Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@bioooly

Bez monitora ten budżet? A jak z chłodzeniem, myszką, klawą, pastą, (dysk już wposmniałeś). Z tym budżetem będzie ciężko o x3d + 5070ti więc pytanie nie jest takie głupie na jakie wygląda ;)

6 minut temu, Dirian napisał(a):

GoodRamy lubią nie współpracować z płytami Gigabyte jeśli chodzi o profile EXPO

Podaj więcej info. Pierwsze słyszę, ale to pewnie dlatego, że nie śledzę tematu prawie wcale. Za to obecnie na liście "to se kupię jak będę montował kompa za rok czy kiedyś" widnieje właśnie jakiś gigabyte b650 eagle, i najtańszy ram jaki ma 6000 cl30 36-36 EXPO. No i patrz mogłem się nadziać jakbyś nie wspomniał. 

Opublikowano

Dobra jeszcze was pomęczę bo to ważna decyzja  :D

Zaproponowaliście chłodzenie do procka (9900X/9800x3d - jeszcze myśle który wybrac)
-Arctic Liquid Freezer III Pro 240

Procesory są z tego co patrze dosyć chłodne, nie lepiej pójść w któryś z tych, jeżeli zależy mi na cichym sprzęcie? Nie dadza rady?
-Thermalright Peerless Assassin 120 SE 2x120mm
-Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2x120mm
-Thermalright Phantom Spirit 120 EVO

Opublikowano
11 minut temu, VRman napisał(a):

Podaj więcej info. 

Mi na B650 Eagle nie ruszyły GoodRamy z EXPO jak jakiś czas temu składałem kompa, koledze @Grolshek na innej płycie Gigabyte (chyba Gamingu?) też nie ruszyły. W sklepach też można w komentach poczytać, że są problemy, więc najwyraźniej coś jest na rzeczy.

5 minut temu, Emes napisał(a):

Procesory są z tego co patrze dosyć chłodne, nie lepiej pójść w któryś z tych, jeżeli zależy mi na cichym sprzęcie? Nie dadza rady?
-Thermalright Peerless Assassin 120 SE 2x120mm
-Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2x120mm
-Thermalright Phantom Spirit 120 EVO

Dadzą spokojnie, AIO jest tu zbędne.

Wybieraj między BQ Pure Rock 3 Pro / Thermalright Phantom Spirit / Phantom Spirit EVO. Co nie weźmiesz będzie ok.

Wersje SE też mogą być ale są ciut gorsze.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Dirian napisał(a):

Mi na B650 Eagle nie ruszyły GoodRamy z EXPO jak jakiś czas temu składałem kompa, koledze @Grolshek na innej płycie Gigabyte (chyba Gamingu?) też nie ruszyły.

Podobnież płyty Gigabyte ustawiają dość agresywne timingi dalszych rzędów i to może być zbyt dużo dla niektórych kontrolerów pamięci.

• Like 1
Opublikowano

Coolery spoko. 

Co do proca to już nie musisz myśleć. 9800x3D. Koniec rozmyśleń.

Co do karty to albo coś tańszego, albo Zotaca za 4100 (4300 w euro, minus 200zł ale to w formie kuponu na 280zł przy zakupie na raty, co chyba oznacza, że musisz to wykorzystać przy zakupie za prawdziwą kasę w wysokości ponad tego kuponu, ale to sobie sam doczytaj ichni regulamin). Poza promką od 4200 są. Model Infinity. Szału nie ma, ale solidny średniak. Za to 5 lat gwarancji po rejestracji w ciagu 30d od zakupu. Dla mnie dodatkowe 24 miesiące są warte nawet 500zł dopłaty, ale ile ludzi tyle opinii i nie i wiem czy Ci budżet wytrzyma. Jak nie, to bierz supertanią płytę jak właśni b650 Eagle za ok 520zł. RAMy za 350zł powinny dać radę, tylko uważaj na to co kolega pisze wyżej o goodramach. Osobiście dorzucę radę, żebyś nie brał nic innego niż RAM z EXPO i 6000 CL 30 (lub mniej), bo z innymi na 99% nie będzie problemu ale co jak będziesz tym 1%. 

Na razie 2x16 starczy do gier conajmniej do 2028r.

• Like 1
Opublikowano

Po co ma brać średniego Zotaca za 4100 gdy solidny GamingPro jest za 3700? Na płycie przyda się PCI-E 5 do GPU bo dwa używane programy przeglądarkowe korzystają z zasobów karty i dwukrotnie wyższe transfery lepiej mieć niż nie mieć.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, kalderon napisał(a):

Po co ma brać średniego Zotaca za 4100 gdy solidny GamingPro jest za 3700?

pisałem przecież

59 minut temu, VRman napisał(a):

Dla mnie dodatkowe 24 miesiące są warte nawet 500zł dopłaty, ale ile ludzi tyle opinii

11 minut temu, kalderon napisał(a):

Na płycie przyda się PCI-E 5 do GPU bo dwa używane programy przeglądarkowe korzystają z zasobów karty i dwukrotnie wyższe transfery lepiej mieć niż nie mieć.

Na 6060 zmieniać raczej nie będzie, a póki co na 4.0 straci aż 0 do 1% wydajności. Nie wiem o czym piszesz z tymi "programami przeglądarkowymi" więc nie mogę się do tego odnieść.

Ale.. piszę to z kompa z DDR3 i przeglądarka chodzi całkiem nieźle mimo PCI-E 3.0, karty z 2015 i proca z 2011r. :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, VRman napisał(a):

@bioooly

Bez monitora ten budżet? A jak z chłodzeniem, myszką, klawą, pastą, (dysk już wposmniałeś). Z tym budżetem będzie ciężko o x3d + 5070ti więc pytanie nie jest takie głupie na jakie wygląda ;)

Podaj więcej info. Pierwsze słyszę, ale to pewnie dlatego, że nie śledzę tematu prawie wcale. Za to obecnie na liście "to se kupię jak będę montował kompa za rok czy kiedyś" widnieje właśnie jakiś gigabyte b650 eagle, i najtańszy ram jaki ma 6000 cl30 36-36 EXPO. No i patrz mogłem się nadziać jakbyś nie wspomniał. 

Monitor 144hz 1080p obecnie predator od acer jakiś stary ale działa zmiana na 1440p pewnie, myszka jest klawiatura jest. jakieś dyski HDD stare też sa na zdjęcia i śmieciowe dane drugi dysk SDD 120gb tez jest jakis stary ale system będę stawiał na evo970 plus 1TB , obudowa to stara jakaś taka: SilentiumPC Gladius M35, zasilacz SilentiumPC 600W Vero M1, Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock 2 120mm, ale wszystko raczej do wymiany oprócz dysku tak mi się wydaję. jak ma być budżet te 200-500 i gra jest warta świeczki to spoko, ale nie  więcej niż 8000zł to spoko bo i tak pewnie zmienię pc za kilka lat, może kiedyś kartę na lepszą

pod 4k ale to pewnie 2-3 lata. Budżet na samą jednostkę bez żadnych dodatków.

Edytowane przez bioooly
Opublikowano

To jeszcze kwestia obudowy %-)
Polecona Chieftec Night Hunter zapewne jest spoko, ale nie siedzi mi wizualnie...

Jest coś jeszcze godnego polecenia w rozsądnej cenie?

Patrzyłem na ENDORFY Arx 500 Air, ale podobno jakościowo biednie i brak filtrów na froncie czyni z tej obudowy niezłą kurzołapkę.

Be quiet! Pure Base 500DX - ta akurat ładna wydajna i chyba cicha ale czy warta swojej ceny?
be quiet! PURE BASE 501 Airflow Window Black - podobnie, ale chyba nic nie ma takiego, a cena wysoka
Lian Li LANCOOL 216 - chyba niezly balans miedzy tymi wszystkimi

Któreś z tych wyżej będą lepsze od chiefteca night huntera pod względem cichości i wydajności? A może coś innego jeszcze oby miało usb C i zwykle na froncie.

Opublikowano

@bioooly

płyta GB b650 eagle 550zł, w wersji ultra-budżetowej Asrock B650 HDV za 440zł, ale tylko jak chcesz na lata zostać na 7800x3d. 9800x3d w to jednak trochę bym się bał pakować, a już na pewno nie chciałbym oszczędzać 100zł dla takiego ryzyka

proc 7800x3d 1300zł, za 9800x3d 1900 lub 2100 jak chcesz boxa.

- RAM 2x16GB CL30, 380zł lub 450-550, jak chcesz ciut (minimalnie) lepszy bo widzę, że już się ostro pogorszyło względem sytuacji sprzed 2 miesięcy :( i już za 420 nie ma fajnych CL30 36-36-78, albo źle szukam w CENEO, bo na szybko po 32GB CL30 tylko

buda - od biedy na razie może zostać stara, a nowa to 220 w wersji "budżet mnie boli" przed 350-400 do 400-550, gdzie już trafisz bardzo fajne blaszaki

SSD - na razie zostawiasz co masz

- PSU - no tu ciężko mi ocenić. Tej marce niezbyt ufam. Zależnie od preferencji. Za ok 300zł kupisz jako-taki. Z drugiej strony za 450-500zł kupisz świetny i o wzorowej kulturze pracy i długiej gwarancji (750W z najwyższej półki albo tańszy i średni 850). Za 450-600 z kolei kupisz bardzo dobry 850W lub tańszy 1000, co możesz rozważyć jakbyś chciał za 2 lata kupować rtx 6080tkę. 

- 5070TI. Od 3600 na okazjach jak zgodzisz się musieć kombinować z UV i ręcznym ustawianiem profili wentylatorów oraz pogodzisz się z tym, że jak będzie fala upałów 30+ °C w lato, to o ciszy możesz zapomnieć

Przez 3900 za niezłe na okazjach, aż do mojego osobistego faworyte Zotaca Infinity, który jest zdecydowanie za drogi, ale za to ma +2 lata gwarancji. Kosztuje 4300 minus bony warte ok 200zł, czyli 4100.

Jak Cię nie stać to za ok 2500 Zotaca 5070 12GB.

- cooler - Spirit albo Peerless Assassin 120, cena 180-220zł. Starczy i do 7800x3d i do 9800x3d

- windows to już sam decydujesz gdzie i za ile kupisz

Tam gdzie brakuje konkretów to możesz uzupełnić wiedzę czytając rekomendacje w tym i podobnych wątkach, w tym w moim, jaki zakładałem jakieś 1.5-2 miechy temu.

W razie jakby został margines, to w pierwszej kolejności bierz lepszy zasilacz, lepiej 850W a jak masz słaby słuch i świetną akustykę pokoju, i np. kompa słychać przez nią dużo mniej, to może nawet jakieś 1000W, co by móc później np. kupić sobie starą używaną 5090tkę po premierze 6090tki. 

W drugiej kolejności bym polecił zastanowić się nad płytą. Na Hardware Unboxed na YT masz fajny "round-up" z tabelkami która płyta co ma. Patrzysz na minimum niezłą sekcję zasilania, na znośne temperatury i potem na to co potrzebujesz. Ja sugeruję Egale'a na starym chipsecie, bo mi to wystarcza. Nie interesuje mnie dobra dźwiękówka bo i tak słaby słyszę. Nie interesuje mnie wifi, nie interesuje mnie więcej portów USB ani porty USB najszybszego standardu, bo nie wykorzystam. Nie potrzebuję nawet tak na dobrą sprawę 4 slotów na pamięć. Nie interesuje mnie wydajność poza grami ani nie będę zainteresowany zakupem rtx 6060, więc wali mnie również brak PCI-E 5.0. Dysków będę miał podpięte 0 poza tym głównym. Twoje potrzeby mogą być zupełnie inne. Za ok 650zł są już płyty na b850 (PCI-E 5.0) i za odrobinę więcej pewnie dostaniesz jakieś bogatsze wyposażenie. 

Podobnie z coolerem. Ja nie widzę sensu w chłodzeniu wodą ani w świecidełkach RGB. Nigdy nie skorzystam też z 16 rdzeni, a bardzo wątpię czy z 12. Nie potrzebne mi też więcej linii PCI-E a LAN w zupełności mi styka 1Gbit. 

Także musisz to wszystko dostosować pod siebie. Ale jak się uprzesz to da się 9800x3d z 5070ti ustrzelić w tym budżecie. 

PS. Nie liczyłem monitora, a 1080p do takiego sprzętu to trochę nie teges. ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Emes napisał(a):

Patrzyłem na ENDORFY Arx 500 Air, ale podobno jakościowo biednie i brak filtrów na froncie czyni z tej obudowy niezłą kurzołapkę.

Jakościowo jest solidna, faktycznie nie ma filtra na froncie, ale dzięki temu w środku jest świetna wentylacja.

2 godziny temu, Emes napisał(a):

Lian Li LANCOOL 216 - chyba niezly balans miedzy tymi wszystkimi

Kosztuje tyle samo co be quiety...

Dwie alternatywy - Regnum 400:
https://www.ceneo.pl/144524267

319zł, ofiltrowana, całkiem solidna, niemal klasyk bo produkowana od lat.

Druga opcja jeśli chcesz światełka - Deepcool CH560 Digital za 379zł:
https://www.ceneo.pl/158009049

Solidna obudowa, filtr z przodu, mieści nawet Liquid Freezera na topie.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

9800x3d w to jednak trochę bym się bał pakować, a już na pewno nie chciałbym oszczędzać 100zł dla takiego ryzyka

Jakiego ryzyka? Asrock HDV ma nawet lepszą sekcję zasilania niż Gigabyte Eagle.

• Thanks 1
Opublikowano

No z tym modelem konkretnie nie ma albo prawie nie ma wpisów, ale na Reddicie jest wątek o problemie z Asrockami. Asrock mówił, że naprawił BIOSem. Gamer's Nexus zrobił o tym filmik z konkluzją, że nie jest do końca przekonany. Potem mija kilka tygodni i ludziom nadal padają 9800x3d na Asrockach nawet na najnowszych BIOSach. HDV to 440 vs. 540 za Gigabyte'a. 

Ale jak ktoś chce kupić teraz 7800x3d i poczekać do Zena 7 na AM6 i nie planuje zmieniać z 7800x3d na 9800x3d to całkiem spoko opcja. Ta płyta to był mój faworyt do czasu pojawienia się afery z Asrockami i 9800x3d. Teraz to już każdy sam decyduje. Ja bym nie ryzykował.

Opublikowano

https://www.morele.net/inventory/info/d0a8650f/ ten koszyk jest okey? 

Najlepszy zestaw PC do 7550 zł

Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D - 1900 zł

Chłodzenie procesora: Endorfy Fortis 5 Dual Fan - 214 zł

Płyta główna: ASRock B850M-X R2.0 - 489 zł

RAM: Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - 379 zł

Karta graficzna: MSI RTX 5070 Ti 16GB Ventus 3X OC - 3449 zł

SSD: Patriot 2TB VP4300 Lite - 495 zł

Zasilacz: Chieftec Vega M 850W - 371 zł

Obudowa: Genesis Irid 505 V2 - 239 zł

RAZEM: 7536 zł
Czym ten zestaw różni się od tego z linku
jakbym dał do tego zestawu swój dysk to cena około 7000zł a w temacie, że ciężko się zmieścić w 8000 zł ja rozumiem że 500zł na częściach w sklepach może wyjść itp. ale w polecanych najlepszy zestaw to cena +/- 7500, więc uznałem, że rezygnując z dysku 500 zł to jestem w stanie zejść 7000-7500 zł plus jak gra warta świeczki to max 8000 zł. 

Opublikowano

ja finalnie w coś takiego chyba będę szedł - z montażem 8,5k

https://www.morele.net/inventory/info/8b807625/

jakieś obiekcje ? 

nie mam jeszcze 100% pewności co do płyty i zasilacza, jeden rabin powie tak inny rabin tak, ale chyba co do zasady dobre elementy, pytanie czy ogarną całość, ale raczej tak

uprzedzając komentarze - wolę mieć lepsze pozostałe podzespoły niż ucinać ich jakość kosztem lepszego procka czy grafiki

Opublikowano

Karte z delikatnie niższymi zegarami masz 2 stówy taniej: https://www.morele.net/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-16gb-gddr7-dlss4-n507t3-16d7-176068n-14702206/

Taniej porządniejszy zasilacz: https://www.morele.net/zasilacz-msi-mpg-a850g-pcie5-850w-12685121/

Obudowa jeszcze ewentualnie ciekawa jest: https://www.morele.net/obudowa-cougar-duoface-pro-rgb-cgr-5ad1b-rgb-12985245/ - ale to już kwestia gustu, obie ok

• Like 1
Opublikowano

Nie widzę powodu dopłacania do Supremo względem Vegi.

Pełny TUF (a nie wariant -E) z lepszym chipem audio itp. jest niewiele droższy:
https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b650-plus-wifi-11947331/

2 minuty temu, Dirian napisał(a):

Obudowa jeszcze ewentualnie ciekawa jest: https://www.morele.net/obudowa-cougar-duoface-pro-rgb-cgr-5ad1b-rgb-12985245/ - ale to już kwestia gustu, obie ok

Szklany front Z małymi szczelinkami do wentylacji, będzie ukrop w środku.

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, kalderon napisał(a):

Szklany front Z małymi szczelinkami do wentylacji, będzie ukrop w środku.

Nie będzie, bo raz, że przed szkłem jest spora szczelina po obu stronach, a dwa, masz w zestawie nawet drugi panel zamiast szkiełka jakby ktoś chciał maksymalny przewiew.

Opublikowano

@bioooly

Buda - nie znam. Radziłbym zadbać o wymiary, szczególnie szerokość, kabla z tą nową wtyczką lepiej nie wyginać i choć inni się nie zgadzają z moim podejściem - ja wolę żeby było dobre kilka centymetrów na delikatne zagięcie kabla, a nie że trzeba go wyginać bo bok budy jest bardzo blisko. Bardzo uważaj, żebyś nie połączył wąskiej budy z 5070ti oraz zasilaczem z bardzo sztywnym okablowaniem, bo będziesz musiał mocno wyginać, a to może (choć nie musi) zwiększać ryzyko zjarania się wtyczki na karcie.

Zasilacz - nic o nim nie wiem. Marka mi się nie podoba. Nie pojawił się w polecanych gdy pytałem. Może to dobry zasilacz, ale nie wiem.

Chłodzenie. Zapytaj choć chata GPT czy Phantom Spirit czy Peerless Assassin nie wypdną lepiej. O ile nic mi się nie pokręciło, ten co wybrałeś jest spoko, ale się upewnij jeśli nie wiesz. No chyba że ten wybrałeś już po rozeznaniu i jest idealnie, to niepotrzebnie to piszę :D

RAM, to masz widzę 30-40-40. Może za 70zł taniej znajdziesz to samo. Za 470 to już bym szukał 30-36-36, choć bardzo możliwe, że podbicie z 1.35V na 1.4V wyrówna to całkiem i nie robi to żadnej różnicy. Tutaj musisz zapytać obeznanych w temacie, w wątku o kręceniu RAMu

płyta - zakładam, że wybrałeś po rozeznaniu

a co do tego:

Spoiler

żadnych gównianych endorfy jak za tyle samo masz porządny Spirit czy P.A.

Asrock b850 za 489? Śmierdzi jakąś tanizną z badziewną sekcją zasilania, ale może wręcz przeciwnie i to jakiś superopłacalny model - nie wiem. Nie znam płyt na b850 wcale. Ale ogólnie z Asrockami i 9800x3d to sobie radzę dać spokój.

RAM - spoko

5070Ti NIE SPOKO. Z dala od Ventusów! Straszny badziew, głośny jak cholera

Zasilacz - jak pisałem wyżej - nie znam, ale tej marce nie ufam, choć to od nich kupiłem pierwszy porządny zasilacz w życiu (słynny 350W 302-202 ok 2002r. :D )

Obudowa genesis-irid-505f bardzo spoko, tylko zobacz V1. vs V2 bo czasem bywa że nowsza wersja ma coś gorsze/spartolone. Ogólnie za ok 200zł to ciężko znaleźć coś lepszego, choć jak możesz, to może warto być dołozyć aby kupić coś  o półkę wyżej i wtedy mieć większą szansę, że sobie to poradzi po zmienia GPU na jakieś bardziej high-endowe za kilka lat. 

Opublikowano (edytowane)

Może się komuś przyda, bo pogrzebałem trochę w necie jeżeli chodzi o porównanie 9800x3d i 9900X w programach Adobe.

I co ciekawe w photoshopie i lightroomie - wiec pewnie i w illustratorze jest na poziomie 9950x

ale co jeszcze ciekawsze jest wydajniejszy w tych programach od 9900X

Czyli procek nie tylko do gier, ale w photoshopie to jeden z bardziej wydajnych procków

Edytowane przez Emes
Opublikowano

Generalnie to z PS / Lightroom radzą sobie spokojnie nawet Ryzeny 5 czy i5-tki za 6 stówek więc tu się nie ma co za bardzo podniecać, bo każdy z zaproponowanych w temacie CPU jest mocno na zapas ;)

Teraz te programy bardziej i tak zaczynają opierać się na AI, jednocześnie wykorzystując moc GPU do ogarniania efektów, filtrów, odszumiania itp.

