Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi Drodzy, 

Jak pewnie wielu z was i ja również często dokonuję zakupów w x-kom. Gdyż to jeden z większych polskich sklepów. 

I pech chciał że po latach zakupów w końcu coś padło.

Problem dotyczy lekko ponad rocznego smartwatcha za 1000 zł. Co się dzieje? Urządzenie ładuje się do 100% a następnie po 5 minutach pada i ma 0%. 

Zgłoszona rękojmia a oto otrzymana odpowiedź.

"Odpowiedź na reklamację Nie uznajemy Pana reklamacji. Uzasadnienie Bateria, której problem Pan zgłosił, jest elementem eksploatacyjnym i zużywa się w trakcie użytkowania.

Z czasem pojemność baterii spada i może wymagać wymiany. Zużycie baterii nie jest jednak wadą i nie może być powodem do uznania reklamacji za zasadną.

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta

Z poważaniem Justyna Rorat Dział administracji Tech Support"

Dwa lata temu miałem problem z baterią w telefonie - zakup na amazon - bezproblemowy zwrot całej kasy ale jak widać w Polsce standardy są inne. 

• Like 1
  • Kadajo zmienił(a) tytuł na X-Kom Polityka obsługi klienta
Opublikowano

Ogólnie ja ich nie bronie, tylko zwracam uwagę na te cholerne akumulatory i że one nie są często objęte ta samą długością gwranacji.

Co jest dla mnie bzdura, bo nie dość, że może paść to jeszcze praktycznie uniemożliwia się samodzielną ich wymianę.

• Like 1
Opublikowano

Jaki to smartwatch? Ale @Kadajoma rację, a google mówi tak co kolega skrócił.

"Gwarancja na smartwatcha obejmuje zazwyczaj wady fabryczne i mechanizm zegarka, ale bateria, jako element eksploatacyjny, może mieć krótszy okres gwarancji lub w ogóle nie być objęta gwarancją. Wiele firm udziela gwarancji na baterię na 6-12 miesięcy, ale niektóre mogą oferować dłuższy okres. Zawsze warto sprawdzić warunki gwarancji konkretnego modelu smartwatcha, ponieważ mogą się różnić. Wymiana baterii w nieautoryzowanym serwisie może skutkować utratą gwarancji. "

Opublikowano (edytowane)

Widzę że macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

38 minut temu, Decus napisał(a):

Ale ja nie składałem na gwarancję tylko rękojmię która jest definiowana przez prawo a nie regulamin sklepu/gwarancji 

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście macie rację że producent czy regulamin sklepu często oferuje krótszy okres gwarancji na baterię aniżeli 2 lata.  

I funkcjonowało to okej jak byliśmy w erze wymiennych baterii.

Później ludzie zaczęli się właśnie ratować rękojmią, która nie jest regulowana ani przez sklep ani przez producenta a jedynie przez polskie prawo. 

I jej celem jest zabezpieczenie kupującego na okres 2 lat że urządzenie będzie spełniało zadania i funkcje deklarowane w momencie sprzedaży. 

Według mojej oceny X-kom chce się wymigać od odpowiedzialności z tytułu rękojmi argumentacją zaczerpniętą z warunków gwarancji czy regulaminu sklepu co nie powinno mieć miejsca. 

Tutaj jest pal licho tylko zegarek za 1k ale wyobraźcie sobie że kupujesz telefon za 4/5k i po roku jesteś z niczym. Naprawa w autoryzowanym serwisie? zapłacisz krocie, w innym? stracisz gwarancję na inne podzespoły. 

Edytowane przez Decus
Opublikowano

@x-kom

Prosiłbym o ustosunkowanie się

@Kadajo

Sprzedawca nie może zmienić sobie sposobu zgłoszenia jeśli  była zaznaczona reklamacja jako rękojmia  to odpowiada za produkt ustawowe 2 lata i bajki o akumulatorach można sobie wsadzić - biorąc pod uwagę,że wada jest istotna bo nie da się korzystać z urządzenia 

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 10:05, Decus napisał(a):

Problem dotyczy lekko ponad rocznego smartwatcha

Rozumiem, że przy składaniu reklamacji wykazałeś, że to była wada fabryczna, a nie wynik twojego użytkowania?

