Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

chciałbym złożyć jednostkę w cenie około 3,5 - 4kPLN bez karty graficznej (przez jakiś czas będzie używany gtx1060 6gb).

Główne zastosowania:

1. Gaming

2. Programowanie Python/Machine Learning, SQL/analiza baz danych

3. Projektowanie 2D w AutoCad

W przyszłości dokupione zostanie GPU, coś w okolicy wydajności rtx5070/rtx5070ti.

1. CPU - platforma AM5, pewnie Ryzen 5 9600X lub Ryzen 7 7700? Czy coś z x3d?

2. RAM - 2x16GB powinno wystarczyć

3. Płyta główna - koniecznie z BT i WIFI

4. Dysk NVMe - minimum 2TB, może być 2TB na przechowywanie i 1TB na system + programy użytkowe. Zależy mi na jak najlepszym stosunku cena/pojemność/jakość

5. Zasilacz - pod rozbudowę o kartę graficzną, pewnie jakiś 750wat ATX3.1

6. Chłodzenie CPU - powietrzne

7. Obudowa - raczej do 500 PLN max

Sklep bez znaczenia, mogą być komponenty od różnych sprzedawców :)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Edytowane przez carlos48
Opublikowano

Dziękuję za propozycję zestawu Dirian.

Gdybym jednak chciał zmieścić się niżej dolnej granicy budżetu, to który procesor byłby lepszym wyborem Ryzen 5 9600X czy Ryzen 7 7700?

W cenie 700zł za płytę główną nie lepiej wybrać jakiś model, który ma chipset B850? Albo zostając przy B650 wybrać jakiś tańszy model np. MSI PRO B650-S WIFI / MSI B650 GAMING PLUS WIFI / Gigabyte B650 EAGLE AX. To tylko propozycje, głównie zależy mi na dobrym BT, WIFI i chipsecie dźwiękowym. Obsługi integry nie potrzebuję.

Opublikowano

Bardziej 7700.

Płyty które wymieniłeś mają podstawowy/bazowy chip audio, taki sam jak w modelach za 200-300zł. Jak chcesz lepszy chip to najtaniej albo TUF, albo Strix B650-A (~750zł), ten ostatni ma nie tylko dobry chip audio, ale i wzmacniacz wyjścia słuchawkowego do obudowy.

Jak chcesz oszczędzić to weź zasilacz w wersji 750W, obudowę bez RGB:

https://www.morele.net/night-hunter-gs-03b-blk-op-14737811/

Tańsze chłodzenie:
https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-peerless-assassin-120-mini-black-14138902/

• Like 1
Opublikowano

Dzięki za doradzenie :)

Na ten moment widzę taki zestaw:

1. 7700 | 855PLN

2. ROG STRIX B650-A | 749PLN

3. GoodRam 32GB | 439PLN

4. Pure Rock Pro 3 | 209PLN

5. Vega 750W | 292PLN

6. Night Hunter | 235PN

7. Kingston 2TB | 529PLN

8. Kingston 1TB | 329PLN

Razem: 3637PLN

Zestaw nie musi być najtańszy, ma być najbardziej optymalny pod względem cena/jakość. 

Zastanawia mnie jeszcze temat tej płyty głównej... Czy nie lepiej iść w B850, albo tańsze B650? Pomijając askpet chipa audio, ponieważ na ten moment mam co prawda słuchawki przewodowe na jacka, ale raczej w przyszłości zainwestuje w bezprzewodowy zestaw z donglem - wtedy raczej chip audio nie ma na to wpływu?

Głośników do komputera aktualnie nie mam podpiętych, to raczej podejście "nice to have", aniżeli coś ważnego dla mnie na ten moment.

Opublikowano

B850 da ci głównie PCI-e 5.0 dla GPU, ale obecnie to bez znaczenia, bo nawet RTX 5090 praktycznie nic nie traci na PCI-e 4.0. Z drugiej strony pytanie ile chcesz na tym zestawie docelowo siedzieć i czy będą dalsze upgarde (czyli jakieś kolejne GPU po tym 5070 / 5070 Ti), jak będą to może i lepiej wziąć B850.

