Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Paweł.. napisał(a):

Pytanie czy jak PC nie wstaje nie świecą światełka na płycie głównej to padł zasilacz ? 
dzisiaj wstał na 5 sekund i zgasł a za chwilę światełka zaczęły migać i słyszałem takie jak by cykanie nie mam drugiego żeby sprawdzić właśnie 

Zawsze można sprawdzić zwierając pin 16 i 17 we wtyczce. 

image.png.0d4e9df44795655e14facb9c9d7d7734.png

image.png.fa4bf9a7acf4002eeaa4b33e4222db52.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zasilacz sprawdzony u kuzyna kompa podpięty całościowo i komp chodzi 

u mnie się nic nie wyświetla 

nawet błędy na płycie głównej 

doradzicie co by jeszcze można sprawdzić odpiąć pompę d5 i inne pierdoły i sprawdzić sama płytę czy ruszy ? Czy jednak płyta mogła paść ? Ale mi się zachcialo PC składać tera mam 

dodam jeszcze że wczoraj PC zgasł i nie wstał dzisiaj po pracy się odpalił ale zgasł po 5 sekundach by po minucie załączyło sie rgb na płycie w cpu i zaczęło piszczeć i jedyne co zauważyłem to w octo czerwona dioda status migała 

Edytowane przez Paweł..
Opublikowano

Świeżo złożony i komp nie odpala? Jak tak to rozkręcaj to wszystko i metodą eliminacji trzeba sprawdzać co jest nie tak. Sprawdź osadzenie procka bo może jakieś piny w sockecie się pogięły a później po kolei dokładaj podzespoły. Zacznij od samego procka, jednej kości RAM. Monitor podłącz do wyjścia karty zintegrowanej.

To jest komputer z sygnaturki? Czy jakiś inny?

Opublikowano
W dniu 31.08.2026 o 07:42, MadDog napisał(a):

Świeżo złożony i komp nie odpala? Jak tak to rozkręcaj to wszystko i metodą eliminacji trzeba sprawdzać co jest nie tak. Sprawdź osadzenie procka bo może jakieś piny w sockecie się pogięły a później po kolei dokładaj podzespoły. Zacznij od samego procka, jednej kości RAM. Monitor podłącz do wyjścia karty zintegrowanej.

To jest komputer z sygnaturki? Czy jakiś inny?

Tak komp z sygnatury działał ale miałem problem z przepływomierzem i wymieniałem płyt. Po wymianie dalej problemy z odpowietrzeniem distro miałem i tak samo flow spadał do 0 w ciągu 2 minut. Po dwóch dniach komp się wyłączył i już nie wstał. 
sprawdziłem zasilacz u kuzyna w PC śmiga normalnie. Mi nie wstaje nawet nic nie świeci na mobo żadnych światełek nic nie rusza więc pewnie płyta zdechła. Już idzie nowa dopadłem na olx strixa x670e. Aquacomputer odpisał żeby tak z 10cm dmuchnąć w flow meter czy się kręci i widzę że wirnik normalnie funguje. Czekam na części mam nadzieję że tym razem obejdzie się bez problemów.