Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, będę przekładał podzespoły do nowej obudowy Corsair 3500x. Dysponuję 7 wentylatorami. Póki co nie planuje AiO. Mam cooler Scythe Mugen 4 na którym też zamontuję 1 wentylator z tych 7. Chłodzi on procesor i9-10900K. Grafika to Gainward RTX 4070 Ti OC 16 GB. W obudowie można zamontować 10 wentylatorów. Ja mam 120 każdy.

Imag1.width-1000.format-webp.webp

Edytowane przez error1983
Opublikowano

Teoretycznie tak ale można tam zamontować wentylatory opcjonalne bo wezmą chłodne powietrze z piwnicy więc nie będą tylko dla wyglądu :E ta buda ma nawet otwory z tego co widzę na śrubki w tych miejscach, moja nie ma a i tak mam jeden zamontowany na tego typu piwnicy w 4000d ;) i jest te 3 stopnie mniej na karcie przy tych samych obrotach wentylatorów karty xD 

• Like 1
Opublikowano

No tak, ale nie pompują z zewnątrz, więc tak naprawdę mamy tyle samo wlotów, co wylotów. Może się zbierać więcej syfu? Jakieś siatki widzę, że ma ta buda na wlotach. 

Po co na 5 dawać? 1, 2, 3 - wlot i 6, 7 - wylot zrobią fajny obieg w budzie. 

PS tak czy siak, wydaje mi się, że te akwaria trochę bez sensu są jeśli chodzi obieg. 

A 8, 9 faktycznie widziałem na jakimś teście, że 2-3st. zbijały na karcie. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

4-8-9-10 możesz śmiało odpuścić do Twojej konfiguracji. Mniej wiatraków to mniej hałasu i głowa spokojniejsza.

W dniu 17.06.2025 o 23:53, j4z napisał(a):

PS tak czy siak, wydaje mi się, że te akwaria trochę bez sensu są jeśli chodzi obieg. 

Nie ma różnicy czy powietrze fuczy z przodu czy z boku. Obieg powietrza i tak zakłócą bebechy które są w obudowie. 

Edytowane przez kamilos69
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Każdy zakręt 90' to spadek wydajności wentylatora. 

Nie wiem na ile to w kompie robi różnicę, ale w wentylacjach, w przewodzie wentylacyjnym robi dużą.

Edytowane przez j4z
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

W tego typu budach ta ściana boczna oznaczona 1,2,3 jest też dobrą opcją do montażu chłodnicy w taki sposób aby wentylatory dmuchały od środka na zewnątrz i ciepło wylatywało poza budę, w takim położeniu aio będzie niezależne bo nie podgrzewa powietrza od frontu dla innych podzespołów jak i samo nie jest podgrzewane od dołu gdyby było zamontowane na topie, dlatego masz tyle miejsc dodatkowych od spodu na nawiew bo nie każdy na tej bocznej ścianie montuje wentyle wdmuchujące tylko właśnie aio w ten sposób ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2