Hidden 0 Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca Cześć! Jestem aktualnie na kupnie kompa, który będzie mi służył głównie do pracy w środowisku specjalistycznego oprogramowania do analiz symulacyjnych, gdzie w zależnosci od modułu obliczenia prowadzone są wielowątkowo lub jednowątkowo (ok, ale odpale na nim też jakąś grę jak żona nie patrzy). Program w znacznej części wymaga dużo RAMu i mocnego procesora. Producent oprogramowania nie prowadzi dokładnych testów i nie rekomenduje najlepszego procesora w danym roku. Tutaj oględne wymagania sprzętowe programu link Obliczeń nie będę prowadził cały czas - czasem raz na tydzień, czasem codziennie, czasem 1h, czasem 10h - w zależności od zakresu i zadania. Praca wygląda tak, że albo się w programie coś klika i ustawia godzinami, wtedy za dużo mocy nie zżera - a czasem się puszcza obliczenia i zostawia na kilkanaście minut badź godzin. Zmierzam do tego, że komp nie liczy 24/7. Podzespoły, które już mam: - Grafika: Nvidia GeForce RTX 2060 - Dyski: ADATA Legend 710, Segate 2TB HDD, Segate 2TB HDD (one na backup) Czyli potrzeba: -Procesor - mocny procesor radzący sobie dobrze z jednowątkowymi obliczeniami (ale wielowątkowe też musi). Pozostajemy w segmencie dla zwykłego konsumenta. W branży czasem ktoś rzuci się na jakiegoś Xeona albo podobne, ale to jak mają dofinansowania. 🙂 Sprawdzając benchmarki pochylam się ku Intel Core i9-14900K. Reddity mówiły, żeby zejść z napięciem na na nim z 250 na 200W, traci się, 2,5% wydajności., a osiąga max. temp. 75 przy max. obciążeniu, stąd taki wybór. To dość losowe info po benchmarkach, bo moja branża to taka nisza, że tu nikt testów nie robi. 😄 -RAM: Min. 64GB ramu, a czym większe taktowanie i niższe CL tym lepiej. Ogółem jest zasada, że RAM = l. rdzeni x 4. -Obudowa - powinna pozwolić mi wsadzić napęd DVD 🙂 (wypalam płytki). Nie chcę przeszklonej, ale jak nie da się inaczje to trudno. Potrzebuję dobrej wentylacji i zarazem ciszy (wiem, nierealne) bo komputer będzie sobie liczył, a śpię z nim w pokoju. Fajnie jakby przyciski i porty były na górze obudowy, a nie ściance przedniej. -Zasilacz -Płyta główna -Chłodzenie (+ wiatraki do obudowy?) - kolejny dysk SSD 2TB Budżet: max 6 000,00 zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc 🙂
Dirian 402 Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca 14900k bym odpuścił przez znane problemy z degradacją, niby naprawili ale kto ich tam wie. Lepiej postawić to na nowszym Core Ultra 9 albo Ryzenie 9: https://www.morele.net/inventory/info/a7225c1d/ - Intel https://www.morele.net/inventory/info/de706397/ - AMD Zabrakło kasy na nowy dysk no ale budżet jest jaki jest - można dokupić przy kolejnej wypłacie czy coś. Jest za to sporo RAM-u bo 96GB, duża przewiewna buda. Niestety bez miejsca na napęd, ale takich bud się już prawie nie robi pomijając jakieś starocie sprzed kilku lat. Kup po prostu napęd zewnętrzny na USB. 1
Hidden 0 Opublikowano 7 Czerwca Autor Opublikowano 7 Czerwca Hej, dzięki @Dirian! Tak patrze na tego dziadka RTX 2060, że może jednak by go zmienić. Podwyższając budżet do 7500,00 PLN co można za GPU zaproponować? Radeon RX 7600? Przy opcji nowej grafiki zasilacz 850W uciągnie?
kalderon 761 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Za dodatkowe pieniądze zapolował bym (lub poczekał na spadek cen) na RXa 9060 XT 16GB. Na dziś minimum 1679zł Zasilacz uciągnie nawet 4090 z tymi procesorami.
Dirian 402 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Jeśli GPU służy tu głównie do wyświetlania pulpitu to nie wiem czy jest sens zmieniać. No chyba, że chcesz pograć w coś nowszego albo twoje programy jednak korzystają z GPU.
Hidden 0 Opublikowano 8 Czerwca Autor Opublikowano 8 Czerwca 1 godzinę temu, Dirian napisał(a): Jeśli GPU służy tu głównie do wyświetlania pulpitu to nie wiem czy jest sens zmieniać. No chyba, że chcesz pograć w coś nowszego albo twoje programy jednak korzystają z GPU. Programy korzystają w ograniczonym zakresie, nie do obliczeń, ale renderują wideo 3D jeżeli jest taka potrzeba. Trudno mi powiedzieć jak dużym wąskim gardłem na ten moment jest 2060, raczej myślę, że jak już kupować to do gierki od razu będzie.
Dirian 402 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca To lepiej dozbierac do czegoś lepszego - RTX 5070 czy RX 9070 (2500-2800 zł). GPU typu 9060 XT czy inny 5060 Ti nie będzie grzeszyć wydajnoscia na dłuższą metę
Rekomendowane odpowiedzi