Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może coś nie tak jest, nie wiem. Według producenta do 130Ohm jest przeznaczony, pewnie przesadziłem z 250OhM ale nie wiedziałem że tak słabo będzie. 

Znaczy po wymianie na Bursona Dual jest znacznie lepiej i teraz czasami zjeżdżam z pokrętłem, ale na domyślnej kostce chciałoby się 110% ustawić. 

W przyszłości pewnie zmienię z nudów, ale póki co styka. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dla potomnych. Jako że jeden z moich dwóch RME ADI-2 DAC całkiem się zepsuł i szukam opcji naprawy, zacząłem się rozglądać za zastępstwem. Topping DX5 II jednak nie. Kopia RME, ale gorsza. Niby podobny wyświetlacz z podobnymi bajerami, ale wszystko sprawia wrażenie niedopracowanego, o wiele mniej opcji, uboga konfiguracja. Ogólnie bida. Największy minus dla mnie to brak crossfeed. Nie potrafię już bez tego słuchać na słuchawkach.

W związku z tym rozważałem ruch w drugą stronę. Zabrać RME ze stereo do toru słuchawkowego, a nowy DAC wrzucić do stereo. Testowałem Topping Centaurus. Też w sumie raczej biednie w ustawienia, ale tutaj wielu bajerów mi nie potrzeba. Odpadł przez jedną głupią rzecz. Klikając po menu pilotem, bardzo łatwo jest przestawić tryb z PRE na DAC. I wówczas bez potwierdzenia, bez jakiegokolwiek ostrzeżenia idzie pełna głośność na końcówkę mocy. Szkoda przypadkowo stracić sprzęt i słuch. W sieci ludzie piszą o tym problemie od kilku lat w innych DAC Toppinga. Niby twierdzą, że słyszą feedback, ale wyraźnie na niego leją. Bez dodatkowego preampa bym nie zaryzykował użytkowania tego sprzętu. Na plus trigger in oraz out. Wygodne.

Niebawem będzie jeszcze Topping D900. Mógłby być, ale tu z kolei jedno wyjście jest zawsze PRE, a drugie DAC. IMO bez sensu. Uniemożliwi to łatwe zbudowania systemu 2.2. Do tego jest tylko biały. Ładny, ale nie pasuje mi do reszty elektroniki. Soft i UI to samo, co w powyższych DACach. Pod koniec roku EverSolo ma wypuścić dokokszony DAC (Z10) i streamer (t8). Może wtedy jakiś upgrade.

Póki co powrót do zmian w torze słuchawkowym. Obecnie poluję na możliwość przetestowania Luxsin X9. Pierwsze słyszę o tej firmie, mają aż jeden produkt. Wyczytałem, że to to samo, co EverSolo. Patrząc po sieci, to może być to. Dobre parametry pracy, jest PEQ, jest crossfeed i do tego wyjście 4.4mm. Dla mnie idealnie. Wszystko to, co w RME plus w końcu miałbym jeden kabel do DAC i DAP. Do tego ładny wyświetlacz, bogate w funkcje menu i wiele "smart" bajerów typu dopasowywanie wzmocnienia do wykrytych słuchawek (nie działa na XLR). Jest też trigger in/out, ale w przypadku toru słuchawkowego dla mnie bez znaczenia. Wstępnie zacieram ręce.

Edytowane przez Karister