Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zostaw odpięty TV i zobacz czy na 165Hz będzie świrować.

Teraz, Send1N napisał(a):

miałem takie zanikanie obrazu na tv tylko że obraz po 2 sekundach wracał samoczynnie bez kombinowania i winny był kabel hdmi

Miałem niedawno tak, że na chwilę (ułamek sekundy) gasł monitor (na 6950XT i 9070XT), po wymianie kabla DP jak ręką odjął.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano

Może warto odpalić jakiś test obciążeniowy czy coś dla karty?
Tu tylko steel nomad działał, a w gierki to nawet nie zaczalem grac bo ciagle problemy. Chwile Path of exile2 i resident evil vilage na tv no i głównie lol na monitorze. Na tv zadnych problemow nie mialem

Opublikowano (edytowane)

5 meczów tj. jakieś 2h gry w lola + 2h poe2 i 0 problemów przy 165hz i odepniętym hdmi(tv) od karty. Szczęśliwy traf albo problem odnaleziony. Teraz pytanie jak sobie z tym poradzić, można to jakoś sfixować? Czy pozostaje mi odpinac i wpinac hdmi do karty :F

Edytowane przez simonbale37
  • Like 1
Opublikowano

wersję 25.5.2 wgrywałeś?

Crashowanie na dwóch monitorach jest w zgłoszonych błędach.

Known Issues
- Stutter and lower than expected performance may be observed when using alt-tab and streaming to Discord with multiple monitors.
- Intermittent system crash may be observed while using multiple high-resolution monitors with AMD FreeSync™ on Radeon™ RX 9000 series graphics products.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

3 dni od polecenia przeze mnie jedynego skutecznego rozwiązania tj. zwrotu karty.

OP kupił nowy kabel HDMI (dodatkowy koszt), OP odłączył TV (bo z tv nie działa dalej), OP dowiedział się, że AMD oficjalnie mówi, że multi monitor na RDNA 4 nie działa

OP'ie - przestań słuchać ludzi, którzy nie potrafią spojrzeć na sprawę z perspektywy normalnej osoby, która chce kupić i grać. 

Nawet jak, w którejś aktualizacji AMD naprawi sterowniki, to w kolejnej znowu zepsuje.

Produkt AMD ma być tani, ale jego taniość nie wynika z niczego. To jak z Linuxem, AMD jest tanie jeżeli Twój czas nie ma wartości :-)

Edytowane przez wallec
  • Like 2
  • Confused 3
Opublikowano (edytowane)

W tych czasach na takie testy nie powinno się być stratnym na zakupie tego typu rzeczy do testów, bierze się kabel minimum za te 45pl na alledrogo, robi test i zwraca do 14dni :E 

Ta a nvidia czy intel to mają takie świetne sterowniki i nic nie psują? xD 

2 godziny temu, simonbale37 napisał(a):

Czy pozostaje mi odpinac i wpinac hdmi do karty :F

Zawsze możesz to robić od strony TV :uklon: freesync wyłączałeś testowo? :)

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, wallec napisał(a):

3 dni od polecenia przeze mnie jedynego skutecznego rozwiązania tj. zwrotu karty.

OP kupił nowy kabel HDMI (dodatkowy koszt), OP odłączył TV (bo z tv nie działa dalej), OP dowiedział się, że AMD oficjalnie mówi, że multi monitor na RDNA 4 nie działa

OP'ie - przestań słuchać ludzi, którzy nie potrafią spojrzeć na sprawę z perspektywy normalnej osoby, która chce kupić i grać. 

Nawet jak, w którejś aktualizacji AMD naprawi sterowniki, to w kolejnej znowu zepsuje.

Produkt AMD ma być tani, ale jego taniość nie wynika z niczego. To jak z Linuxem, AMD jest tanie jeżeli Twój czas nie ma wartości :-)

Przypomniała mi się sytuacja z Pandemii. Kupiłem po raz pierwszy kartę AMD (RX 6600), ponieważ ceny były wówczas zaporowe. Tydzień walczyłem z black screenem, problemem ze startem monitora po odpaleniu PC i w końcu odpuściłem, a  karta poszła na zwrot. Dopłaciłem i kupiłem RTX 3050 - wszystko śmigało jak marzenie. Przed instalacją AMD oczywiście poszło pełne czyszczenie sterowników w systemie, ale to nic nie pomogło. Niestety AMD nie umie w sterowniki od lat i nie widzę, by to miało się zmienić.

