Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 3 dni posiadam nową kartę graficzną, asrocka steel legend 9070xt (wcześniej miałem 3060ti). Weekend spędziłem na partyjkach w lola. Co jakiś czas dostawałem black screeny, ale nie było żadnych błędów a sam komputer pracował jakby nigdy nic, żeby działać dalej aktualnie przy black screenie muszę odpiąć wtyk i podpiąć ponownie, najlepiej we wtyk obok. Oprócz monitora podpięty mam jeszcze tv, ale zwykle działa jedno urządzenie na raz. Reszta podzespołów to 750w phanteks 3.1 i 7800x3d. gigabyte b650

Karta kulturę pracy ma dobrą
Co próbowałem zrobić? Ustawiłem pciex16 na gen4 w płycie głównej, przeinstalowałem sterowniki przez ddu, raz miałem nowsze innym razem starsze sterowniki, obróciłem kabel display port. W planach jutro mam wymianę 2x6+2 pin na inne egzemplarze, będę też instalował w pc od nowa kartę(możliwe że jest jakiś luz? czy wtedy w ogóle bym nie miał obrazu?), zmiana kabla display port i nie wiem co dalej

Jak ktoś spotkał się z czymś takim bardzo proszę o pomoc, jak ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc

Opublikowano
3 minuty temu, simonbale37 napisał(a):

Witam, od 3 dni posiadam nową kartę graficzną, asrocka steel legend 9070xt (wcześniej miałem 3060ti). Weekend spędziłem na partyjkach w lola. Co jakiś czas dostawałem black screeny, ale nie było żadnych błędów a sam komputer pracował jakby nigdy nic, żeby działać dalej aktualnie przy black screenie muszę odpiąć wtyk i podpiąć ponownie, najlepiej we wtyk obok. Oprócz monitora podpięty mam jeszcze tv, ale zwykle działa jedno urządzenie na raz. Reszta podzespołów to 750w phanteks 3.1 i 7800x3d. gigabyte b650

Karta kulturę pracy ma dobrą
Co próbowałem zrobić? Ustawiłem pciex16 na gen4 w płycie głównej, przeinstalowałem sterowniki przez ddu, raz miałem nowsze innym razem starsze sterowniki, obróciłem kabel display port. W planach jutro mam wymianę 2x6+2 pin na inne egzemplarze, będę też instalował w pc od nowa kartę(możliwe że jest jakiś luz? czy wtedy w ogóle bym nie miał obrazu?), zmiana kabla display port i nie wiem co dalej

Jak ktoś spotkał się z czymś takim bardzo proszę o pomoc, jak ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc

Może standardowa procedura pożyczyć jakikolwiek dysk nawet talerzowy i postawić nową windę? Jak zawsze w szufladzie trzymam 160gb talerzówkę 2,5 na takie cele a koszt 20 pln.

• Haha 1
Opublikowano

Najczęstsze przyczyny black screenów przy RX 7900XT:

1. Problemy z kablem DisplayPort lub portem monitora

RX 7900XT bywa bardzo wrażliwa na kable – wiele osób zgłasza black screeny przez niskiej jakości kable DP, zwłaszcza te starsze lub tanie.

Koniecznie przetestuj nowy, dobrej jakości kabel DisplayPort 1.4 – najlepiej krótki, certyfikowany.

Jeśli masz HDMI — sprawdź na HDMI, nawet tymczasowo, by wykluczyć DisplayPort.

2. Zasilanie – niepewne przewody

Twój zasilacz 750W Phanteks Revolt 3.1 powinien wystarczyć, ale...

Koniecznie użyj dwóch osobnych kabli 6+2, nie rozdzielanego jednego.

Jeśli masz możliwość, sprawdź na innych przewodach PCIe, które planujesz jutro wymienić — to może być kluczowe.

3. Ustawienia i BIOS płyty głównej

Ustawienie PCIe Gen4 jest dobre, bo RX 7900 XT może mieć problemy z Auto/Gen5.

Sprawdź, czy masz najnowszy BIOS do swojej płyty głównej Gigabyte B650 — AMD naprawia sporo bugów z kartami Navi 3x (czyli 7900XT).

