Skocz do zawartości

Jaka karta muzyczna do komputera - gier, filmów, muzyki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Co powinienem dokupić do pc ustawionego pod gry? Zewnętrzna czy wewnętrzna? Za 20zł czy za 200? Ze wzmacniaczem? Miksowaniem? Pokrętłami? Dodatkowymi wejściami? Którego producenta? Creative? Asus? Innego? Z allegra? Z xcoma? Z morela? Skąd innąd?

Ostatni raz, kiedy miałem taki podzespół w ręku to było 20 lat temu. Sound Blaster Live. W tej chwili ze wszystkich podzespołów o tym mam najmniejsze pojęcie. Jedyne, co wiem to, że:

1. Potrzebny mi jest dźwięk przestrzenny. Rozpoznawalność między wysokimi i niskimi tonami, między bliskimi i odległymi dźwiękami, między trochę głośniejszym i lekko cichszym odgłosem.

2. Nie pogłębianie strat w jakości dźwięku.

3. Czysty dźwięk, bez szumów generowanych przez urządzenie.

4. Wsparcie dla większej ilości kanałów, niż 2.1.

5. Wejście na słuchawki, wejście na sprzęt grający czy to analogowe czy usb oraz osobne wejście na mikrofon.

6. W niedalekiej przyszłości wymienię swój tani, 14 letni sprzęt grający na nowe kolumny, więc chciałbym aby nowy komponent sobie z tym poradził.

Obejrzałbym poradniki na youtube gdyby nie to, że zintegrowana się rozkraczyła i nic nie słyszę.  Jakiekolwiek informacje będą przydatne. Dzięki z góry.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Mieszasz wiele niezwiązanych ze sobą pojęć. Karta dźwiękowa nie powoduje cudów. Separacja dźwięków niskich od wysokich to kwestia doboru odpowiednich słuchawek. W przypadku głośników również jest to kwestia tychże, a do tego jeszcze akustyki pomieszczenia, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Żadne głośniki nie zagrają dobrze w pomieszczeniu z problemami z akustyką.

Przestrzenność oraz głośność to kwestia zapisu dźwięku i każdy sprzęt, który umie to zdekodować, zrobi to tak samo dobrze. Natomiast nie każdy dobrze słyszy i odróżnienie różnicy głośności o 0.5dB może być najzwyczajniej w świecie poza możliwościami czyjegoś słuchu na dowolnym sprzęcie.

Co do braku szumów z PC - bezpieczne jest rozwiązanie z zewnętrznym DAC połączonym optykiem, ale to jest zazwyczaj tylko stereo. Toslink może przesyłać 5.1, ale tylko w formacie DTS albo DD, o ile mnie pamięć nie myli. Jeśli faktycznie chcesz grać na zestawie kina domowego z dźwiękiem przestrzennym, to i tak będziesz miał amplituner, pod który połączysz PC cyfrowo. Nie ma też czegoś takiego jak karta dźwiękowa dla słuchawek USB. Tak więc ja nie widzę sensu w karcie dźwiękowej 5.1, 7.1, 9.2 czy jakiejkolwiek innej, jeśli tylko nie planujesz zestawów komputerowych głośników pokroju Logitech bądź Creative.

Jeśli miałbym podłączać PC zarówno pod słuchawki, jak i zestaw kolumn wielokanałowych, preferowałbym podłączenie go cyfrowo pod zewnętrzny DAC dla słuchawek oraz osobno pod amplituner, również cyfrowo. To niestety będzie się wiązać z koniecznością zmian aktywnego wyjścia audio w PC podczas przesiadek między KD i słuchawkami. Ów niedogodność zniknie, gdyby ampli KD miał wyjście słuchawkowe.

Edytowane przez Karister
  • Thanks 1
Opublikowano

@KiwiCieZadziwi Autorze, proponuję najpierw poczytać i się doedukować (np. https://audiofanatyk.pl/ ASR https://www.head-fi.org/ ), a potem cokolwiek pisać.

Nie obrażając, czytając Twoje wypociny (takie "mydło i powidło") mam wrażenie że czytam BOTa którego celem jest nabijanie postów.

O preferencjach, pomieszczeniu, widełkach cenowych czy posiadanym sprzęcie ani słowa - proponuję pisać do wróżki.

@Karister Dziękuję że mnie ubiegłeś z odpowiedzią, sam pewnie bym nie wytrzymał i jechał jak bo "burej suce", przypuszczam że to BOT lub celowe działanie aby kogoś :cenzura: (zdenerwować).

Dodał bym od siebie o DSP, oraz o przypadkach gdy mamy dobrą akustykę pomieszczenia i niektóre zestawy kompletnie mogą się nie sprawdzić (np.  ESL).

Opublikowano

Co planujesz? Plastikowe pierdziawki Logitecha 5.1 czy normalne kino domowe, bo już się pogubiłem? Jak te pierwsze, to pierwsza lepsza karta dźwiękowa 5.1 czy 7.1 i tyle. Pewnie co lepsza integra też będzie ok. Podłączysz pod to i głośniki, i słuchawki. Jeśli druga opcja, to jak wyżej.