Po roku, to ty jako konsument musisz wykazać niezgodność, wadę produktu, a nie sprzedawca.

Jeżeli w żaden sposób nie pokazałeś, że użytkowałeś zgodnie z instrukcją, nie pokazałeś np. liczby cykli ładowania, że jest daleka od tego co deklaruje producent, że stało się to nagle, a nie jako powolna degradacja, to sklep tutaj niczego bezprawnego nie zrobił.

Można się spierać czy to jest podejście do klienta czy nie ale to już tylko i wyłącznie podejście biznesowe, kreowanie wizerunku. Jedni robią to lepiej, inni gorzej, nasze prawo konsumentów wybierać tych, którzy nam lepiej pasują.

Opublikowano
4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Rozumiem, że przy składaniu reklamacji wykazałeś, że to była wada fabryczna, a nie wynik twojego użytkowania?

Po roku, to ty jako konsument musisz wykazać niezgodność, wadę produktu, a nie sprzedawca.

Jeżeli w żaden sposób nie pokazałeś, że użytkowałeś zgodnie z instrukcją, nie pokazałeś np. liczby cykli ładowania, że jest daleka od tego co deklaruje producent, że stało się to nagle, a nie jako powolna degradacja, to sklep tutaj niczego bezprawnego nie zrobił.

Można się spierać czy to jest podejście do klienta czy nie ale to już tylko i wyłącznie podejście biznesowe, kreowanie wizerunku. Jedni robią to lepiej, inni gorzej, nasze prawo konsumentów wybierać tych, którzy nam lepiej pasują.

Opisałem dokładnie że problem nagły i nie jest to kwestia że bateria trzyma 2 dni zamiast 4 tylko wytrzymuje minutę. 

Według deklaracji x-kom na pv forumowe, urządzenie będzie wymienione, jeśli do tego dojdzie to poinformuję ;)

Opublikowano
5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Przepisy odnośnie rękojmi się zmieniły i to już jakoś w 2023 roku. Było rok domniemania istnienia wady teraz jest 2 lata.

Opublikowano
18 godzin temu, lukadd napisał(a):

Przepisy odnośnie rękojmi się zmieniły i to już jakoś w 2023 roku. Było rok domniemania istnienia wady teraz jest 2 lata.

Jakoś tego na stronach rządowych ani w uchwale nie widzę.

Aktualny tekst ustawy: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20240001061

Cytat

Art. 5562. Jeżeli kupującym jest konsument, a wada została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

W kolejnych nowelizacjach nie znalazłem zmian tego aktu ale nie gwarantuję, że dobrze przeszukałem i coś mi nie umknęło.

Po poszukaniu głębiej, doszedłem do Ustawy o prawach konsumenta.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20140000827

Cytat

Art. 43c. 1. Przedsiębiorca ponosi odpowiedzialność za brak zgodności towaru z umową istniejący w chwili jego dostarczenia i ujawniony w ciągu dwóch lat od tej chwili, chyba że termin przydatności towaru do użycia, określony przez przedsiębiorcę, jego poprzedników prawnych lub osoby działające w ich imieniu, jest dłuższy. Domniemywa się, że brak zgodności towaru z umową, który ujawnił się przed upływem dwóch lat od chwili dostarczenia towaru, istniał w chwili jego dostarczenia, o ile nie zostanie udowodnione inaczej lub domniemania tego nie można pogodzić ze specyfiką towaru lub charakterem braku zgodności towaru z umową.

Zaczynam mieć mindfucka, który akt jest tutaj zasadny.

@GordonLameman poratujesz?

Opublikowano

@Bono_UG

Bardzo głośno było o tej zmianie, wszędzie w mediach o tym informowali, że zmieniają okres domniemana z roku na dwa. Nawet jak dziś się wpisze w google to dosłownie masa info o tym.

