Skocz do zawartości

Test nowych CPU w starszych grach - pytanie o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

ale co mam łapać.Tego skrnia.No świetnie 185:hihot:

Masz jeden zrzut z RAM w Dualu i 185 FPS oraz drugi z RAM w Singlu i 182 FPS. Jak znam życie, to będziesz kłócił się do upadłego w kwestii, w której nie wiesz, w którym kościele dzwoni. Wymusiłeś RTC na 0.5 albo 1 ms w tym porównaniu 60 vs 90 FPS na 6700K? :Up_to_s:

Opublikowano

To Ty nie wiesz o czym mówisz :) Crysis 3 na trawce jest zupełnie niewrażliwy na RAM i wyżej dostałeś dowód na 13900K. O RTC pewnie też nie masz pojęcia, skoro nie załapałeś.

5 minut temu, Karro napisał(a):

wcześniej daleś 1080ti plaskiego w 110

pełne gpu load

Co mnie obchodzi filmik z MSAA x8, gdzie ja testując te lata temu miałem AA wyłączone? I w zupełnie innym miejscu były testy. Jak chcesz forsować teorię o braku różnicy z powodu GPU bottlenecka, to proszę bardzo, możesz nawet komisję smoleńską powołać :cool: Pewnie na 13900K też zabrakło RTX 4080, że nie ma zysku z Duala, w końcu użycie GPU aż 50% xD

• Upvote 2
Opublikowano

A co ma piernik do wiatraka? Błąd w sterach, o którym nie wiedziałem. Nie uzyskałbym odpowiedzi tutaj, to bym sprawdził na PCGamingWiki i też bym się dowiedział. O RTC cały czas nie odpowiedziałeś xD

Opublikowano

Niech będzie nawet i w Windowsie, to bez znaczenia. Unikasz odpowiedzi na kluczową kwestię, a wyrzucasz mi to, że nie wiedziałem o błędzie, który nie występował, gdy ostatni raz uruchamiałem Crysisa 3 przed tym rokiem, więc nie musiałem o nim wiedzieć.

Opublikowano

To jak nie wiesz, o co chodzi, to o czym chcesz dyskutować w ogóle, jak wymuszenie RTC to kluczowa kwestia do testów w Crysisie 3 ;) Nie bez powodu się brały doniesienia, że FPS ludziom w Crysis 3 rósł po włączeniu przeglądarki w tle, bo przeglądarka wymuszała RTC na 1 ms xD Najpewniej w Twoim przypadku to też była przyczyna różnicy wydajności, bo na pewno nie było nią Single vs Dual. Dostałeś screeny, jak to wygląda na 13900K - różnica 1,6%.

6 minut temu, Karro napisał(a):

o tu by był ciekwy test to olałeś ze to dla promila

Tak samo niszowy temat. Masz fiksację na punkcie Radeonów, więc Ci się wydaje, że jest bardziej ciekawy :)

6 minut temu, Karro napisał(a):

ten bład ma jakieś 8 lat,pjawl si w jaiś sterach za pascala i juz tak zostało

Ostatni raz przed 2025 uruchamiałem Crysisa 3 w 2019 roku, wtedy jeszcze go nie było.

Opublikowano

Dalej nie masz świadomości, w czym rzecz. Jak nie wymusisz RTC, to jak masz farta, RTC wbije na 1 ms i wydajność będzie ok. A jak nie masz farta, to zostanie na 15 ms i wydajność na trawce będzie gorsza niż być powinna. A jak masz uruchomioną w tle przeglądarkę, to zawsze będzie 1 ms :cool: Można też wymusić programikiem, który wrzuciłem (wg PCGamingWiki już nie działa na nowszych buildach Windy, ale u mnie jakoś działa).

4 minuty temu, Karro napisał(a):

odpal metro z SSAA xD

...

myslisz ze 13900k ci staczy na 60 fps w metro pewnie xD 

Co ma piernik do wiatraka? SSAA obciąża GPU, nie CPU.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wychodzi na to że aby pograć w pełnej płynności w c3 trzeba niezłe kombinacje wykonać :E na nv to jeszcze ale na radku o panie powrót do Win 7 albo wrzucanie dxvk xD Są też inne programiki oprócz tego podlinkowanego wyżej do wymuszenia innego timera https://timerresolution.com/dl/ czy https://www.wagnardsoft.com/forums/viewtopic.php?t=1256 jeżeli by faktycznie komuś tamten nie działał.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Po pierwsze narzutu się tak nie liczy w procentach xD Po drugie, od ukazania się tego filmu świętej pamięci PCLaba do momentu, gdy robiłem tamte testy, AMD poprawiło stery pod Project CARS.

Opublikowano

Poczytaj sobie, czym jest narzut, zanim znowu wyskoczysz z tym liczeniem procentów. Poprawnie jest napisać, że wydajność jest o x% wyższa, bo narzut to tylko jedna ze składowych finalnej liczby FPS.

A wracając do Project CARS, po 2017 AMD jeszcze bardziej poprawiło wydajność CPU w tej gierce:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/wydajnosc_cpu_na_kartach_amd_test_narzutu_sterownikow_z_lat_2017_2019-9352-4.html

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Przy cieniach różnica większa, ale znowu nic odkrywczego. Obiekty i cienie to jedyne ustawienia, które mają istotny wpływ na osiągi CPU w tej grze. Pisałem o tym w 2017 xD

https://ithardware.pl/testyirecenzje/krotka_rzecz_o_testowaniu_cpu_w_grach_czyli_co_czytelnik_powinien_wiedziec-3601-6.html

Też pisałem jeszcze wcześniej:E. Ale cięcie stricte cieni daje niewiele jak nie obetniesz obiektów - chodzi o zasięg widocznych obiektów w oddali. Każde źdźbło trawy rzuca cień i dlatego ma taki wpływ oraz wyraźne podbicie draw calls. To było jedyne wyjście kiedyś by przejść ten etap na CPU 4/4 ;)

Do tego proporcje mają znaczenie - więcej widocznych obiektów na ekranie co powoduje podbicie draw calls i stąd wpływ na wymagania ze strony CPU. 

Opublikowano

@tomcug @Karro - Wy sie tak spieracie o te AMD i ten filmik a przypadkiem nie bylo tak w Crysis 3 ze zastosowana byla tam tesselacja nawet obiektow niewidocznych dla gracza zeby AMD (ktora w owczesnym czasie lezala pod kątem tesselacji) gorzej wypadała? I dlatego "objects" ma taki impact na wyajnosc? :E 

Opublikowano
Godzinę temu, eNeSik napisał(a):

@tomcug @Karro - Wy sie tak spieracie o te AMD i ten filmik a przypadkiem nie bylo tak w Crysis 3 ze zastosowana byla tam tesselacja nawet obiektow niewidocznych dla gracza zeby AMD (ktora w owczesnym czasie lezala pod kątem tesselacji) gorzej wypadała? I dlatego "objects" ma taki impact na wyajnosc? :E 

C2 nie C3. Poza tym do C2 masz Maldo MOD gdzie poprawia tesselacje i textury wygląda lepiej, a do tego działa lepiej.

C3 to właściwie nie ma tesselacji.

Opublikowano
8 godzin temu, Karro napisał(a):

a ludzie myśla ze rt na amd musi wygladać tak samo jak na nvidii

Jak masz dowody, że wygląda inaczej (pomijam Ray Reconstruction), to je podaj xD

9 godzin temu, Keller napisał(a):

O co biega z testem Far Cry że bez SMT jest aż tyle lepiej?

Silnik Dunia wybitnie nie lubi wielu wątków, nawet w Far Cry 6 potrafi wzrosnąć FPS bez SMT :)

• Like 1
Opublikowano

Dopiero zerknąłem że test już na głównej... niepotrzebnie wspominane coś o ddr4 jak nie były tam testowane. O to nie proszę. Mogłeś na tym fapexie pociągnąć ram pod 8k... wiem że nie dałby to obrazu jak na większości 4dimm ale tacy mogą iść w 2rank... dzienkówka za test.