4. Sterowniki AMD i ich znane problemy

AMD miewa problemy z black screenami – najnowsze sterowniki czasami nie są najlepsze.

Warto przetestować nie tylko najnowszy WHQL, ale też stabilną wersję np. 24.3.1.

Po DDU upewnij się, że system nie doinstalował automatycznie „lewego” sterownika z Windows Update – wyłącz tę opcję chwilowo w rejestrze lub przez Group Policy.

5. Monitor i rozdzielczość / odświeżanie

Czasem przy wysokim odświeżaniu (np. 144Hz+) może występować niestabilność.

Spróbuj na test ustawić 60Hz / 120Hz i zobacz, czy dalej będą black screeny.

Odłącz TV całkowicie na test — może coś się „gryzie” z sygnałem EDID.

🧪 Dalsze kroki, które sugeruję:

Nowy kabel DisplayPort (lub test na HDMI).

Dokładne osadzenie karty + inne kable PCIe zasilające (osobne żyły!).

Sprawdzenie na innym monitorze lub samego monitora.

Wyczyść DDU i zainstaluj sterowniki 24.3.1 WHQL.

Wyłącz szybkie uruchamianie w Windowsie (czasem powoduje błędy GPU).

W BIOSie:

PCIe x16 = Gen4

CSM = Off

Resizable BAR = On (ale na próbę możesz też wyłączyć i zobaczyć czy coś się zmienia)

Opublikowano

Rozwiązanie.

1. Otworzyć obudowę komputera

2. Odkręcić śrubki przykręcone do karty graficznej 

3. Zdemontować kartę graficzną 

4. Spakować kartę graficzną do pudełka 

5. Odesłać kartę na zwrot

6. Kupić rtx 5070 lub 5070ti

7. Zamontować kartę do komputera 

8. Grać 

Tego nie naprawisz jeżeli używasz dwóch monitorów.

Wywala ten półprodukt, na rtx 3060 nie miałeś tych problemów, wszystko działało.

Tutaj filmik omawiający problem, występuje on od rdna 1 i jest obecny nawet na 9070xt

• Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj jeszcze wyłączyć ULPS https://community.amd.com/t5/pc-drivers-software/gpu-display-driver-timeout-and-ulps-fix/m-p/709492 i MPO (masz sporo poradników jak to zrobić w rejestrze) np 

lub po prostu skorzystać z gotowego pliku pobierając mpodisable.reg dodają go do rejestru. https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5157

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
9 godzin temu, wallec napisał(a):

Tutaj filmik omawiający problem, występuje on od rdna 1 i jest obecny nawet na 9070xt

Wiarygodność tego frustrata jest bliska zeru jeśli chodzi o cokolwiek związane z AMD.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

I oczywiście opisuje on ten sam problem co OP.

Soorry ziomek, ja mam więcej plusikow niż Ty.

Przydaj się do czegoś i daj op'owi radę lepsza niż moja.

Pamiętaj że op miał rtx - wszystko działało.

Wsadził RX - nie działa.

Edytowane przez wallec
  • Confused 1
Opublikowano
32 minuty temu, wallec napisał(a):

Soorry ziomek, ja mam więcej plusikow niż Ty.

I niby to Cię czyni lepszym, od tych z mniejszą ich ilością? xD

Idąc tą logiką, musisz mnie słuchać, a my musimy słuchać chłopa wyżej, bo ma 2,3k. :smiech:

35 minut temu, wallec napisał(a):

Ok. Niech nie słucha twoich rad. :lol2:

Nie wiem czy trolujesz, ale to nie pierwszy raz, jak tak robisz. 

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

No pan wallec sobie lubi przytrollować czasem :P z takich świeższych złotych rad:

1.png

Tzn nie żebym twierdził że elektroniki nie można myć pod bieżącą wodą ale pasuje to wypłukać później demineralką i osuszyć tak aby pod układami nie została żadna wilgoć przed uruchomieniem sprzętu a nie tylko powierzchownie to co widać gołym okiem  ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Proszę rozwiązać problem op'a więc.

