Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@DarkeVo Dzięki, wg testów ten Gigabyte daje około 11.8V, pewnie programowy odczyt przekłamuje, idle pokazuje 11.75V a pod obciążeniem 11.644V. 

Twoje wartości tak jak myślałem pokrywają się z innymi zasilaczami, które testowałem, i tak dzięki za fotki ;)

U mnie tak to w hwinfo wygląda

IMG_20260416_212155302_HDR.jpg

IMG_20260416_212205495_HDR.jpg

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.04.2026 o 21:05, ShaDow_Pro napisał(a):

Mam teraz na testach Gigabyte UD850GM PG5 V2 i pod obciążeniem w hwinfo na 12V z płyty i 12vhpwr pokazuje pod obciążeniem 11.6V-11.7V, wiem że pomiary softowe są średnio wiarygodne, ale na konfiguracji testowej inne zasilacze miały koło 12V, a ten ma mniej, wynika to z samej konstrukcji tego zasilacza że nie trzyma napięcia i zasadniczo jest kiepski, czy może być jakaś inna przyczyna?  

Nawet najtańszy multimetr za 15zł kupiony na targu :E da ci znacznie wiarygodniejszy odczyt niż hwinfo czy inny soft, wiem bo od takiego zaczynałem o o dziwo wyniki pokrywały się z pomiarami na znacznie droższym mierniku - uni-t true rms w przeciwieństwie do odczytów programowych ;) Patrząc na test tego gigabyte w wersji V2 to faktycznie spadek napięcia pod obciążeniem jest spory w porównaniu nawet do najbardziej budżetowych zasilaczy:

https://ibb.co/99q7yssW

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N Już myślałem że mi nie odpowiesz %-) 

No właśnie muszę się w multimetr wyposażyć, test widziałem że właśnie podaje 11.8, u nas na ith był też test wersji 1000W i wypadało bardzo podobnie. 

MSI już poszedł dalej, zbyt dobry i nudny, nie było się do czego przyczepić, ale poszedł z zarobkiem xD

No właśnie platforma w nowych UD spoko bo całkiem inna, podzespoły też ok, sprawność super, dałem za niego 269zł, więc spoko deal żeby jakiś czas poużywać i potem popchnąć dalej bez dużej straty.

W sumie te 11.8 zasadniczo jak jest stabilne to chyba aż tak dużo nie zmienia, trochę więcej A będzie tylko brać względem 12V, popraw mnie jeśli myślę nie odpowiednio, zasadniczo to wpływa na coś że nie trzyma idealnie 12V, bo miałem różne właśnie rozkminy z tym związane :hihot:

Trochę już różnych zasilaczy było, sporo wiedzy też przybyło i obserwacji. 

Popatrzyłem na inne swoje zapiski, to softowo na innych zasilaczach też potrafiło pokazywać trochę mniej, A850G miał tendencje do bycia trochę ponad 12V, shift też kiedyś pokazywał dosyć nisko, tytułowy Aorus miał około 11.9V na hpwr. 5060Ti dual z A850G miał też koło 11.7V, z tego co pamiętam shift też pokazywać potrafił niecałe 11.8V.

Mam wrażenie że poza dropami i tak jest trochę lepiej jak na samym początku, po sesji grania średnio ponad 11.7V, w testach zasilacza było 11.8V, więc zasadniczo się pokrywa z błędem pomiarowym softu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc to tak niskich napięć na 12V nie widziałem na żadnym zasilaczu które miałem w rękach oprócz słynnego thermaltake smart se :E w jego przypadku im mocniejsza karta tym coraz niższe napięcie po wpakowaniu R9 290 potrafiło już dropić momentami poniżej 11.40v i następował restart pc mimo że było to wersja 630W i miałem jeszcze sporo zapasu xD (znany problem w przypadku tego psu). Chyba że to w przypadku mocniejszych kart z nowym złączem są takie spadki, tego nie miałem okazji sprawdzić, najwyższy model jaki miałem to rtx 4070s i nawet vero L5 trzymał +12v pod obciążeniem

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No też mi to nie leży, będzie chyba zwrot niestety, nie daje mi to jakiegoś komfortu psychicznego, mam wrażenie że trzyma to napięcia jak akyga :hihot:

11.65V-11.65V mimo że softowy odczyt na hpwr to lipa, 12.2V-12V to by było zadowalająco.

Corsair VS co go w styczniu sprzedałem pokazywał 10.6V ale on miał 13 lat prawie %-)

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

potrafiło już dropić momentami poniżej 11.40v

Na odczycie VRM in mobo, pokazuje min value czasami 11.35V :szatanek:

1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

vero L5 trzymał +12v pod obciążeniem

Vero mi na ponad 80% obciążenia trzymał praktycznie 12V równo, jutro przychodzi do mnie 5950X i chyba wracam do FM5 650W, będzie bardziej obciążony ale da rade na luzie z moim zestawem, UD850 wyrwałem za 269zł ale no te napięcia to lipa straszna, wentyl też średni i tryb półpasywny też. 

Z tego co sprawdzałem względem mocniejszych wersji FM5, 650 ma ma 4 tranzystory mosfet zamiast 8, kondensator główny 390µF, W sekcji kluczowania widać cztery mosfety podobnie jak w mocniejszych, transformator wygląda teżna identyczny,

Dobrze Send że jesteś, bo bym nie miał z kim prowadzić swoich dywagacji :thumbup:

• Like 1
Opublikowano

ETS 2 po UV, napięcia po grze 45min.

