Send1N 4 176 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca 5 godzin temu, Chattab napisał(a): Miałem na myśli używki po 2600-2800 zł, ale OK. Przyjmuję argumenty. Jeżeli 7900xtx byłby lepszą kartą to jeszcze rozumiem ale w porównaniu do 9070xt wcale lepszy nie jest więc pchanie się w używkę za podobne pieniądze co nówka 9070xt nie ma najmniejszego sensu w dodatku za 3000-3100 kupisz topowy model 9070xt (jeżeli chodzi o temperatury i kulturę pracy) nie mam na myśli wodotrysków w postaci ledów czy najwyższego dostępnego power limitu, np hellhound czy pulse. 3
HappyLittleGamer 191 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Czyli przechodzimy na najtanszą kartę do 4K Ja się zgadzam w 100% z tym co napisał kolega @Send1N. Nie opłaca się brać nic innego poza pulsem i hellhoundem. A jakby rx9070 spadł do 2500zł to uważam że może to nawet lepszy wybór niż 9070xt. I też na pewno nie wziąłbym 7900xtx z powodu poboru prądu i braku FSR4 i pewnie braku FSR Redstone(choć nie zdziwię znając historię jeśli to będzie feature dopiero w pełni działajacy na kolejnej generacji kart za 1.5 roku). Za 7900xtx dałbym 1500zł max za nówkę, bo nie dość że trzeba mieć obudowę z dobrym przepływem powietrza, użerać się z głośną kartą, to jeszcze zadbać o ciut lepszy zasilacz.
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Najlepiej to wychodzi jako całokształt zakup 9070 i wgranie biosu od XT tylko że nie każdy jak na razie może to zrobić bo trzeba programować kostkę, ostatni atiflash jest z 2023 i nie ma wsparcia rdna4.
wallec 808 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia https://www.olx.pl/d/oferta/intel-arc-b580-asrock-challenger-CID99-ID16xg3M.html 899zł za prawie nówkę, ktoś się nie poznał na areczku!
Lameismyname 2 341 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @Send1N Na tą chwilę najtańszy RX 9070 kosztuje 2600zł, najtańszy RX 9070XT kosztuje 2900zł czyli mamy 300zł różnicy. Na tym poziomie cenowym, te 300zł to relatywnie niedużo. Chwilowo nie ma prostej możliwości wgrania biosu od XT do non-XT więc dla wielu to nadal będzie tylko ciekawostka. Moim zdaniem nadal warto dołożyć do XT mimo wszystko. Co innego jak z czasem różnica w cenie przekroczy np. 500zł i będzie możliwość wgrania biosu do XT w łatwy sposób. Edytowane 2 Sierpnia przez Lameismyname 1
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Moim też ale czytałem już różne opinie i znajdują się tacy na reddicie przykładowo co biorą 9070 i wgrywają biosy z wyższym limitem
Lameismyname 2 341 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @Send1N Nie śledzę tematu ale z tego co pamiętam wgranie biosu XT nie dawało wydajności XT w non-XT (te karty jednak mają fizyczne różnice) chociaż 9070 non-XT z wgranym vBIOSem od XT jest bliżej XT jak non-XT. Fajnie, że jest taka opcja i pewnie z czasem sprawdzi się mój scenariusz tj. większej różnicy cenowej między non-XT, a XT oraz możliwość prostego wgrania vBIOSu. 1
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Tak wydajności XT nie zrobisz ale trochę podgonić można 10% 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) 300zl za 10% wydajnosci. Niby warto dolozyc, ale z drugiej strony niekoniecznie Sam bym mial dylemat czy warto. Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Lameismyname 2 341 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @Send1N AMD nadal karty dla dłubaczy. Tutaj się vBIOS wgra, tutaj optiscalerem wczyta FSR 4.0 i mamy prawie 5070ti za tysiaka taniej
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @Lameismyname Ja tam lubie grzebac, dlatego od czasu do czasu przesiadam sie na Radeona dla odmiany
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 4 minuty temu, Lameismyname napisał(a): @Send1N AMD nadal karty dla dłubaczy. Tutaj się vBIOS wgra, tutaj optiscalerem wczyta FSR 4.0 i mamy prawie 5070ti za tysiaka taniej Ale wciąż gorzej niż arc b580 4
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @Send1NBo B580 to takie Hidden OP GPU 1
Lameismyname 2 341 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @RTXnietylko4060tiUSER Ja ostatnio nie mam weny, jakoś chyba przestało mi to mitrężenie czasu sprawiać przyjemność. Nie lubię polityki zielonych no ale bezapelacyjnie jednak ich karty niestety wypadają teraz najlepiej. Chociaż gdy kupowałem RTX 5070ti za 3900zł, gdyby RX 9070XT stał za 2900zł, a 9070 za 2600zł pewnie bym miał któregoś z radeonów. A co do GPU intela... niech dalej walczą i próbują. Konsument tylko na tym zyskuje. 3
