Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem.

Człowiek zmienił monitor i wiedział, że nowy nie będzie mieć wbudowanych głośników, ale myślał, że po prostu będzie się słuchawek używać cały czas... Jednak stare przyzwyczajenie wzięło górę i potrzeba soundbara czy małych głośników, tak by się zmieściły pod monitor lub za monitorem się postawi. xD

Kupiłem sobie na próbę za grosze coś takiego:

Beznazwy.jpg.af00a2374772cc32c2be4ff70f479cb8.jpg

Spełnia swoją rolę, podświetlenie da się wyłączyć, jednak gada głośno "power on" i trochę ciszej "power off", czego wyciszyć się nie da. :lol2:

Mam tydzień na zwrot i tak się zastanawiam, czy by nie kupić czegoś innego, lepszego i niemego.

Budżet to może z 100 zł, ewentualnie coś ponad. Za tyle dutków nie liczę na nie wiadomo jaką jakość dźwięku, ale lepszą niż na w/w pudle. Ktoś coś poleci z 2.0? 

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

@deathrabit Dajesz tylko przykład, ale nie jestem przekonany do tego, by iść w używki niesprawne i to jeszcze w tyle sztuk. 

Lepiej bym chyba wolał coś nowego z allegro, mam smarta, więc wysyłka byłaby za darmo i bezproblemowy ewentualny zwrot. OLX nadaje się tylko do sprzedaży, kupowanie tam to udręka. Tam "nowe" przedmioty potrafią być uwalone syfem i kurzem. xD

Tak czy tak, dzięki za wskazówki. :salut:

Opublikowano (edytowane)

Ja nie boje się używek i okazji dzięki nim zmiana z am4 do am5 kosztowała mnie 200zł rok temu.

Lub inny przykład klawiaturę Roccat Vulcan optyczną zgarnąłem za 60zł

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
22 minuty temu, deathrabit napisał(a):

Ja nie boje się używek i okazji dzięki nim zmiana z am4 do am5 kosztowała mnie 200zł rok temu.

Lub inny przykład klawiaturę Roccat Vulcan optyczną zgarnąłem za 60zł

Tu nie chodzi o strach przed używkami. Gdybym miał potrzebę, to bym kupił. Jednak w tym konkretnym przypadku, poszukuję czegoś, co mało miejsca zajmuje, jak zresztą napisałem w pierwszym poście.

Wychodzi na to, że najlepszy byłby jakiś soundbar, coś podobnego do posiadanego przeze mnie pudła, ale ciut lepsze lub małe (lub ciut większe jak za monitorem by stały) głośniki bez subwoofera.

28 minut temu, Krauziak napisał(a):

Logitech x-230 i x-530 to legendy. W moich czasach wyzej wymienione czy creativy byly kolejnym krokiem po boomboxach . 

W tamtych czasach wystarczały mi x-210. :D

Jak sobie przeglądam net, to wpadam na różne sprzęty i ciężko coś wybrać. 

Pebble v3 w budżecie i malutkie czy ponad budżet Edifier G2000. Nie mam pojęcia co kupić, czy budżet zwiększyć i kupić coś lepszego czy tylko byle grało. :hmm:

Wyjdzie na to, że zostanę przy czym jestem, ale to gadanie przy on/off jest niezbyt przyjemne. xD

Opublikowano

Mam słuchawki Edifiera i ogólnie ich produkty należą do polecanych. Mam mało miejsca, ale sam się ostatnio zastanawiałem nad jakimiś głośnikami komputerowymi i te Edifierki mi się spodobały.

Opublikowano

Tak sobie przeanalizowałem czego potrzebuję i wyszły mi dwie, skrajne, wizje:

1. Soundbar, zajmuje mało miejsca i jest tylko jeden kabel podłączony do monitora, schludnie, mało rzuca się w oczy. Tak mam obecnie i mi się najbardziej podoba, ale też jest to na zasadzie byle był dźwięk. Soundbary Creative i Edifier, które poszukałem w budżecie już naciąganym, też będą grające jako tako. Według mojej wiedzy w temacie głośników, ten Creative bym wybrał.
  2. Jakieś takie mniejsze głośniki 2.0 lub 2.1 i subwoofer. który bym postawił w rogu biurka za monitorem. Na pewno dźwięk były już trochę lepszy, ale też więcej kabli i budżet trzeba co najmniej podwoić.  