Natomiast już na nowym PC miałem okazyjne (rzadkie) black screeny i okazało się, że kabel DP jest uszkodzony. Po wymianie problem zniknął.

Edytowane przez Infi
Opublikowano

Ja muszę dość często wymieniać kable DP w moim 4090.

Przy obsłudze dwóch monitorów, przy jednym żadnych problemów, a jak mam dwa podłączone, w tym wypadku 2-gi do grania, zawsze Olodowy(Dell, Samsung) to co 2-3 tygodnie kabel muszę wymieniać. Na drugim stanowisku, nieważne czy to Zotac czy Power color nie ma problemu z pojedynczym monitorem Oled. 

Najlepsze jest to, że tylko przy WOT taka sytuacja zachodzi, a inne gry SnowRunner, Wiedźmin nie ma problemów. Taka sytuacja.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, wallec napisał(a):

ja zgadzam się z @wallec
rób zwrot i kupuj nvidie, bo w innym wypadku zawsze będziesz się z czymś babrał z AMD. To karty bardziej dla geeków, ludzi którzy mają czas i ochotę miesiącami reinstalować windowsy aby znaleźć odpowiednią wersję dla ich karty i testować sterowniki aby akurat coś działało. Sam niestety mam AMD, i wystarczył świeży system + najnowsze sterowniki aby mieć mniej o 10-15 klatek w grach :)

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze kilka dni mam  na zwrot jakby co, ale na razie chce spróbować problem rozwiązać.
@MadDog aktualnie jestem na 25.4.1, ale 25.6.1 wyszły może warto te wgrać, tu nic o crashowaniu na freesync nie widzę. https://www.amd.com/en/resources/support-articles/release-notes/RN-RAD-WIN-25-6-1.html
Wyłączam dziś freesync zobaczymy co to będzie

Edytowane przez simonbale37
  • Upvote 1
Opublikowano

Spójrz na swoje położenie z perspektywy trzeciej osoby.

Wydałeś worek siana na 9070xt, wydałeś siano na kabel HDMI, wydałeś siano na monitor z naklejka AMD free sync i musisz teraz szukać kompromisów żeby w ogóle móc używać komputera.

Na NVIDIA rtx 3060ti karcie sprzed kilku lat nie musiałeś kupować nowego kabla ani odłączać monitora lub wyłączać free sync 

Nie wpadaj w syndrom Sztokholmski tylko po to by mieć "fajny produkt na czasie,o którym możesz sobie popisać z fanbojami AMD, którzy mają czas na takie grzebanie w syfie" :-)

Opublikowano
5 godzin temu, Artur2369 napisał(a):

Ja muszę dość często wymieniać kable DP w moim 4090.

Przy obsłudze dwóch monitorów, przy jednym żadnych problemów, a jak mam dwa podłączone, w tym wypadku 2-gi do grania, zawsze Olodowy(Dell, Samsung) to co 2-3 tygodnie kabel muszę wymieniać. Na drugim stanowisku, nieważne czy to Zotac czy Power color nie ma problemu z pojedynczym monitorem Oled. 

Najlepsze jest to, że tylko przy WOT taka sytuacja zachodzi, a inne gry SnowRunner, Wiedźmin nie ma problemów. Taka sytuacja.

Kable co 2 tygodnie wymieniać :E :hahaha:to przez rok się pewnie trochę ich uzbierało, biznes można otworzyć :E podziwiam za wytrwałość ;) 

3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

ja zgadzam się z @wallec
rób zwrot i kupuj nvidie, bo w innym wypadku zawsze będziesz się z czymś babrał z AMD. To karty bardziej dla geeków, ludzi którzy mają czas i ochotę miesiącami reinstalować windowsy aby znaleźć odpowiednią wersję dla ich karty i testować sterowniki aby akurat coś działało. Sam niestety mam AMD, i wystarczył świeży system + najnowsze sterowniki aby mieć mniej o 10-15 klatek w grach :)

