Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ASRock B650E PG Riptide WiFi, 2x16GB Kingston Fury Beast DDR5 32 GB 6000MHz. Chcę dodać narazie 2x64GB. Czytam na redditach że jak obsadzę wszystkie banki to ustawi się na 3200. Wszystkie płyty tak mają czy to jest kwestia podstawki lub kupienia jakiejś wersji PRO?

Opublikowano
15 minut temu, MarioDee napisał(a):

Do czego Ci tyle Ramu?

Openshift. Już na moim laptopie z virtualboxem klaster 3x2 zajmuje 62gb ramu a nic nie robi. A chcę wrzucić i testować na nim rzeczy typu rook-ceph/longhorn, vault, harbor, pulp, jenkins itp itd. 128gb prawdopodobnie będzie "na styk" 

Kiedyś miałem kompa z i7 5820k 32gb ramu i domyślnie się bootował windows (do grania) albo w efi boot menu wybierałem dysk z proxmoxem i tam się bawiłem. Teraz chciałem to samo zrobić ale widzę że może być z tym problem z tym ramem. Nie tylko w kwestii szybkości ale i support 256 niby jest wspomniany na stronie ale na liście przetestowanych modułów nie ma 64gb. Ehhh

W ostateczności kupię jakiegoś Della 5810 z Xeonem 18/36 i 256gb ram. Ale strasznie mnie skręca wydawanie 2,5-3k na takiego starego grata. 

Opublikowano

DDR5 to ogólnie bardzo duże obciążenie dla kontrolera pamięci, jak pomieszasz różne pojemności to tym bardziej. Na pocieszenie po ostatnich aktualizacjach BIOSów jest coraz więcej przypadków gdy ludzie z powodzeniem odpalają nawet 192GB (4x48GB) na 6000MT/s. Niestety nie jest to gwarantowane i to ryzyko musisz wziąć na siebie. W razie niepowodzenia prędkości nie spadną do 3200, w oficjalnych materiałach mówimy  4000-4800, ale myślę że jak nie 6000 to 5200-5600 może uda się ustabilizować.

Godzinę temu, doman18 napisał(a):

ale na liście przetestowanych modułów nie ma 64gb

Bo producent płyty nie jest w stanie przetestować wszystkich kości dostępnych na rynku, w każdym możliwym wariancie. Tym bardziej nie będzie śledził rynku i kupował coraz to nowszych wariantów do testów. Nieobecnośc na liście nic nie znaczy, a i obecność nie jest niczego gwarantem - wystarczy że twoja konkretna sztuka procka ma nieco mniej wydajny kontroler pamięci (silicon lottery) i już sufit masz nieco niżej.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dobra wiadomość jest taka że 2 moduły się odpalają.

2025-06-07_14-02.thumb.png.d098ef678366dd1d3a1c8c96209df1ba.png

Zła że tylko gdy włożę je do 1 i 3 od prawej strony. Jak próbowałem do 2 i 4 to nie. Z moimi domyślnymi też tak jest. Nie działają w 2 i 4 banku od prawej.

Tak samo jest gdy włożę moje Kingston Fury Beast 2x16gb.

Więc albo się te moduły nie lubią. Albo mam uwalone 2 banki pamięci ? ... 

Ponadto czas bootowania teraz to ok 40s.

PS. Profil jest ustawiony na Auto, wyłączyłem XMP

PS2. Sprawdzałem z 1 modułem 64gb przekładając go po kolei po bankach. Tylko w 1 a później w 3 od prawej działa. Eweidentnie z bankami jest problem. Do 5 lipca mam paragon więc muszę zawieźć budę do serwisu ... 

Edytowane przez doman18
Opublikowano

Nom. W sklepie sprawdzili i banku działają 

Próbowałem też 4800 ale cruciale nie działają na tym profilu. 

I ogólnie obie pamięci działają na innych profilach. Dlatego nie będą działać razem

Kingstonem

IMG20250607172545.thumb.jpg.69c73c0225b3385e84be6d1c6578694e.jpgcruciale

IMG20250607173044.thumb.jpg.84fa8baa2c5968450ff55d73908ea18e.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak obsadzasz 4 banki w dodatku innych producentów to nie kombinuje się z odpalaniem profili bo wiadomo że są różne, tylko próbujesz wszystko ręcznie sam poustawiać (timingi,napięcia,terminacje itp) licząc na szczęście że to zadziała :E 

Edytowane przez Send1N