie palcem i przykładowo plastik przestaje wibrować jest też szansa tak jak wyżej pisałem że od karty blacha obudowy na tyle w miejscu śledzi wpada w wibrację jak masz np lipnej jakości budę z blachą z puszek po piwie Ja wiem ,że to karta. Na RTX 3080 nie było takich dźwięków. RTX 3080 byla większa karta od tej. Czas 14 dni dawno minął a na początku nie bylo zbyt czesto tego dźwięku. Pewnie sklep odrzuci reklamacje. Oni głównie sprawdzaja czy karta daje obraz. NVIDIA jest monopolista na rynku. Ten dźwięk jest przy dużym obciążeniu. Choć tez nie zawsze. Czasami odpuszcza pod obciązeniem po kilku minutach. Edytowane 14 Maja przez łukasz850
AndrzejTrg 1 781 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Co to znaczy duże obciążenie? Syntetyki czy gry?
Send1N 2 454 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Więc wbij na sztywno jakieś niższe obroty niż karta rozkręca na auto pod obciążeniem nie wiem ile tam masz jeżeli kręci powiedzmy 1500rpm to ustaw sztywne 1000 ręcznie, będą wyższe temperatury ale zobaczysz czy dźwięk ustał, jeżeli tak będzie to znaczy że wpada w rezonans.
łukasz850 95 Opublikowano 14 Maja Autor Opublikowano 14 Maja 28 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Tak się kończy naiwne myślenie, że jakieś irytujące dźwięki/problemy znikną same. Kupujesz produkt, jest cokolwiek nie tak, robisz zwrot, kupujesz kolejny. Łatwo się mówi. Tylko ,że wtedy było mało kart w cenie mrsrp. A nie ma pewnosci ,że następna karta będzie ok. Bałem się ,że sytuacja na rynku kart sie pogorszy.
bourne2008 676 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Bez jaj ale to na 100% brzmi jak cewki i to bardzo bardzo kiepski przypadek. Gniazdo świerszczy. Edytowane 14 Maja przez bourne2008
bourne2008 676 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja Autor tematu dostał proste rozwiązanie. Zblokować wentyle programowo lub łapą. Nie wiem czemu zajmuje mu to na dwa dni. Może mu to nie przeszkadza 1 1
łukasz850 95 Opublikowano 14 Maja Autor Opublikowano 14 Maja (edytowane) 34 minuty temu, bourne2008 napisał(a): Autor tematu dostał proste rozwiązanie. Zblokować wentyle programowo lub łapą. Nie wiem czemu zajmuje mu to na dwa dni. Może mu to nie przeszkadza Zmniejszenie prędkosci wentylatorów oznaczaja wzrost temperatury karty graficznej. Komputer jest grzejnikiem, wiec latem jest nie do wytrzymania. Oznacza to ,że latem będe musiał życ z szuszarką. Edytowane 14 Maja przez łukasz850 4 5
bourne2008 676 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Spoko. Ja odpadam. Edytowane 14 Maja przez bourne2008 2 3
galakty 1 829 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja (edytowane) Godzinę temu, bourne2008 napisał(a): Bez jaj ale to na 100% brzmi jak cewki i to bardzo bardzo kiepski przypadek. Gniazdo świerszczy. Na 100% cewki? Bo dla mnie 100% wentylator Ale ja też odpadam, autor nie wykazuje ŻADNEJ chęci rozwiązania problemu, jedynie marudzi i się mądrzy. Już dawno by miał pewność co jest problemem i może nawet rozwiązał (jak @Send1N pisał czasem wystarczy podeprzeć kartę, może coś podgiąć) ale do tego trzeba nieco odwagi i samozaparcia. Edytowane 14 Maja przez galakty 5
Phoenix. 2 887 Opublikowano 14 Maja Opublikowano 14 Maja 7 minut temu, galakty napisał(a): autor nie wykazuje ŻADNEJ chęci rozwiązania problemu, jedynie marudzi i się mądrzy. 2
Rekomendowane odpowiedzi