Przykładowo takie Edifier G2000, powiedzmy, że bym się zdecydował. Mam dwa głośniki (ponoć dobre) bez subwoofera. I się zastanawiam, czy bym w podobne cenie nie dostałbym czegoś lepszego 2.1. Nie wiem, nie znam się. 

Im więcej człowiek myśli i przegląda, tym mniej wie, a do piątku mam czas na zwrot obecnego pudełka. xD

Rzuciłem okiem na wątki w dziale audio i wołam osoby, które często tam się udzielają i chyba znają w temacie:

@Send1N@Yahoo86 ewentualnie @x-kom

giphy.gif.16c0f44088a488a1dfd4e59397cdf06f.gif

Opublikowano
Godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Przykładowo takie Edifier G2000, powiedzmy, że bym się zdecydował. Mam dwa głośniki (ponoć dobre) bez subwoofera. I się zastanawiam, czy bym w podobne cenie nie dostałbym czegoś lepszego 2.1. Nie wiem, nie znam się. 

Im więcej człowiek myśli i przegląda, tym mniej wie, a do piątku mam czas na zwrot obecnego pudełka. xD

Daruj sobie 2.1. Zrób sobie normalne stereo.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ty dla żartu pytasz?

100zł?

Już na czacie Ci odpisałem... 

100zł to VAT będzie kosztował przy sensownych głośnikach...

Edytowane przez Sponsi
  • Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, Sponsi napisał(a):

Ty dla żartu pytasz?

100zł?

Już na czacie Ci odpisałem... 

100zł to VAT będzie kosztował przy sensownych głośnikach...

Nawet ze zrozumieniem nie przeczytałeś, co napisałem, a już się rzucasz.

Gdzie jak napisałem, że chcę za 100 zł kupić "sensowne" głośniki? To mają być bylegraje. 

Już Ci na czacie napisałem, jak nie masz nic sensownego do napisania to nie pisz wcale i by jeszcze podważać kogoś prawa wyborcze, bo głośniki chce tanie kupić. xD

facepalm-gif-16.gif.b29062db82e0588f09478513457d7fb9.gif

Opublikowano (edytowane)

Widziałem że mnie oznaczyłeś, jak chcesz znać moją opinię to odpuść 2.1 tak jak @CozyHog wspomniał i celuj w 2.0, przez lata używałem zestawów 2.1 aż w końcu dałem szansę 2.0 i do 2.1 bym już nie wrócił, nic mi nie dudni w podłogę i sąsiadom w sufit xD :E niskie tony są  bardziej przyjemne jak dochodzą z wysokości biurka a nie z pod niego, wiem że pisałeś o tym że nie chcesz używek ale w okolicy tej stówki szukał bym Gigaworks T20 na twoim miejscu, na olx pełno tego :) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Widziałem że mnie oznaczyłeś, jak chcesz znać moją opinię to odpuść 2.1 tak jak @CozyHog wspomniał i celuj w 2.0, przez lata używałem zestawów 2.1 aż w końcu dałem szansę 2.0 i do 2.1 bym już nie wrócił, nic mi nie dudni w podłogę i sąsiadom w sufit xD :E niskie tony są  bardziej przyjemne jak dochodzą z wysokości biurka a nie z pod niego, wiem że pisałeś o tym że nie chcesz używek ale w okolicy tej stówki szukał bym Gigaworks T20 na twoim miejscu, na olx pełno tego :) 

Na olx w okolicach stówy (plus kw i pakiet ochronny) są, ale nie do końca sprawne, z tego, co widziałem.

Jesli już używki, to znalazłem coś takiego, wysyłka za darmo i 14 dni na zwrot, ponieważ to firma sprzedaje. 

To już wygląda znacznie lepiej niż zakup w ciemno na olx.

Tego głośniki to nie elektrośmieci? xD

Opublikowano

@x-kom

Czołem.

Gdyby pod takim kątem spojrzeć, to faktycznie SE mini są mi najbliższe i mam je na oku, ale też chcę inne opcje najpierw sprawdzić.

A i jeśli miałbym kupić u was, to zapewne udałbym się po zniżkę do właściwego wątku, ale musiałaby być bardzo dobra. U konkurencji idzie znacznie taniej kupić. ;)

Opublikowano

Na początku głównym założeniem było kupić coś, co miało zastąpić wbudowane głośniki monitora... To miało być coś, co będzie dawać dźwięk za nieduże pieniądze, bez jakiś tam cudów, więc do słuchania muzyki tak niezbyt. Mam obecny tani głośnik, który spełnia to minimum, ale doszedłem do wzniosu, że może być lepiej i bez głośnego gadania power on/off.