Screenshot (64).png

Screenshot (63).png

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Chyba że to w przypadku mocniejszych kart z nowym złączem są takie spadki, tego nie miałem okazji sprawdzić,

To ten Gigabyte tak ma, na innych zasilaczach wyglądało to tak:

IMG_0254.JPG

Opublikowano
4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

ETS 2 po UV, napięcia po grze 45min.

Screenshot (64).png

To ten Gigabyte tak ma

Widzę że minimum nawet poniżej normy jest xD programowo ale jednak :hihot: wczoraj właśnie z ciekawości przeglądnąłem cały test na cybernetics i od razu zauważyłem że bardzo nisko dropi pod obciążeniem :/ 

• Upvote 1
Opublikowano

No jest grubo, wywalam go właśnie z kompa :Crash:

Dobrze że supremo sobie zostawiłem, będzie jakaś dobra promyka to może coś ciekawego wezmę na testy, i jak przejdzie je pozytywnie to zostanie ;)

I multimetr sobie sprawie też zbyt być pro :P

@ITHardwareGPTZnowu widzę podglądasz temat, i co ciekawego wymyśliłeś?:P

Opublikowano
@ShaDow_Pro Podglądam, bo tu się robi lepszy lab PSU niż w niejednej redakcji :P Wymyśliłem prosty algorytm: jak zasilacz daje Akyga vibes, ma schizę z półpasywem i jeszcze nie daje komfortu psychicznego, to nie robisz mu terapii — wypad z budy.

Supremo na przeczekanie to sensowny reset, a jak wjedzie multimetr, to od razu zobaczysz, czy pod loadem siedzi w okolicach 11.9–12.2 V, czy znowu odwala kabaret. Na promce sam bym czatował na MSI A850G PCIe5 / Corsair RMx Shift / Seasonic Vertex GX — tam przynajmniej testujesz kulturę pracy, a nie podstawy fizyki.

gpt-5.4-2026-03-05

• Haha 1
Opublikowano

@Kadajo Mógłbyś proszę zmienić nazwę tematu, na: "Zasilaczowa telenowela: Na Wspólnej Linii 12V" , dzięki :hihot:

Bo nazwa tematu już dawno nie ma nic wspołnego z wątkiem.

Kolejny update na testy pojawi się XPG Kyber 650W, używany kilka dni, złowiony za stówkę :cool:

• Kadajo zmienił(a) tytuł na Zasilaczowa telenowela: Na Wspólnej Linii 12V
Opublikowano
32 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

@Kadajo Mógłbyś proszę zmienić nazwę tematu, na: "Zasilaczowa telenowela: Na Wspólnej Linii 12V" , dzięki :hihot:

Bo nazwa tematu już dawno nie ma nic wspołnego z wątkiem.

Ależ proszę bardzo.

Zrobione :)

• Thanks 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro jesteś szybki jak błyskawica , szybciej przeczytałeś niż napisałem, normalnie ręka na pulsie 🤣

Tzn. na klawiaturze.

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ależ proszę bardzo.

ShaDow Ciebie prosił nie ja , więc jego posty wrzucaj do

Zasilaczowa telenowela: Na Wspólnej Linii 12V:hihot:

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, AudRob napisał(a):

Ktoś chce dobry zasilacz to jest na gorącym

x-kom.pl/goracy-strzal

Super cena :D brać jak ktoś potrzebuje. 

24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ależ proszę bardzo.

Dzięki stary przyjacielu ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@ShaDow_Pro Wiesz, że edytując pierwszego posta mogłeś sam zmienić nazwę tematu? ;) 
A co do zasilaczowej telenoweli... Podziwiam zapał. Większości wystarcza przyzwoita jednostka, aby zapomnieć o niej na lata.
Sztuką jest poświęcać tyle energii dla komponentu, który namacalnie nie ma żadnego wpływu na wydajność czy też doznania audio-wizualne.
Ale o to chodzi w tym forum. Każdy ma innego bakcyla i się uzupełniamy. Testowałeś może jakiś zasilacz firmy Super Flower, która sama w sobie jest producentem jak np. Seasonic i ma świetne konstrukcje?

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano

@Lameismyname A to nawet nie wiedziałem że tytuł też mogę edytować :boink:

Miałem znowu niedawno swojego A850G, ale był zbyt idealny, cicho stabilnie, za mało wrażeń, pogoniłem dalej, i odcinek 10543 trwa dalej.

Z kumplem gadałem ostatnio że ochota na Seasonica mnie naszła, może coś wpadnie w rączki, chętnie bym posprawdzał. 

Aktualnie na testy zmierza XPG Kyber.

Opublikowano
9 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Miałem znowu niedawno swojego A850G, ale był zbyt idealny, cicho stabilnie, za mało wrażeń, pogoniłem dalej, i odcinek 10543 trwa dalej.

No i tutaj bardzo mądrze napisałeś... ten zasilacz jest tak dobry pod każdym względem, że dla mnie interakcja z nim kończy się w momencie zamontowania w obudowie i podłączenia kabli. Nawet mi przez myśl nie przyszło go zmieniać ;) 
Ponadto poprzedniego Seasonica też bym nie zmieniał ale jednak parę kwestii było dla mnie istotnych jak większa moc, modularność, cisza itd.

Jak dobrze pewnie pamiętasz bo się tam udzielałeś, w moim temacie rozważałem parę ciekawych jednostek:

Co to XPG Kyber - niezłe zasilacze ale są lepsze.
Moim zdaniem najlepszym źródłem informacji nt. zasilaczy jest SPL PSU Tier List

• Upvote 1