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) Wiek robi swoje niestety... nie wyobrażam sobie jakbym miał ustawiać przykładowo ram 3 tygodnie tak jak 5 lat temu bo mam te 4 moduły już właśnie tyle czasu i na 3 procesorach po prostu przeklepałem nastaw który wymasterowałem na r7 3700x i działało/działa a co to będzie po 40stce jak po 30 takie jaja Edytowane 2 Sierpnia przez Send1N
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @Send1NTo mi wyglada na wypalenie zawodowe
Brolly 765 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) Ten temat idealnie pokazuje jak spierdolony jest obecnie rynek GPU Współczuję autorowi, ja w nieskończoność czekać nie będę i będę brał pewnie 5070 ti super / 5080 super na premiere. Edytowane 2 Sierpnia przez Brolly
Send1N 4 176 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia @RTXnietylko4060tiUSERJa myśle że to jednak wiek pamiętam jak pare lat temu kolega z gry multi mi mówił że jak ci stuknie 3 z przodu to już się człowiekowi coraz mniej chce w ostatni dzień jak miałem jeszcze 29 byłem pełny życia a na następny w dzień 30stych urodzin nagle mi się ode chciało 2
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @Brolly Bo ten rynek skonstruowany jest tak bys z zamiarem wydanie 1500zl, finalnie wydal 4000zl Co kilkaset zlotych masz skok i sobie myslisz, "warto dolozyc" Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER 1
Chattab 12 Opublikowano 2 Sierpnia Autor Opublikowano 2 Sierpnia 35 minut temu, Send1N napisał(a): @RTXnietylko4060tiUSERJa myśle że to jednak wiek pamiętam jak pare lat temu kolega z gry multi mi mówił że jak ci stuknie 3 z przodu to już się człowiekowi coraz mniej chce w ostatni dzień jak miałem jeszcze 29 byłem pełny życia a na następny w dzień 30stych urodzin nagle mi się ode chciało Odpowiem z perspektywy człowieka, któremu zostały niespełna 3 lata do 50-tki. Z jednej strony - tak, na pewno mniej się chce, np. człowiek nie ma już kompletnie ochoty ścigać się w pracy, zapieprzać w takim tempie jak kiedyś. Ale z drugiej strony - im człowiek starszy, tym mniej musi, a więcej może. Może sobie pozwolić na pewien luksus, nie obraca już w palcach każdej złotówki jak "na dorobku" itp. Zresztą, ja jestem specyficznym przypadkiem, bo bardzo dbam o swojego wewnętrznego Piotrusia Pana - w wieku 47 lat słucham klasycznego rapu ze "złotej ery" (oczywiście nie tylko - generalnie jestem melomanem i audiofilem, który na sprzęt do słuchania jest w stanie wydać 1000 x więcej niż na sprzęt do grania), chodzę w baggy jeansach i bluzach PLNY/MORO, czytam na iPadzie komiksy z Batmanem, zbieram etykiety z wypitych piw kraftowych, oglądam horrory z lat 90. (Piątek 13, Koszmar z ulicy Wiązów, Hellraiser itp.), no i jak czasu starczy - "będę grał w grę". Bez tego, tych wszystkich hobby w "dorosłym życiu" bym zwariował! 3
wallec 808 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 8 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @Brolly Bo ten rynek skonstruowany jest tak bys z zamiarem wydanie 1500zl, finalnie wydal 4000zl Co kilkaset zlotych masz skok i sobie myslisz, "warto dolozyc" To nie rynek, to influencing. Na Intel Arc b580 za 999zl gram we wszystko w 4k i jestem endżojerem.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @wallecSkalowane 4k z 720p + FG ma tyle wspolnego z jakoscia 4k co parowki z miesem. Zaraz pewnie wkleisz mi tutaj gre z 2020 roku, ktora faktycznie moze zadzialac w 4k z przyzwoitym FPS. Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER 2
Brolly 765 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 26 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @Brolly Bo ten rynek skonstruowany jest tak bys z zamiarem wydanie 1500zl, finalnie wydal 4000zl Co kilkaset zlotych masz skok i sobie myslisz, "warto dolozyc" Ba ile razy się dałem na to złapać 1
Lameismyname 2 341 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 1 godzinę temu, Brolly napisał(a): Ten temat idealnie pokazuje jak spierdolony jest obecnie rynek GPU A kiedy on był normalny? Covid, wojna, inflacja, 2 fale krypto itd itd. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi