Fanbojj 3 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Witam Planuje zakup karty do kwoty 3700-3900zł. Komp to: 5800x3d 2x16GB 800W MSI a obecna karta to Rtx 2060. Co kupić ? Szerze nie zależy mi na RT itp,ale jak bedzie to ok. Tyle czy jest sens dopłacania do 5070 Ti ok 400-500zł ? Mowa tu o bardzo dobrej wersji/top wersji RX9070 (Red Debil,ThaiCzi,Pure,TUF ?) Ale widziałem ostani jakiś test na YT i 9070 wydał jakieś 3-4% lepiej niż 5070TI ? Jak radzicie ?Co sądzicie? Słucham waszych mądrych głów i każdej opinii
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) Przy 5070TI doplacasz za DLSS4 z MFG, lepsza wydajnosc w AI i RT, musisz sam zdecydowac czy tego potrzebujesz Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER 1
ztx 167 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Sam mam taką platformę jak ty i wziąłem do niej 4080 SUPER. Można powiedzieć, że jest 5070Ti + parę procent i ja osobiście poszedłbym w 5070Ti. Dlaczego nie RX 9070XT? Pomijam fakt RT, bo mówisz, że nie jest wymagany. 1. FSR 4 Spoko, mamy nowy, lepszy (od FSR 3.1) upscaler, ALE mamy go w bardzo małej ilości grach. Możemy go oczywiście wymusić zewnętrznymi programami, podmianami plików rejestru, no, ale szczerze, chce ci się w to bawić? Ja wolę po prostu pograć, a nie kombinować przed grą. 2. Wydajność 9070XT jest mniej wydajna od 5070Ti, a testy pokazujące ogromne wzrosty na nowych sterownikach u HU to dziwny zbieg okoliczności, że akurat na kanale hypującym AMD są wzrosty o 30%, a na innych ~1-5% w niektórych grach. 3. Temperatury Tak jak możesz kupić najlepsze chłodzenie i mieć dobrą kulturę pracy, tak temperatury VRAM nie zmienisz. Każda 9070XT ma wysokie temperatury na kostkach pamięci. Niby nic, ale poniekąd może wpływać to na żywotność. 4. Pobór prądu 9070XT zjada więcej prądu niż 5070Ti, mi akurat pobór nie przeszkadza i nawet jakby mi karta jadła 500W przy dobrej kulturze pracy to mnie nie rusza, ale dla ogółu jest to czasem różnica warta odnotowania. Dlaczego 5070Ti? 1. DLSS Dużo lepsza propozycja upscalingu + możliwość włączenia generatora klatek x4. W większości gier, które już są na rynku mamy do dyspozycji DLSS bez kombinacji jak z FSR 4. 2. Podatność na UV Seria 50xx jest na ogół bardzo podatna na UV/OC więc nawet kupując słabszą wersję chłodzenia możemy okiełznać kartę. 3. Dodatki Jeśli kiedyś byś chciał montować filmy, streamować, bawić się w AI czy odpalić w tym momencie zbędny RT to możesz to zrobić. NVIDIA ma sprzętową akcelerację np. w DaVinci czy np. mają sprzętowy kodek HEVC, który będzie pomocny w streamowaniu. Cenowo 5070Ti nie wypada aż tak źle jeśli weźmiesz pod uwagę ASUS PRIME, który jest do kupienia za 3,3 czy 3,4k zł. Jest to wersja, która z lowendu wyróżnia się kulturą pracy. Wiem, że za taką cenę masz top chłodzenie 9070XT, ale mnie (niestety) NVIDIA kupuje dodatkami. Taki DLSS jest często niezbędny do gry w 1440p w normalnych FPS. FSR 3.1 w 1440p jeszcze w miarę wygląda, ale jednak do DLSS nie ma porównania (a jak wspomniałem FSR 4 jest w małej ilości tytułów). 3
wallec 799 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia W tym budżecie polecam najlepsza kartę jaką uda Ci się kupić 1
duzyNosal11 4 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 4 minuty temu, wallec napisał(a): W tym budżecie polecam najlepsza kartę jaką uda Ci się kupić Super 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Bier 5070ti jak masz budżet. Celuje w tańsze ale przyzwoite modele typu ASUS Prime
kalderon 1 086 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 3 godziny temu, ztx napisał(a): 9070XT zjada więcej prądu niż 5070Ti, Obie mają TDP na poziomie ~300W. 3 godziny temu, ztx napisał(a): Dużo lepsza propozycja upscalingu + możliwość włączenia generatora klatek x4. Podobna tyle że bardziej popularna. Generator x4 to bzdura, może być i generator x10 i będą to tak samo fałszywe klatki bo pod myszką będzie czuć że gra jest renderowana np. w 30 klatkach, a nie 300. 3 godziny temu, ztx napisał(a): Seria 50xx jest na ogół bardzo podatna na UV/OC więc nawet kupując słabszą wersję chłodzenia możemy okiełznać kartę. Dokładnie tak samo jak 9070 XT. 3 godziny temu, ztx napisał(a): Cenowo 5070Ti nie wypada aż tak źle jeśli weźmiesz pod uwagę ASUS PRIME, który jest do kupienia za 3,3 czy 3,4k zł. 3600zł od no-name'a na allegro, normalnie 4k+. Najtańszy przyzwoity wariant to GamingPro za ~3700zł. 9070 XT Steel Legend to wydatek poniżej 3000zł. 700zł różnicy. I tu @Fanbojj musi odpowiedzieć sobie na pytanie czy warto tyle dopłacić do wydajniejszego RT czy lepszej dostępności DLSS4.
