Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,

Mam dosyć ciekawy problem z komputerem. A mianowicie, podczas włączenia go, komputer normalnie działa przez pewien okres czasu, po czym wyłączają się monitory oraz wentylatory na karcie graficznej zaczynają się obracać na maxa. Jedyną metodą na zażegnanie tej sytuacji to hard reset. 

Komputer został oddany do serwisu, w którym to otrzymałem info, że najprawdopodobniej będzie to albo płyta główna albo CPU. Po dniu otrzymałem informację, że pobawili się trochę komputerem i trzeba wymienić płytę główną. Koszt używanej płyty to jedyne 650 zł - Z390 AORUS PRO, montaż 250 zł. Po wymianie płyty - dodatkowo - okazało się, że jednak coś jeszcze szwankuje i jest to karta graficzna. Karta gtx 1080 TI miała już swoje lata, także najprawdopodobniej nadszedł jej czas. Nigdy nie pokazywała jakichkolwiek artefaktów.

Nadmienię, że podczas próby rozwiązania tego problemu wyciągnąłem baterię cmos i zastąpiłem ją nową - po czym komputer zaczął 3 krotnie włączać się i gasnąć.

Co jest zastanawiające to to, że w momencie gdy karta została podłączona w domu, dzieje się zupełnie to samo - tzn gasnął monitory i wentylatory działają na maxa.

Serwis zrobił jeszcze reinstalację Windowsa, gdyż podobno po zamianie płyty głównej jakieś błędy wyskakiwały.

Jak mam to odczytywać? czy wymiana płyty głównej była w ogóle zasadna? skoro na 1 i na 2 występuje dokładnie ten sam problem...?

Czy ktokolwiek zmagał się z podobnym problemem i doszedł do jakiejś w miarę sensownej konkluzji? 

Mam zamiar zakupić jakąś kartę do 1000 zł i zobaczyć czy problem w dalszym ciągu będzie występował.

Jeśli ktoś ma coś sensownego to można pisać. Zastanawiam się nad rtx 2070 super albo rtx 3070.

Dodaję specyfikacje:

Zasilacz SeaSonic Focus Plus platinium 650W

Procesor Intel Core i9 9900K

Płyta główna Z390 AORUS PRO 

Pamięć Ballistix Sport LT DDR4 16 GB x2

Chłodzenei CPU be quiet Dark Rock 4 PRO BK022

Dysk Seagate Baracuda 3TB

Dysk Seagate Baracuda 6TB

ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro

Obudowa SilentiumPC Armis AR7X TG RGB

Opublikowano (edytowane)

Pożycz od kogoś kartę graficzną i sprawdź sam. Albo kup na OLX z odbiorem osobistym cokolwiek za 50pln. Jak jesteś z okolic Warszawy to mogę ci taką wypożyczyć.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
1 godzinę temu, MadaFakaYo napisał(a):

Mam zamiar zakupić jakąś kartę do 1000 zł i zobaczyć czy problem w dalszym ciągu będzie występował.

Jeśli ktoś ma coś sensownego to można pisać. Zastanawiam się nad rtx 2070 super albo rtx 3070.

Jak masz kupować tylko i wyłącznie kartę żeby sobie coś sprawdzić to weź (najlepiej na Allegro jak masz Smart) jakąś kartę z outletu, sprawdź i odeślij. 
Kolega wyżej też dobrze mówi o GPU za 50zł, ale wydasz 50zł, sprawdzisz i będzie leżeć, a taką z outletu sobie spokojnie odeślesz.

Opublikowano

Chłopaki z innych forów sugerują, że to od samego początku było wadliwe GPU. Także nie wiem czy jest w ogóle sens, bawienia się z kupowaniem czegokolwiek za 50zł. 

Kupię od razu 3070 i jeśli będzie ten sam problem to przynajmniej, będę wiedział, że to albo PSU albo z kablami coś jest nie tak.