Opis problemu:

- op używa rtx 3060 w dual monitor i nic mu nie gaśnie

- op przestaje używać rtx i kupuje RX -> gaśnie mu

Rada wallec, ranga 414 plusikow -> oddać RX i wziąć rtx 

Rada voodoo34, ranga 33 plusikow (niska wiarygodność, nick wskazuje na muktikontoVoodoo2(?)) -> brak rady

Dajemy, zobaczymy ile czasu wymaga rozwiązanie problemu metoda prób i błędów a ile podmiana karty :-)

Godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

I niby to Cię czyni lepszym, od tych z mniejszą ich ilością? xD

Idąc tą logiką, musisz mnie słuchać, a my musimy słuchać chłopa wyżej, bo ma 2,3k. :smiech:

Ok. Niech nie słucha twoich rad. :lol2:

Może przetestować radę @Send1N, to chwila roboty.

Godzinę temu, Send1N napisał(a):

No pan wallec sobie lubi przytrollować czasem :P z takich świeższych złotych rad:

1.png

Tzn nie żebym twierdził że elektroniki nie można myć pod bieżącą wodą ale pasuje to wypłukać później demineralką i osuszyć tak aby pod układami nie została żadna wilgoć przed uruchomieniem sprzętu a nie tylko powierzchownie to co widać gołym okiem  ;) 

Myje sprzęt woda i działa. Techyescity też tak robi, a op z cytowanego tematu robi sobie jaja z odpowiedziami 

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam jakieś 7 dni na rozwiązanie problemu, jak sie nie uda to robię zwrot.

Próbowałem dziś wgrac nowe stery 24.3.1 ale wyskoczył bląd więc zainstalowałem te 25.4.1. w trybie awaryjnym win11, kupiłem nowy kabel

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-displayport/kabel-displayport-displayport-ugreen-1-m

Godzinka grania i znowu randomowy black screen, więc to chyba nie wina kabla.

6+2 akurat każdy mam "pojedynczy" ale miałem tylko 1 zapasowy więc wymieniłem losowo tylko jeden bo oba poprzednie wyglądały dobrze, zapomniałem niestety zmienić port do tego może jeszcze wrócę.. Poza tym podpięty miałem 12v2x6 więc go odpiąłem w gratisie. Ustawiłem 120hz. Testuje dalej. Zauważyłem też coś jeszcze. Na samym dole ekranu na pasku zadań mam kilka kresek poziomych przez całych ekran, cienkie zielone i czerwone ledwo widoczne. Zrobiłem screena to na screenie ich nie ma

Opublikowano (edytowane)

A sprawdzałeś to co ja wrzuciłem wyżej? co do tych "kresek" jak na screenie nie widać tego co widzisz na żywo na ekranie to winna jest sama matryca lub kabel

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Dwa zabiegi z mojego posta wyżej to 2 minuty roboty, mniej niż zmiana sterowników ;) a co do tych linii to jak robiąc screena tego na nim nie widać to nie wskazuje na problem z samą kartą, wtedy byś widziałe te "artefakty" a nie tylko na zdjęciu zrobionym telefonem. A tak swoją drogą to ja też mam podłączony TV razem z monitorem i 0 tego typu problemów od ponad 2 lat, znajomy ma 7900XTX w dodatku ogrywa masę gier nie to co ja i robi to na dwóch ekranach równocześnie, także nie powiedziałbym że jest to normalne od rdna1. Obaj regularnie aktualizujemy sterowniki więc przez te 2 lata już trochę wersji przerobiliśmy :P 

35 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Zrób zwrot chłopie, po co się męczyć. Choć sterowniki do 5xxx też są niedorobione i trzeba poczekać jakiś czas :)

No to jak nic tylko intel zostaje xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1Nsama zmiana to chwila ale przetestowac to 1 meczyk albo i ze 2 różnie ten black screen wyskakuje, ale już wyłączyłem i mpo i ten ulps. z tymi kreskami, na geforce ich nie widziałem. no nic jutro po robocie wracam grać i oby coś w końcu pomogło.

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

Nie od dziś wiadomo, że to niebiesko zielony troll :rotfl:

Swoją drogą że on nie wie, że w miarę wiarygodna ranga to dopiero od 1000...tyle na forach i jeszcze tego nie rozumie :rotfl2:

Opublikowano
14 godzin temu, wallec napisał(a):

I oczywiście opisuje on ten sam problem co OP.

