Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Mam możliwość wzięcia PC z następującymi podzespolami:

Płyta: z590-plus Asus tuf

Procek: 11700kf

Gpu: rtx 3060 (nie znam jeszcze konkretnego modelu) 

Ram: 64gb (4x16) - nie znam dokładnych modeli

Psu: 650W bodajże od Corsair'a (również nie znam jeszcze dokładnego modelu)

Taki zestaw za około 1500zł netto bez gwarancji. Komp pochodzi z dostawy wziętej od firmy zajmującej się różnymi symulatorami, więc zakładam, że te nieznane mi jeszcze podzespoły to nie będą jakiejś najgorszej jakości jak te Allegrowe składaki, bo jednak te 4-5 lat musiało to pracować. Finalnie na upartego przed zakupem będę mógł raczej zajrzeć co tam dokładnie siedzi. Do tego kompa przerzuciłbym mojego rtx'a 4070 a ten drugi pójdzie do drugiego kompa. Dodatkowo powinienem mieć możliwość wymiany na rtxa 3060 ti za jakieś 300zl dopłaty.

Czy waszym okiem ma to sens? Komputer używany trochę do gier esportowych (lol, fortnite), a trochę do gier AAA na tv w rozdzielczości 2k (rtx 4070 wyciąga jak dla mnie za mało fpsow w 4k). 

Opublikowano

Aktualnie jeszcze nawet 10400f daje rade do moich potrzeb poza lekkimi stutteringami w niektórych grach AAA jak przedobrze z ustawieniami. Polowałem na 10700k, żeby to poprawić i pojawiła się taka opcja,wiec liczę na to, że ten 11700kf jeszcze na parę lat wystarczy, pod warunkiem, że nie padnie sam z siebie 😂

Opublikowano

Czytałem o tym, jednak aktualnie mam do wyboru tylko tą 11 gene w pakiecie z płytą z590 z w miarę sprawdzonego źródła. Jak nadarzy się okazja na złapanie 10700k/kf w dobrej cenie to pewnie też bym wziął na zamianę za 10400f, bo i tak potrzebuję 2 PCtów.