Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwna akcja

Mam a komputerze 4 dyski HDD i 2 dyski SSD

Dyski HDD to 
dwa kupione niedawno HDD WD Red Plus WD40EFPX 4TB sATA III 256MB 5400rpm CRM
dwa dyski Toshiba P300 - 3TB i 4TB

z komputera wczoraj dochodziły odgłosy "cykania" (chyba z dysku), nie umiałem okreslic z którego dysku wiec wyjąłem je wszystkie i zacząłem podpinać po kolei i uruchamiac windowsa z SSD
po tym zabiegu nie udało mi sie zlokalizować zródła dzwieku bo gdy podpinałem je osobno to były cicho, wiec na nowo podpiąłem je wszystkie (dalej cisza) 
i zostałem z zagadką (teraz sie zastanawiam czy to był dysk ale chyba tak)

Opublikowano

Takie cykanie hdd może występować jak masz problem z zasilaniem tego dysku np przez słaby styk we wtyku zasilającym lub dysk parkuje głowicę w bezczynności wtedy też taki dźwięk może wystąpić, może wcześniej wtyczka nie siedziała idealnie prosto i nie była dopchana do końca lub jakiś syf był w środku skoro po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania jest ok ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Send1N napisał(a):

Takie cykanie hdd może występować jak masz problem z zasilaniem tego dysku np przez słaby styk we wtyku zasilającym lub dysk parkuje głowicę w bezczynności wtedy też taki dźwięk może wystąpić, może wcześniej wtyczka nie siedziała idealnie prosto i nie była dopchana do końca lub jakiś syf był w środku skoro po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilania jest ok ;) 

obstawiałem parkowanie głowicy, ale zasilanie wydaje mi sie bardziej prawdopodobnych teraz tropem, dzieki za sugestie to moze byc to biorąc po uwage objawy pozniejsze

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Doprowadź dyski do podobnej "cykającej" temperatury i wtedy testuj. Na moje to pewnie nie dyski, ale nie nagrałeś beatboxa, żeby pokazać nam jak cykają więc nie wiemy.

Edytowane przez Kadajo
Żarty AI raczej nic do tego tematu nie wniosa.