Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@DarkeVo Dzięki, wg testów ten Gigabyte daje około 11.8V, pewnie programowy odczyt przekłamuje, idle pokazuje 11.75V a pod obciążeniem 11.644V. 

Twoje wartości tak jak myślałem pokrywają się z innymi zasilaczami, które testowałem, i tak dzięki za fotki ;)

U mnie tak to w hwinfo wygląda

IMG_20260416_212155302_HDR.jpg

IMG_20260416_212205495_HDR.jpg

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.04.2026 o 21:05, ShaDow_Pro napisał(a):

Mam teraz na testach Gigabyte UD850GM PG5 V2 i pod obciążeniem w hwinfo na 12V z płyty i 12vhpwr pokazuje pod obciążeniem 11.6V-11.7V, wiem że pomiary softowe są średnio wiarygodne, ale na konfiguracji testowej inne zasilacze miały koło 12V, a ten ma mniej, wynika to z samej konstrukcji tego zasilacza że nie trzyma napięcia i zasadniczo jest kiepski, czy może być jakaś inna przyczyna?  

Nawet najtańszy multimetr za 15zł kupiony na targu :E da ci znacznie wiarygodniejszy odczyt niż hwinfo czy inny soft, wiem bo od takiego zaczynałem o o dziwo wyniki pokrywały się z pomiarami na znacznie droższym mierniku - uni-t true rms w przeciwieństwie do odczytów programowych ;) Patrząc na test tego gigabyte w wersji V2 to faktycznie spadek napięcia pod obciążeniem jest spory w porównaniu nawet do najbardziej budżetowych zasilaczy:

https://ibb.co/99q7yssW

Edytowane przez Send1N