Opublikowano
2 godziny temu, MadaFakaYo napisał(a):

Kupię od razu 3070

Tak można zrobić, sam miałem 3070 jeszcze stosunkowo niedawno i karta wydajnościowo dalej spoko w tych pieniądzach (moim zdaniem top1 cena/wydajność wśród używek). Staraj się dorwać wyższe modele tj. Gaming X/Z Trio, Suprim, Strix, FTW3, GameRock czy jakieś Aorusy. Prawdopodobnie ceny będą wyższe niż 1000 zł, ale jakby się udało to żałować nie będziesz. Czasem można coś ustrzelić, a że jest to dość leciwa karta i mamy okres spadku cen (nawet używanych podzespołów) to może ktoś będzie skłonny taką za 1k puścić.

Opublikowano

Właśnie poluję na olx. Miałem już kilka ciekawych ofert ale z każdą jedną coś było nie tak, albo już ktoś kupił.

Dosyć sporo pokoparkowych, co dziwota to to, że ludzie się przyznają, że to z koparki, w momencie jak się o to ich pytasz. Co jest dla mnie szokiem, drugim szokiem jest to, że takie osoby bronią swojego sprzętu i zaczynają podawać kontrargumenty, przemawiające na korzyść takiego sprzętu :D

Opublikowano

To jakaś dupa a nie serwis. Z samego opisu wiadomo, że karta wadliwa. Każdy serwis który nie chce wydymać klienta z doświadczenia powinien zainteresować się kartą w pierwszym kroku a nie wciskać starą Z390 za 650 zł + wymiana 250 zł.

W dniu 12.07.2025 o 09:33, MadaFakaYo napisał(a):

Serwis zrobił jeszcze reinstalację Windowsa, gdyż podobno po zamianie płyty głównej jakieś błędy wyskakiwały.

Srały a nie wyskakiwały. Trafili na jelenia to doją. Pewnie reinstalacja też nie za darmo?

Byłem śpiący, ale jak się czyta takie rzeczy to człowieka zaczyna nosić :E

• Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Alek_M napisał(a):

RTX 3070 ma tylko 8GB Vram, a teraz masz 11, więc lepiej by było już iść w jakąś używkę 3080, która ma 10GB

Nie kupi do 1000 zł używki 3080. To raczej koszt 1400+. Do FullHD jeszcze starczy wydajności na 3070, w 1440p (oczywiście z DLSS) brakuje VRAM i tekstury się doczytują w locie przez co niektóre gry wyglądają słabo, ale działają okej.

Opublikowano
53 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Srały a nie wyskakiwały. Trafili na jelenia to doją. Pewnie reinstalacja też nie za darmo?

Reinstalacja za darmo, bo nie chciał mnie naciągać na koszty... :D

Zacząłem się sam bawić kartą, by zobaczyć czy jestem w stanie cokolwiek zrobić.

Akurat miałem termopady odpowiednie + kryonauta, zauważyłem na 1 pamięci, malutką ilość jakiejś cieczy - przetarłem wszystkie pamięci izopropylowym.

Posmaruję jeszcze pastą i zobaczymy może ożyje.

Opublikowano (edytowane)

Niestety, nic nie pomogło, w dalszym ciągu ten sam problem. Temperatury w stanie spoczynku w przedziale 29-32 stopni. No cóż, trzeba po prostu wymienić kartę, czyli okazuje się, że płyta była całkowicie sprawna...

Edytowane przez MadaFakaYo
Opublikowano

Tak jak pisał pentium od początku objawy wskazywały na uszkodzenie grafiki podejrzewam że samego rdzenia lub połączenia z pcb wszystko co wykonał serwis + ty bawią się w zmianę pasty to była strata czasu i pieniędzy :/ 

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, MadaFakaYo napisał(a):

Niestety, nic nie pomogło, w dalszym ciągu ten sam problem. Temperatury w stanie spoczynku w przedziale 29-32 stopni. No cóż, trzeba po prostu wymienić kartę, czyli okazuje się, że płyta była całkowicie sprawna...