Nie ten sam bo tu mowa o wykorzystywaniu zazwyczaj jednego monitora, a oba podłączone bezpośrednio do karty graficznej. Na filmiku masz wyraźnie że jest wykorzystywany video grabber czyli karta przechwytująca.

15 godzin temu, wallec napisał(a):

Właśnie to robię ostrzegając Autora tematu przed filmami typa, który ma ewidentne problemy emocjonalne, szczególnie związane z produktami AMD. Typa który głównie gada że miał problemy i niestety ciężko znaleźć w jego materiałach cokolwiek o czym gada. Ktoś oglądając taki materiał może podjąć emocjonalną decyzję nie koniecznie racjonalną. 

Pamiętaj że op miał rtx - wszystko działało.

Wsadził RX - nie działa.

To kompletnie niczego nie przesądza. Z black screenami "zderzyłem" się po raz pierwszy po zainstalowaniu Pascala, wcześniej przy Polarisie i Maxwellu nie występował. Potem dalej się ciągnęło przy Turingu. Zniknął jak ręką odjąć przy... RDNA 2 by powrócić wraz z Adą Lovelace. Nie był cały czas taki sam bo o ile w Pascalu I Turingu miałem czarne ekrany losowo to przy Adzie już tylko podczas uruchomienia (po restarcie chodziło). Problem znikł jak zmieniłem monitor z iiyamy na Della. Obecnie ta iiyamma pracuje z RX 7800 XT czyli RDNA 3 i nie ma żadnych problemów z black screenami. Jak widać wszystko wskazuje na to że winowajcą był monitor. Takie problemy nie dotyczą tylko i wyłącznie kart graficznych czy monitorów ale są obecne w innych urządzeniach. Mam to w dekoderze cyfry w jednym z TV w domu, gdzie black screen występuje czasami przy uruchomieniu i trzeba restartować dekoder. Poprzednie 2 dekodery działały poprawnie z tym TV, a drugi dekoder z domu innego typu też nie ma problemu.

Rada wallec, ranga 414 plusikow -> oddać RX i wziąć rtx 

Jaka rada ? Wymiana karty to ostateczność i nic nie gwarantuje. Jeszcze lepsze w tym wszystkim jest to że proponujesz Blackwelle które od samej premiery mają ciągłe problemy z black screenami. To taka rada że możesz wpaść z deszczu pod rynnę.

Rada voodoo34, ranga 33 plusikow (niska wiarygodność, nick wskazuje na muktikontoVoodoo2(?)) -> brak rady

voodoo34 to moje konto od kilkunastu lat gdy zarejestrowałem się na labie i cały czas jest takie samo. Gdy forum odeszło przeszedłem tutaj więc nie dorabiaj na siłę łatki bo ktoś nie podziela Twojego zadania.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na benchmarku mody,admini dawali sobie nawzajem pkt,po kilku latach mieli tam ze 100.000. Prawie każdy z nich to był noga z IT xD więc dyskutowanym ..,......Jeden tam był lepszy to go wykosili,chyba był dla nich zagrożeniem xD

Zmieniaj tego Radeona i tyle. Tylko skorzystasz,PT ,upscaler,brak narzutu w dx11 i fg który nie jest tylko dla osób ze zmianami neurologicznymi

Edytowane przez Karro
Opublikowano

Dziś 10 minut gry a następnie black screen, ale tym razem jakby inaczej, bo albo samo mi przywróciło obraz po +-10sekundach albo coś naklikałem w monitorze(przyznaje wczesniej nie probowalem nawet klikac przyciskow monitora, bo od razu założyłem ze to cos z karta)

po tym  odpiąłem tv i zmieniłem odświeżanie na 75Hz i na razie działa już jakieś 2h+ bez problemu

Opublikowano

To ty masz problem jak tv jest fizycznie podłączony przewodem nawet jak nie jest włączony tak? jakie odświeżanie natywnie jakie odświeżanie ma ten monitor że ustawiłeś 75hz?  sprawdzałeś ten podgląd zdarzeń o którym pisałem wcześniej > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne - czy jest tam po tym blackscreenie jakaś wzmianka że wywaliło sterownik graficzny?