Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich😊 Chciałbym się dowiedzieć: mam płytę MSI B650, 32 GB RAM 6000 CL30, EXPO włączone. Memory Context Restore + Power Down też są włączone, ponieważ gdy je wyłączam, komputer uruchamia się dłużej. Z włączonymi funkcjami uruchamianie trwa około 20 sekund. Jednak podczas uruchamiania komputera następnego dnia, pamięci są testowane – nie zawsze, podkreślam pamięci się trenują – dzieje się to raz na kilka uruchomień komputera. Trwa to mnwc 40 sekund, po czym komputer uruchamia się normalnie. Wiem o tym, bo widzę na płycie głównej pomarańczową i czerwoną diodę. Po zakończeniu trenowania diody gasną i komputer uruchamia się normalnie. Podczas następnego uruchomienia PC wszystko jest już normalnie.

Chodzi mi ogolnie czy wszystko jest dobrze i czy tak ma byc przy włączonym memory context restore i power down ze raz na czas trening pamięci jest.Licze na Pomoc Dziekuje i Pozdrawiam:}

Edytowane przez Devils1100
Opublikowano
18 minut temu, Devils1100 napisał(a):

Witam wszystkich😊 Chciałbym się dowiedzieć: mam płytę MSI B650, 32 GB RAM 6000 CL30, EXPO włączone. Memory Context Restore + Power Down też są włączone, ponieważ gdy je wyłączam, komputer uruchamia się dłużej. Z włączonymi funkcjami uruchamianie trwa około 20 sekund. Jednak podczas uruchamiania komputera następnego dnia, pamięci są testowane – nie zawsze, podkreślam pamięci się trenują – dzieje się to raz na kilka uruchomień komputera. Trwa to mnwc 40 sekund, po czym komputer uruchamia się normalnie. Wiem o tym, bo widzę na płycie głównej pomarańczową i czerwoną diodę. Po zakończeniu trenowania diody gasną i komputer uruchamia się normalnie. Podczas następnego uruchomienia PC wszystko jest już normalnie.

Mam MSI Tomahawka,ramy i wszystko jak w podpisie ale czytam Twojego posta trzeci raz i tam nie jest zadane żadne pytanie a może mógłbym pomóc.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Mam MSI Tomahawka,ramy i wszystko jak w podpisie ale czytam Twojego posta trzeci raz i tam nie jest zadane żadne pytanie a może mógłbym pomóc.

Sory pisalem na  szybko ;/ chodzi mi tylko o to czy tak ma byc i czy wszytko jest dobrze ustawione

Opublikowano
Teraz, Devils1100 napisał(a):

Sory pisalem na  szybko ;/ chodzi mi tylko o to czy tak ma byc i czy wszytko jest dobrze

Wiesz co z tego co mi się kolebie w najnowszej Agesie możesz ustawić jak często ma ci się trenować ram nawet przy właczonym Restore i ja ustawiłem chyba na 100 miesięcy i przestało trenować. Tak to jest denerwujące ale akurat normalne zachowanie.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Grolshek napisał(a):

Wiesz co z tego co mi się kolebie w najnowszej Agesie możesz ustawić jak często ma ci się trenować ram nawet przy właczonym Restore i ja ustawiłem chyba na 100 miesięcy i przestało trenować. Tak to jest denerwujące ale akurat normalne zachowanie.

Dziekuje a jak sie na opcja nazywa? musialbym biosa aktualizowac bo raczej tego nie bede miec chyba:P

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Grolshek napisał(a):

Memory Context Restore Valid Days ustawiłem na 99.

Dziękuję Ci bardzo. W sumie aż tak mi to nie przeszkadza, jak coś sobie BIOS zaktualizuję, wtedy to wejdę tam i ogarne jeszcze raz. Dzięki, życzę miłego weekendu!

Opublikowano

Dobrze rozumiem, że poświęciłeś 10 minut z życia żeby napisać posty, potem @Grolshek poświęcił 10 minut z życia żeby Ci odpisać a na końcu napisałeś, że w sumie "wywalone"?

Czy jeżeli @Grolshek policzyłby Cię za doradztwo zgodnie z jego stawką/ zarobkami to też byś zawracał mu głowę?

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, wallec napisał(a):

Dobrze rozumiem, że poświęciłeś 10 minut z życia żeby napisać posty, potem @Grolshek poświęcił 10 minut z życia żeby Ci odpisać a na końcu napisałeś, że w sumie "wywalone"?

Czy jeżeli @Grolshek policzyłby Cię za doradztwo zgodnie z jego stawką/ zarobkami to też byś zawracał mu głowę?

"Pro publico bono" tu pracuję ;P Diabełek tylko pytał czy trenowanie pamiątek raz na jakiś czas to normalne zachowanie. Rozwiązanie problemu dostał dodatkowo a do tego ktoś kiedyś to przeczyta i rozwiąże to również jego problem.

• Like 1