Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zdaję sobie z tego sprawę, że na 99% padła mi karta, ale jeśli istnieje chociaż ten 1%, że jednak nie, to chciałbym go poznać.
Zainstalowałem Diablo IV, gram sobie na UV, karta ciągnie o ile dobrze pamiętam ~ 140W, na filmikach pod 180W. Wczoraj komp się zawiesił na filmiku, ctr+alt+del załatwiło sprawę. Pograłem z godzinę, dzisiaj znowu pograłem z godzinę, temp. karty ~ 65 stopni, UV jak wczoraj, odpalił się filmik i obraz się zawiesił, ale dźwięk był (dźwięk na głośniki nie idzie przez dźwiękówkę, tylko przez HDMI do switcha HDMI, który ma wyjście audio), obraz się zamroził i w momencie, gdzie karta brała prawie 230W. Zrestartowałem kompa przyciskiem na płycie, wszystko ok, wszedłem do biosu, żeby sprawdzić, czy da się zmienić funkcję tego przyciski na płycie na power on i w trakcie grzebania w biosie zgasł obraz i już się nie pojawił.
Objawy - Aorus GTX 1080Ti, wiatraki działają, podświetlenie działa. Jak wypnę wtyczki zasilania, to świecą białe diody informujące o tym. Ale obrazu nie ma, co więcej - jeśli karta jest wpięta w slot, a wtyczka HDMi jest wpięta w wyjście na płycie, żeby komp miał obraz z karty Intela w 12600K, to komp nie startuje, wiatraki się świecą, dioda power on się świeci, ale obrazu nie ma, mimo tego, że w biosie jest ustawione źródło obrazu na Auto. Kiedy karta jest wypięta ze slotu - komp normalnie wstaje na tym Intelu. Karta nie działa na pozostałych slotach pcie (Gigabyte B760 GamingX), i jak jest w nie wpięta, to komp też nie wstaje na karcie wbudowanej w CPU. Zasilacz to Corsair RM750.
I jak? Na złom?

Opublikowano

Na złom albo do naprawy ;) uszkodzony jest pewnie sam rdzen lub pamięć/pamięci skoro komp się włącza, gdyby na karcie był zwarty np mosfet,kondensator itd to nie uruchomiłbyś wcale pc chociaż to by była akurat lepsza oznaka bo była by szansa na znacznie tańszą naprawę. 

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

uszkodzony jest pewnie sam rdzen lub pamięć/pamięci skoro komp się włącza

A dlaczego płyta główna nie przełącza automatycznie wyjścia na integrę? Tak tylko pytam, już się nie łudzę, że karta działa ;) 

Opublikowano

By odpalić dedyka i integre musisz w biosie włączyć opcje multi monitor.

Nawet jeżeli nie będzie obrazu z dedyka to pojawi się obraz na integrze i sprawdzisz czy widzi dedyka pod windą ;)

Brak obrazu z 1080ti nie oznacza, że to totalny trup jak jest problem 1 lub 2 kostką na karcie to może być brak obrazu ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Nic nie wiedzą, a już chcą człowieku kartę bardziej popsuć :E

Mistrzowie odpala komp - brak zwarcia na linii 12V, kręcące się normalnie wentylatory(nie na 100%) kolejny dobry objaw - przeszła procedurowa startowa na GPU, brak obrazu z integry bez multi monitor kolejny dobry objaw. Gdyby nie rozpoznało karty obraz by odpalił z integry ;) A ta karta ma tylko bezpiecznik na zasilaniu od pci-express.

Opublikowano

Wyjmij 8pin od prundu i tak spróbuj wystartować. Jak nic nie odpowie to pewnie rdzeń lub luty pod nim lub pamięciami.

Powinien być komunikat informujący byś podłączył resztę zasilania.

Albo jak bydlęca moc napisała jak przechodzi procedurę i nie przełącza na integrę to może coś innego jak vrm na pcb się zjarało że nie daje na wyjście obrazu. Jak masz sentyment to są serwisy a jak nie to upgrade się wymusił i witaj w erze raytrasingu...

:E

Opublikowano
4 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Może nie ma integry w trybie AUTO. I tak kartę musisz wyjąć.

Pisałem, że ta opcja jest ustawiona na Auto

4 godziny temu, sideband napisał(a):

By odpalić dedyka i integre musisz w biosie włączyć opcje multi monitor.

Nawet jeżeli nie będzie obrazu z dedyka to pojawi się obraz na integrze i sprawdzisz czy widzi dedyka pod windą ;)

Nie mam takiej opcji w biosie, jedyne ustawienie to włączenie/wyłączenie integry lub Auto, mam na Auto. Też właśnie chciałem sprawdzić, czy windows będzie tą kartę widział, ale tak jak napisałem - komp z kartą wsadzoną w którymkolwiek slot pcie nie odpala, wiatraczki się wolno kręcą, jest dioda power on, ale np. klawiatura się nie podświetla i nie ma obrazu

1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Wyjmij 8pin od prundu i tak spróbuj wystartować. Jak nic nie odpowie to pewnie rdzeń lub luty pod nim lub pamięciami.

Tak jak już pisałem - po wyjęciu wtyczek i próbie włączenia świecą się białe diody informujące o braku podłączenia tychże wtyczek, ale nie ma obrazu, wiatraczki się wolno kręcą, jest dioda power on na płycie, ale np. klawiatura się nie podświetla. Po wyjęciu karty ze slotu komp wstaje normalnie na integrze

Opublikowano

Zgadza się, widziałem ta opcję ale nie wiedziałem do czego to jest :) A teraz najlepsze - piszę z innego kompa, ponieważ wpiąłem kartę w slot, odpaliłem w końcu kompa na integrze i...pojawiła się naprawa systemu windows po nieudanym uruchomieniu. Wyciągnąłem kartę ze slotu, ale naprawa wciąż się pojawia i nie da się nic z tym zrobić, przywracania systemu nie ma, nie udaje się naprawić systemu z windowsem na USB. I jestem w ciemnej...piwnicy. Mam na tym dysku rzeczy, których nie chciałbym kasować, a muszę to zrobić, ponieważ trzeba od nowa windę postawić. No i muszę kupić nowy dysk SSD, bo nie mam na co tych rzeczy zgrać :D Dobrze, że mam jeszcze PS5 i tego kompa do filmów :D 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

Możesz zainstalować na innej partycji obok i ocalić rzeczy. Jeśli inną partycję posiadasz :D

Nein :/

Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Reinstalacja na już obecnej wersji systemu nie chce przejść?

Nie próbowałem reinstalować, tylko naprawić, ponieważ nie chcę utraty plików. Jest opcja reinstalu bez utraty plików, tylko nie działa - nie wiem dlaczego.
To wywala:

IMG20250620000715.jpg

Edytowane przez JDM
Opublikowano

Masz może kabel DP? Weź dla testu wypnij HDMI i zamiast tego użyj DP. Jeśli wentylatory nie szaleją na maxa, to jest szansa, że uszkodzeniu uległ kabel a nie karta. Ostatnie stery dla nv robiły mi taki właśnie problem. Warto spróbować, a nóż będzie żyć :D

Opublikowano

Komp nie chce się uruchomić nawet w trybie awaryjnym :), jutro będzie inny dysk ssd, wtedy wejdzie czysta instalka.
Macie jakiś serwis kart graficznych do polecenia? Chcę dać jej szansę ;)

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Ta karta ma za małą wartość żeby bawić się w naprawy ;)

Nawet jeśli byłby to wspomniany przez kogoś bezpiecznik?

Opublikowano

To nie jest objaw uszkodzonego bezpiecznika tylko chodziło o to że ta karta ma tylko na zasilaniu pci-e owy i nigdzie więcej, więc side miał zapewne na myśli że pozostały obszar na pcb nie ma kompletnie żadnych zabezpieczeń, wiadomo co to oznacza :E;)