Czyli 900zł w błoto za Z390 :hmm::sciana: Zajebisty serwis, nóź się w kieszeni otwiera jak się czyta takie wiadomości. Przecież po sprzedaży tego co masz, plus te 900zł, które poszło na ten gówniany serwis i miałbyś już wypasiony przyszłościowy zestaw na AM5 :placz2:

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, skunRace napisał(a):

Czyli 900zł w błoto za Z390 :hmm::sciana: Zajebisty serwis, nóź się w kieszeni otwiera jak się czyta takie wiadomości. Przecież po sprzedaży tego co masz, plus te 900zł, które poszło na ten gówniany serwis i miałbyś już wypasiony przyszłościowy zestaw na AM5 :placz2:

Za to 900 zł mógłbym mieć 3070 :D i rozkoszować się weekendem :D

Jeszcze to 2 tygodnie na naprawę... I to jeszcze w serwisie z 15 letnim doświadczeniem, dobrze wypozycjonowanym w Krakowie.

Cóż, jutro trzeba będzie zadzwonić i pogadać. Ciekawe co jutrzejszy dzień przyniesie.

Opublikowano (edytowane)

Może wpierw odbędę tą rozmowę i zobaczę co powiedzą :D

Jeszcze mnie pozwą o zniesławienie :boink:

W google mają 4.9/5, wszyscy opisują ten serwis w samych superlatywach. A tutaj taki zonk, jak?

Opublikowano

Po ponownym kontakcie z serwisem, okazało się, że na płycie głównej na jakiejś linii wyszedł im błąd, i system nie wstawał. Podłączali różne komponenty i z płytą i CPU wyskakiwały im jakieś błędy na początku. Po czym oczywiście również i karta okazała się wadliwa. 

2 znajomych informatyków jeszcze ma się pobawić kartą, także zobaczymy może jeszcze coś się uratuje.

Dzięki za feedback

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączę się do tematu. Mam podobne objawy na rx6800, wywala sterownik i wentyle wjeżdżają na maxa. Czasami po takiej akcji wyskakuje też błąd o za dużym napięciu na jednym z kontrolerów usb. Kolega mi sprawdził że pod ten port nic nie jest podpięte.

Kompa trzeba resetować bo czarny ekran. 

Teraz nawet przy ekranie ładowania Windowsa wywala taki cyrk.

Po zmianie karty na rx570 wszystko hula jak należy. 

I tu pojawia się pytanie, czy karta padaka?

Płyta też padaka?

Problem zaczął pojawiać się w czwartek. Do dzisiaj jeszcze obciążałem kartę furmarkiem i nic się nie działo. Leciał nawet prime 95+ furmark przez 3 godziny i nic. Próbowałem zasymulować moment wywalenia i się nie udało.

Opublikowano

Jest sens robić dochodzenie co padło i próbować to reperować? Zmieniłem jej nawet termopady i założyłem PTM na rdzeń coby dostała drugie życie a ona taki cyrk odwala. Coś z tych objawów da się stwierdzić czy trzeba szukać elektronika ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sideband napisał(a):

Zmieniłeś na termopady o tej samej grubości i twardości?

Po jakim czasie od majstrowania przy niej pojawiły się problemy?

Problemy pojawiły się przed majstrowaniem. Liczyłem na to że majstrowanie coś poprawi. Jedyne co się zmieniło to teraz wywala już przy ładowaniu systemu. Odpaliła się po majstrowaniu na jakiś czas i widziałem, że ładnie tempy zeszły. Karta miała fabryczne 5letnie pady + na rdzeniu skała a nie pasta.

grubości raczej tak, porównywałem  podczas wymiany. 

IMG20250823173342.jpg

Edytowane przez pazuzel