Jak tańsze B650 bez parcia na dobre audio, to teraz w niezłej cenie masz https://www.x-kom.pl/p/1243714-plyta-glowna-socket-am5-msi-pro-b650-s-wifi.html

Opublikowano (edytowane)

Oj to mi dałeś do myślenia teraz.. W drugim PC mam seasonic focus gx-750 atx 3.0, który podobno jest jednym z top zasilaczy - a występuje z nim właśnie problem z wentylatorem. Mianowicie czasem przy dużym obciążeniu wchodzi w jakieś drgania i zaczyna klekotać, co jest mega irytujące. Udało mi się to zniwelować ustawiając wywiew z wentylatora do obudowy i aktywując tryb półpasywny.

Niemniej jeśli na Fortonie mają się dziać podobne rzeczy to raczej go zwrócę i zamówię Chiefteca w wersji modularnej (mój błąd, że nie zrobiłem researchu). 

Edytowane przez carlos48
Opublikowano

Ciekawe czy nie wymienili / nie poprawili tego wentylatora w tym modelu, bo ostatnio nie widać za bardzo narzekań na niego w komentarzach a sporo tych zasilaczy się sprzedaje. Na początku po premierze tej konstrukcji był z tym dramat, sam jedną sztukę zwracałem bo już od początku terkotał.

Opublikowano
14 godzin temu, kalderon napisał(a):

Fortron jest zasilaczem o bardzo dobrych parametrach prądowych, ale z dość awaryjnym wentylatorem.

A miałeś okazję posłuchać wentyla w chieftec vega? bo widze że te zasilacze w tej kasie mają bardzo fajne parametry ale nie wiem jak z kulturą pracy, przykładowo taki vero L5 jest w idle wręcz niesłyszalny z resztą pod obciążeniem też jest bardzo dobrze z kolei supremo fm2 miał ustawione najniższe obroty w spoczynku na 700rpm i było go już słychać w idle jak reszta wentyli w budzie pracowała na 350-400rpm lub była po prostu całkowicie wyłączona, to samo w przypadku serii MSI "MAG" wszystko głośne w idle... ;) 

Opublikowano

Ja w zeszłym tygodniu montowałem Vege 850W wersję modularna. Na ucho kultura pracy jest wg mnie ok. Testowane pod obciążeniem z 9070 XT i 7800X3D. W idle go nie słychać, w load raczej mniej hałasował niż chłodzenie GPU.

Ogólnie spoko zasilacz w tej kasie, choć widać pewne oszczędności - obudowa czy kable są raczej bliżej średniej półki niż topki jeśli chodzi o jakość wykonania. No ale ważne, że bebechy dobre, a cena nadal atrakcyjna ;)

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, Dirian napisał(a):

Ciekawe czy nie wymienili / nie poprawili tego wentylatora w tym modelu, bo ostatnio nie widać za bardzo narzekań na niego w komentarzach a sporo tych zasilaczy się sprzedaje. Na początku po premierze tej konstrukcji był z tym dramat, sam jedną sztukę zwracałem bo już od początku terkotał.

Znalazłem na reddicie taki dokumet z rankingiem zasliaczy SPL's PSU Tier List - Dysk Google - według niego ten fortron ma łożysko karabinkowe

image.png.52e951db9757c135e44ab52c6fd2b5c5.png

Natomiast przeglądając opis produktu na morele oraz na stronie producenta, widnieje informacja o użyciu łożyska hydraulicznego

image.png.8ed01103ae133be41a38b1793dfc55f9.png

Jeśli to nie są tylko różne nazwy łożyska, a inna konstrukcja - to może rzeczywiście z czasem poprawili ten wentylator?

Opublikowano (edytowane)

Łożysko łożysku nie równe jedynie "dual ball" trzeba z miejsca skreślać bo to że będzie terkotać, skrobać szurać czy jak zwał tak zwał jest pewne i jest to normalna praca dla łożyska kulkowego, pisanie że z czasem się dotrze to zwykły mit ;) Natomiast zarówno rifle, hydrauliczne czy fdb możesz trafić terkoczące jak diabli znany przykład - fractal venturi HP 120/140mm na łożysku fdb terkotały tak głośno jakby było tam zastosowane kulkowe ;) Takie Be Quiet Pure wings masz od zawsze na Rifle i zawsze pracowały wzorowo w dobrej kasie ( Jednego pure wingsa 2 mam 9 lat i działa jak nowy) gdzie w obecnym ich flagowcu (SW4) jak już wcześniej w silent wings 3 które są na fdb słychać pracę łożyska może i po przystawieniu ucha ale jednak :/ 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1