Wiadomo mocny proc się przydaje jeśli ta obróbka jest profesjonalna i mielisz dużo materiału, i warto taki mieć na pokladzie, ale w codziennej pracy te 15-20% które tak dobrze wygląda na wykresach, to i tak tego w realnym użyciu nie odczujesz.

Opublikowano

Tak to oczywiście prawda, ciekawiło mnie co więcej dostaje względem 9 a 7 w tym porównaniu i wychodzi że przy moim trybie pracy chyba jednak lepiej pojsc w 7 i miec wiekszy zapas mocny w grach niz praktycznie znikoma roznice w programach na korzysc 9, zwlaszcza ze to skrzynka na minimum 5 lat :P

Opublikowano
10 godzin temu, VRman napisał(a):

@bioooly

Buda - nie znam. Radziłbym zadbać o wymiary, szczególnie szerokość, kabla z tą nową wtyczką lepiej nie wyginać i choć inni się nie zgadzają z moim podejściem - ja wolę żeby było dobre kilka centymetrów na delikatne zagięcie kabla, a nie że trzeba go wyginać bo bok budy jest bardzo blisko. Bardzo uważaj, żebyś nie połączył wąskiej budy z 5070ti oraz zasilaczem z bardzo sztywnym okablowaniem, bo będziesz musiał mocno wyginać, a to może (choć nie musi) zwiększać ryzyko zjarania się wtyczki na karcie.

Zasilacz - nic o nim nie wiem. Marka mi się nie podoba. Nie pojawił się w polecanych gdy pytałem. Może to dobry zasilacz, ale nie wiem.

Chłodzenie. Zapytaj choć chata GPT czy Phantom Spirit czy Peerless Assassin nie wypdną lepiej. O ile nic mi się nie pokręciło, ten co wybrałeś jest spoko, ale się upewnij jeśli nie wiesz. No chyba że ten wybrałeś już po rozeznaniu i jest idealnie, to niepotrzebnie to piszę :D

RAM, to masz widzę 30-40-40. Może za 70zł taniej znajdziesz to samo. Za 470 to już bym szukał 30-36-36, choć bardzo możliwe, że podbicie z 1.35V na 1.4V wyrówna to całkiem i nie robi to żadnej różnicy. Tutaj musisz zapytać obeznanych w temacie, w wątku o kręceniu RAMu

płyta - zakładam, że wybrałeś po rozeznaniu

a co do tego:

Ukryj zawartość

żadnych gównianych endorfy jak za tyle samo masz porządny Spirit czy P.A.

Asrock b850 za 489? Śmierdzi jakąś tanizną z badziewną sekcją zasilania, ale może wręcz przeciwnie i to jakiś superopłacalny model - nie wiem. Nie znam płyt na b850 wcale. Ale ogólnie z Asrockami i 9800x3d to sobie radzę dać spokój.

RAM - spoko

5070Ti NIE SPOKO. Z dala od Ventusów! Straszny badziew, głośny jak cholera

Zasilacz - jak pisałem wyżej - nie znam, ale tej marce nie ufam, choć to od nich kupiłem pierwszy porządny zasilacz w życiu (słynny 350W 302-202 ok 2002r. :D )

Obudowa genesis-irid-505f bardzo spoko, tylko zobacz V1. vs V2 bo czasem bywa że nowsza wersja ma coś gorsze/spartolone. Ogólnie za ok 200zł to ciężko znaleźć coś lepszego, choć jak możesz, to może warto być dołozyć aby kupić coś  o półkę wyżej i wtedy mieć większą szansę, że sobie to poradzi po zmienia GPU na jakieś bardziej high-endowe za kilka lat. 

Ja to po prostu wziąłem z polecanych zestawów które są polecane na sierpień na tym forum, link do koszyka to ktoś podesłał wcześniej, więc lekkie zdziwienie, że ktoś poleca zestaw na sierpień na głównej stronie w  tej cenie i dziwi się, że karta badziew, zasilacz no name jakiś, asrockami i 9800 to spokoj dać, czyli ten kto układa te zestawy polecane to się nie zna ? już nie ogarniam.