Skocz do zawartości

Monitor IPS 27" 4K w dual mode 1080p vs 27" 1080p. Różnica w praktyce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oglądam sobie to

i wygląda na całkiem sensowną opcję, o ile faktycznie będzie u nas za 1350zł.

Zaciekawiła mnie jednak jedna rzecz: Jak wyglądają pixele i tzw. "pixel fill". 

Na 27" 1080p nie tyle przeszkadzała mi rozdzielczość, co fakt, że niemal widać odstępy pomiędzy pixelami.

Przykładowy obrazek z googla:

image.png.2e3f82122d7e123706fe5c79a3fa5f10.png

I tu mam pytanie: Czy monitor 4K działający w trybie 1080p wypadnie lepiej? Będzie miał bardziej "plastyczny" obraz i mniej widoczne odstępy pomiędzy pikselami?

27" 1080p jakie miałem na miesiąc do testów kiedyś to była TNka. Ten to IPS. Nie wiem czy są jakieś różnice w pixel fill zależne od typu matrycy więc piszę na wszelki wypadek.

Edytowane przez VRman
  • VRman zmienił(a) tytuł na Monitor IPS 27" 4K w dual mode 1080p vs 27" 1080p. Różnica w praktyce?
Opublikowano (edytowane)

Zależy od struktury matrycy, powłoki i odległości... Mam Benq 277hdr od 2019r za 144 euro z Amazona i na papierze nic mnie nie przekonuje do wymiany.
Był znany również ze struktury, która nie uwydatniała 1080p na 27 calach, a używam go nieco dalej niż na wyciagnięcie ręki. Musiałbym siedzieć bliżej niż 30-35 cm od ekranu, aby siatka pikseli zaczęła mi przeszkadzać. 

Również używam Sony TV 55XE9305 i czasem nawet nie chce mi się przełączać sygnału na telewizor. :E Jedynie w obydwu brakuje mi 90 / 120hz, aby 40 / 45 fps miało dobry frame pacing oraz miło byłoby odpalić starocie we wyższym klatkażu, przy czym Sony obsługuje 120hz 1080p bez hdr.

Gdyby był lepszy monitor pod względem jakości obrazu, bez kompromisów w stylu kiepskiej regulacji stref to nadal kupiłbym kolejnego 27 1080p 120hz, VA/ OLED... Ale znajduję tylko porównywalne lub drogie i z wadami, oczywiście 1440p, a nie 1080p.

Widzę różnicę w detalach na 55 calach 4K, ale mało która gra przekonuje mnie, aby wywalić dodatkową moc i ciepło na piksele. Wolę dobry artyzm, kontrast, kolory i coś ciekawego na ekranie... Space Marine 2 mnie przekonał do wymiany na rtx3070, aby popatrzeć na to w 4k, przez ciekawe, "geometryczne detale". :E 

Edytowane przez musichunter1x