Być może jak szukasz po ustawach to znajdujesz stare, bo to była nowelizacja. I właśnie to na dole co zalinkowałeś jest najnowsze mówiące o 2 latach.

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Być może jak szukasz po ustawach to znajdujesz stare, bo to była nowelizacja. I właśnie to na dole co zalinkowałeś jest najnowsze mówiące o 2 latach.

Sęk w tym, że nie jest. To dwie różne ustawy i KC z Art. 556. ma tekst jednolity z 2024, czyli po nowelizacji ustawy o prawach konsumentów (art. 43c).

Bardziej stawiam, że coś mi umyka lub mamy standardowy burdel prawny.

Opublikowano
@Camis TL;DR: 24 miesiące.

Szczegóły w pigułce:
• art. 43c ust. 2 „Ustawy o prawach konsumenta” – jeśli brak zgodności ujawni się w ciągu 2 lat od dostarczenia towaru, przyjmuje się, że wada (jej przyczyna) istniała już w chwili wydania.
• Dotyczy umów zawartych od 1 I 2023 r. (po nowelizacji).
• Starsze zakupy (przed 1 I 2023) lecą na 12-miesięcznym domniemaniu z art. 556² KC.

Źródło: tekst jedn. Dz.U. 2023 poz. 2759, art. 43c ust. 1–2 — sprawdzisz np. uokik.gov.pl.

o3-2025-04-16

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie co do rękojmi. Czy sprzedawca może narzucić klientowi sposób załatwienia reklamacji z tytułu rękojmi, jeżeli czas od zakupu przekroczył rok, ale nie dwa lata?

@Karro pisze trochę nie jasno, co to znaczy że rękojmia nie nazywa się rękojmią w drugim roku?

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

zmienili nazwe

tak

A jakaś podstawa prawna?

Ja tylko znalazłem że:
Sprzedawca nie może narzucić konsumentowi sposobu załatwienia reklamacji z tytułu rękojmi. To konsument decyduje, czy żąda naprawy, wymiany czy obniżenia ceny. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Alek_M napisał(a):

Mam pytanie co do rękojmi. Czy sprzedawca może narzucić klientowi sposób załatwienia reklamacji z tytułu rękojmi, jeżeli czas od zakupu przekroczył rok, ale nie dwa lata?

Nie ważne czy pierwszy rok czy drugi. Jeśli to twoje pierwsze zgłoszenie i np. od razu żądasz zwrotu pieniędzy, lub wymiany towaru na nowy, a sprzedawca ma możliwość np. naprawy sprzętu i przywrócenia jego funkcjonalności to może z tego skorzystać zgodnie z prawem.

Dopiero jeśli nie ogarnie i sprzęt dalej po rękojmie i po np. naprawie dalej będzie wadliwy to masz większe pole do popisu argumentując, że sprzedawca nie wywiązał się z umowy i dalej nie dostarczył ci działającego prawidło sprzętu, wada nie została usunięta itd.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
10 godzin temu, Karro napisał(a):

Może wszystko bo inaczej jak ma naprawić 

Słabo jesteś poinformowany, więc więcej już nie odpisuj.

Cytat

Sprzedawca może zerwać plombę z urządzenia w celu przeprowadzenia naprawy, ale tylko jeśli jest to konieczne do wykonania usługi i tylko po uprzednim poinformowaniu kupującego o takiej konieczności i uzyskaniu jego zgody lub w przypadku wyraźnego zapisu w umowie, który na to zezwala. Zerwanie plomby bez uzasadnionej przyczyny lub bez zgody kupującego może być uznane za naruszenie warunków gwarancji lub umowy. 

Opublikowano (edytowane)

No i co w zwiazku z tym? Myslisz, ze to ktos w serwisie komputronika naprawia karte graficzna i wymienia elementy BGA/SMD?

@sideband posmiejmy sie wspolnie, bo kasztan sie pucuje o zapis karty produktowej ktorej nie rozumie :E

Edytowane przez ryba