Wejdz sobie do tego wątku i poczytaj powiedzmy ostatnie 5 stron to zmienisz zdanie :E;) 

Opublikowano (edytowane)

@Send1N@Krzysiak

ale na siłę chcecie udowodnić, że nvidia jest równie kiepska co amd
wystarczy poczekać na kolejne zestawienie steama jakie karty górują. rx'y na pewno tym razem wygrają - przecież są tańsze i lepsze. Prawda? Prawda?

tysiące pracowników NVIDII specjalnie trollują na reddicie żeby osłabić sprzedaż!!!!!

obraz.thumb.png.2d541c0eeea4582f4133affcc6d00c73.png

wojciech-suchodolski.gif

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano (edytowane)

@nozownikzberlinanic nie udowadniamy, ot taka uwaga luźna to była (poparta obserwacją forum) :) 

Sam niedawno w temacie o rdna4 pisałem, że wywala mi sterownik w tlou2 czy ekspedycji 33  (ot odpuściłem te gry zamiast na siłę walczyć, za stary na to jestem, nie chce mi się, sprawdzę je za jakiś czas na innych sterach)...także wcale nie bronię na siłę amd ;) 

1 godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

wystarczy poczekać na kolejne zestawienie steama jakie karty górują. rx'y na pewno tym razem wygrają - przecież są tańsze i lepsze. Prawda? Prawda?

Nie że doszukuję się tu jakiejś sensacji bo pewnie to przypadek, ale co do statystyk steam jest dziwne to, że mam w budzie radeony od jakiś 2 lat i dopiero w tym tygodniu pierwszy raz mi wyskoczyło czy chcę dodać swój sprzęt do nich...gdy wcześniej posiadając różne karty nv co chwila mi wskakiwało (nie ja to na forum zauważyłem, co ktoś swego czasu temat podjął) :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

@nozownikzberlinanic nie udowadniamy, ot taka uwaga luźna to była (poparta obserwacją forum) :) 

Sam niedawno w temacie o rdna4 pisałem, że wywala mi sterownik w tlou2 czy ekspedycji 33  (ot odpuściłem te gry zamiast na siłę walczyć, za stary na to jestem, nie chce mi się, sprawdzę je za jakiś czas na innych sterach)...także wcale nie bronię na siłę amd ;) 

Nie że doszukuję się tu jakiejś sensacji bo pewnie to przypadek, ale co do statystyk steam jest dziwne to, że mam w budzie radeony od jakiś 2 lat i dopiero w tym tygodniu pierwszy raz mi wyskoczyło czy chcę dodać swój sprzęt do nich...gdy wcześniej posiadając różne karty nv co chwila mi wskakiwało (nie ja to na forum zauważyłem, co ktoś swego czasu temat podjął) :E 

każdy może mieć własną opinię i się z nią zgadzać lub nie, ale bezsensu takie wycieczki pod tytułem że ktoś jest trollem bo wyraża własne zdanie bazując nie tylko na własnych doświadczeniach, ale ogólnodostępnych informacjach

ja dwie lub trzy karty z rzędu mam radeona i w sumie zawsze sobie pluje w brodę, że za parę stówek mniej kupuje sobie frustrację za każdym razem 

a co do surveya steamowskiego, no to ja mam co jakiś czas to powiadomienie, ale osobiście nie biorę w tym udziału nigdy 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@nozownikzberlinabo trzeba być trollem by tego tematu nie widzieć, udawać że problemu nie ma i pisać, że tylko amd ma problemy ze sterownikami (oczywiście nie mówię tu, że nie ma) ;) 

U mnie nVidia dziala :cool: wszystko git gut, Jensen krul :D no i co mi zrobisz? :E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

My nie z tych co na siłe coś próbują wcisnąć akurat ;) takie są fakty że to na nv jest obecnie więcej grzebania aby coś działało niż na amd.

Ciekawa teoria. Miałem chyba z 10 kart NV i nigdy nic nie grzebałem w ustawieniach. Wszystko zawsze śmigało (chyba 2 razy aktualizowałem sterowniki dla jakichś gier i to tyle).