ztx 167 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 2 minuty temu, kalderon napisał(a): Obie mają TDP na poziomie ~300W. Z tym, że TDP, a pobór podczas gry to dwie różne bajki, ~35W mniej zjada 5070Ti. 4 minuty temu, kalderon napisał(a): Generator x4 to bzdura, może być i generator x10 i będą to tak samo fałszywe klatki bo pod myszką będzie czuć że gra jest renderowana np. w 30 klatkach, a nie 300. Bo tego nie używa się w 30 klatkach, a np 60+ żeby na monitorze 180Hz+ można było grać w lepszej płynności. 5 minut temu, kalderon napisał(a): Dokładnie tak samo jak 9070 XT. Blackwell raczej jest bardziej podatny na OC/UV niż RDNA4. 5 minut temu, kalderon napisał(a): 3600zł od no-name'a na allegro, normalnie 4k+ Nawet dzisiaj był do kupienia w Komputroniku za 3,3-3,4, może jeszcze jest (kod PARTAPP w apce). 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @ztx Mysle ze te 35w to zaden argument przy takiej inwestycji. Jak moze dolozyc to spoko, ale jak nie i godzi sie na brak bajerow od NV to tez nie bedzie plakal. Obydwie karty sa bardzo dobre w grach i maja podobna wydajnosc bez RT. Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
ztx 167 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Mysle ze te 35w to zaden argument przy takiej inwestycji. Jasne, że tak, ale tak jak wspominałem, niektórzy na to patrzą, a nie znam preferencji założyciela tematu, bo nie napisał. Ja mógłbym mieć i 1KW poboru byle by móc w 1440p we wszystko zagrać bez upscalerów w 100+ FPS
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @ztx Ta doplata to RT i DLSS. Rzecz w tym czy autor bedzie chcial wydac tego dodatkowego tysiaka na RT i MFG Tak jak sie nad tym teraz zastanawiam, to ja bym chyba nie wydal na RT 1000zl, bo FSR4 w sumie tez daje rade Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
duzyNosal11 4 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Panowie nie interesuje mnie pobór prądu, może i pobierać 300w więcej.Liczy się dla mnie wydajność nic więcej.Na Rt mi nie zależy,jakny było to ok,nie to nie będę płakał. Wg tego,w czystym rasterze w 1440p jakieś 3-4% lelszy Radek. Hmmm.... zgłupiałem juz... Rx Pure 3300zl Asus Tuf 3300 ThaiCzi 3300zl RedDebil jakieś 3100 z outletu A za 5070Ti 3900 Msi Gaming Trio 3700 Zostac.Czyli 400-500zl doplaty.
Doamdor 1 778 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Jeżeli nie zależy ci na DLSS 4 i RT, to bierz RX. 2
ztx 167 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 35 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): FSR4 w sumie tez daje rade https://www.amd.com/en/products/graphics/technologies/fidelityfx/supported-games.html Konkret dostępność, bez grzebalstwa w podmiance plików FSR jest kicha z ilością tytułów obsługujących nowy upscaler. AMD może jest wydajne i konkurencyjne cenowo, ale dalej nie dogoniło w żadnej technologii NVIDII.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia (edytowane) @ztxGdyby to bylo 300zl, to nawet bym sie nie zastanawial, ale okolica tysiaca robi roznice i ciezko przejsc obojetnie obok 9070xt. Edytowane 2 Sierpnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Doamdor 1 778 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Bierz RX, jeżeli nie masz budżetu na RTX.
kalderon 1 086 Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia 48 minut temu, duzyNosal11 napisał(a): Rx Pure 3300zl Asus Tuf 3300 ThaiCzi 3300zl RedDebil jakieś 3100 z outletu Powercolor Hellhound to też bardzo solidna wersja za ok. 3000-3100zł. 1
Radziuwilk 414 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Albo 9070xt albo 5070ti. W sumie musisz sam ocenic co ci bardziej lezy. Jesli nie zalezy ci na RT to pytanie jest czy chcesz doplacic te pare stow aby miec DLLS4. Ja np nie doplacalem, bo razilo mnie tak brutalnie przeplacac za GPU.
Brolly 758 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 5070 ti tylko i wyłącznie DLSS 4 w masie gier + FG
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ja to bardzo możliwe że wziąłbym 9070 hellhound za 2760zl. Topowa kultura pracy, niski pobór prądu vs XT i 5070ti. Resztę kasy można przeznaczyć na rtx6070 Mniej problemów ze sterownikami na Radku jest co podkreślił też Lipton w starciu 9070 vs 5070 i muszę przyznać że poleciłem koledze 5070 i jakieś dziwne problemy ma w stylu że jest stuttering ogromny na który jest workaround robiąc dwukrotnie alt+enter , ale ile mu to krwi popsuło to jego.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Do jakich czasów dożyliśmy, że Urban legends mówią o ułomności sterów czerwonych, a w praktyce to że sterami zielonych są kwiatki
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 21 minut temu, Lameismyname napisał(a): Do jakich czasów dożyliśmy, że Urban legends mówią o ułomności sterów czerwonych, a w praktyce to że sterami zielonych są kwiatki Ja się ostatnio zdziwiłem w pracy że pracuję z ludźmi dla których zawsze Intel był najlepszy i nie pamiętają kiedy AMD było na topie bo wtedy jeszcze nie żyli A to wszystko idzie falami i raz jest tak raz tak.
kalderon 1 086 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 5 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a): Ja to bardzo możliwe że wziąłbym 9070 hellhound za 2760zl. Albo Acer Nitro za 2560 - to samo chłodzenie co w wersji XT, ale 60W mniej więc nie irytuje hałasem, jest to wariant o taktowaniu 2700MHz - jest 5% szybszy.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ja bym wolal piekielnego ogara 1
Rekomendowane odpowiedzi