Z czasem zacząłem rozważać coś lepszego, za większe dutki i natrafiłem na te Edifier G2000, mają dobre opinie. Nie dowiedziałem się tu, czy to optymalny wybór w tych pieniądzach, więc wychodzę z założenia, że raczej tak.

Wyżej kolega poleca Creative T20, czyli już coś konkretniejszego, czyli podobnie jak G2000, znacznie wybiegające poza moje wymagania.

Nawet byłbym skłonny kupić używki T20 i to właśnie to jest teraz moim głównym obiektem zainteresowania. Za 119 zł, w dobrym stanie, darmowa dostawa i zwrot 14 dni. W takim przypadku, opcja warta rozważenie, na pewno bardziej niż używki z olx.

Także już dawno wyszliśmy z najtańszych, byle jakich głośników (choć na liście jeszcze jest tani "soundbar"). Te powyższe to już coś konkretniejszego, przynajmniej według mojej wiedzy. Pewnie dla innych to dalej elektrośmieci, ale cóż.

@CozyHogDziękuję za rady, mam je (głośniki i rady) cały czas na uwadze.

Pewnie się zastanawiasz, co to za człowiek dziwny, że drąży taki temat zamiast kupować jak leci. Ja tam lubię się dowiedzieć, przed zakupem, co i jak, czy to coś za 100, 1000 czy 10k dutków. :lol2:

Opublikowano

Bo suba to trzeba dobrze ustawić w pomieszczeniu i zgrać z kolumnami, bez mikrofonu się nie obejdzie. 

Kakarotto, jak zwiększysz budżet do 3-4tys to możemy pogadać o rewelacjach w tej cenie. 😀

Co do Edifier, miałem dwie pary na testach. Dla mnie jest to katastrofa. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli @Send1N Ci je poleca, to bym się z nim nie spierał:), ale teraz są już chyba do dostania tylko używki..

@j4z Podejrzewam, że wziąłeś dla siebie jakieś Edifiery stricte pod swoje wymagania i stereo, a tu chodzi o małe komputerowe brzękadła :). Jak dźwięk będzie w miarę czysty to już sprawdzą się trochę lepiej niż przyzwoicie :) 

Edytowane przez CozyHog
  • Like 1
Opublikowano

@j4zTaki budżet to już konkretny, ale i tak jakby przyszli fanatyczni audiofile, to by powiedzieli, że głośniki w cenie kabla to nie głośniki. :lol2:

@CozyHog Tak, tylko używki. Nówki są, ale nowszy model, tj. T40.

Tak czy tak, zamówiłem na próbę używkę T20 z allegro, a obecne pudło idzie na zwrot. Jak mi się spodobają, to zostaną, jak nie to będę dalej szukać. :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem tak, w miarę sensowne z tych pseudo głośników :E to jest bardzo popularny model, dużo osób je miało swego czasu, nówki można dostać jeszcze ale totalnie nieopłacalne ( https://allegro.pl/oferta/zestaw-glosnikow-glosniki-creative-gigaworks-t20-series-ii-2-0-28-w-17417237209 xD) w tej samej kasie można mieć edifier MR4 które są na totalnie innym poziomie i potrafią grać lepiej niż kolumny za ponad tysiaka.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, CozyHog napisał(a):

Podejrzewam, że wziąłeś dla siebie jakieś Edifiery stricte pod swoje wymagania i stereo

Tak, ale oceniałem je bezwzględnie. Miałem s2000 mk3 i s880db, ani to rozdzielcze ani przyjemne. Wolałbym słuchać z TV lub Soundcore Motion+ (swoją drogą gorąco polecam ten głośniczek, ale to BT, więc do PC raczej średnio). Miałem też na testach ich słuchawki, któreś Stax. Moim zdaniem jest to mocno przereklamowana marka. No ale ok, rozumiem, że kogoś mogą satysfakcjonować lub może nie być zbytnio wyboru w tym budżecie.

3 godziny temu, Kakarotto napisał(a):

głośniki w cenie kabla to nie głośniki. :lol2:

Przerzucałem kolumny i wzmaki po prawie 20k katalogowo, a jakoś gram na tanich aktywnych Q Aqoustics. :)

Edytowane przez j4z