Skocz do zawartości

monitor 4k 32-43cale 16:9 / 21:9, kontrast ~>5000:1, delikatne lokalne podświetlenie lub brak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Coś ciekawego pojawiło się wśród 32- 42 cali 4k 16:9 / 21:9 bez OLED? Zależy mi tylko na stabilnym, w miarę poprawnym obrazie i HDR600 wystarczy. We TV Sony XE9305 brakuje mi tylko VRR i 120-144hz w 4k, aby czasem ustawić 40-48hz i 120hz do staroci... Od biedy również mniejszego rozmiaru, bo wtedy wstawiłbym to zamiast monitorów, a 55 cali niezbyt chcę tu upchnąć. 

Więc natywny kontrast >~5000:1, gdzie lokalnie wygaszanie działa delikatnie, bez ingerencji w gammę i programowy kontrast... Złe oprogramowanie zniechęciło mnie do AOC Q27G3XMN. Na dodatek wolę mniejsze różnice między strefami, niż agresywne podświetlanie jaśniejszej, dlatego wybrałem XE9305, bo lubię ich algorytm, a lampka z tyłu załatwia sprawę percepcji czarnego... Wolałbym już kupić AOC Q27G3XMN we wersji bez lokalnego podświetlenia, ale taniej i z HDR ograniczonym do 600-800, ale teraz szukam 4K...
4K chcę dla skalowania do tej rozdzielczość poprzez DLSS, bo wolę 4K P, niż 1440p Q + do filmów.
Smużenie również będzie  nie gorsze względem tego TV, czy nawet tutaj zdarzają się kompromisy?

Po szybkim googlowaniu przeczytałem, że ponoć Asus robi delikatne, wiarygodne dla obrazu algorytmy?

OLEDa świadomie nie chcę i nie chodzi tu tylko o wypalenia. Jeśli nie znajdę nic sensownego w odpowiednio niższej cenie względem niego, to odwlekę zakup do czasu OLEDa lub nic nie kupię, aż coś padnie. :P 

Edit. Teraz jak patrzę to z TV 
Sony X90J spełniał te warunki i dokładnie coś takiego z monitorów, ale mniejszego wystarczyłoby mi. Ma kompromisy przez co jest gorszy od xe9305, ale nadal wystarczająco dobry, gdyby był odpowiednio tani i mniejszy. ;) 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Nie dziwię się, że 1440p króluje, bo jak poprzeglądałem oferty to nie ma sensownego monitora 4K VA, z kontrastem blisko 5000:1 i HDR 600 lub więcej. Są jedynie Samsungi, które ponoć zostały przerobione z TV, stąd duże rozmiary oraz czasem jakieś krzywulce znalazłem.

Na dodatek testy smużenia często robią na maksymalnym odświeżaniu, a przy 60hz nie pokazują lub okazuje się kiepskie... Aż podejrzewam, że gorsze niż w moim Benq 277hdr / XE9305. :E
Chyba będę musiał spróbować IPS, jeśli nie chcę od razu wyłożyć kasy na OLEDa. Ewentualnie zrobię ze swojego TV monitor.

Opublikowano
19 minut temu, Gret napisał(a):

Samsunga neo g8/7 tylko one są krzywe 

Na dodatek są często w cenach OLEDów... Że też nikt nie robi poprawnie wykonanego LCD 4k VA bez stref z hdr600 lub chociaż dobrym 400... Strefy na monitorach i tak często są kijowo zaprogramowane.

Jak coś znajdę to wrzucę do tematu, ale pewnie skończy się jak zawsze na niczym. 

Opublikowano

Niełatwe wymagania, zwłaszcza z tym kontrastem. Mam wrażenie, że po prostu rynek się przerzuca na OLEDy, tam kontrast domyślnie jest wyborny. Podpisuję się pod opinią @Gret, że poza Samsungami w miniLED ciężko znaleźć rozsądną opcję.

Opublikowano
W dniu 10.08.2025 o 12:15, some1 napisał(a):

Żeby spełnić wymagania HDR 600 monitor LCD musi mieć strefowe podświetlenie, bez tego ma za niski kontrast żeby spełnić wymagania certyfikacji.

Niby to wiem, tylko wolę delikatny algorytm od nielicznych stref, który nie próbuje maksymalizować kontrastu, aby nie było cyrku jak z Miniled AOC, gdzie kursor myszki rozświetla strefy i trzebaby przełączać tryb. Philips w momentum kiedyś coś takiego robił, ale zamiast usprawnić model to wyginęły takie konstrukcje. Postrzeganie czerni rozwiążę podświetleniem z tyłu monitora.

2 godziny temu, michrz napisał(a):

poza Samsungami w miniLED ciężko znaleźć rozsądną opcję.

To zamiast drogiego krzywulca już rzeczywiście wolałbym OLEDa... 

Eh, pewnie już nic sensownego się nie pojawi.

Opublikowano

W sumie jest jeszcze jedna opcja. Tylko w cenie takiej, że już szczerze polecam rozważenie OLEDa :)  https://www.dell.com/pl-pl/shop/monitor-dell-ultrasharp-32-4k-z-koncentratorem-thunderbolt-u3225qe/apd/210-bqtk/monitory-i-akcesoria-do-monitorów

Z góry powiem, że nie bawiłem się tymi matrycami „IPS Black”. Na papierze mają dużo lepszy parametr kontrastu niż zwykłe IPS, ale może ktoś kto je na żywo widział powie coś bardziej konstruktywnego.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, michrz napisał(a):

Z góry powiem, że nie bawiłem się tymi matrycami „IPS Black”. 

Coś tam czytałem o nich i zazwyczaj osiągają kontrast góra trochę ponad 2000:1, przy czym tracą na kątach widzenia i smużeniu. :E

Gdyby Philips kontynuował serię momentum na VA to z czasem mógłby to być fajne modele. 436M6VBPAB cierpiał głównie na kiepskie oprogramowanie 32 stref, które na dodatek były powolne i zawsze aktywne w trybie HDR. Serio brakuje mi takiego Sony XE9305, ale w 32-42 calach z VRR lub chociaż 120-144hz. Nic więcej nie potrzebuję od monitora i jasność 600 wystarczyłaby mi, bo Sony czasem jest spawarką w HDR. :E

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galakty napisał(a):

A po kiego grzyba? Bez stref nie ma HDRu, chyba że lubisz jak latarką Ci świecą po oczach?

IPSy Black z kontrastem 2000:1 i 8 strefami, które więcej szkodzą niż pomagają mają hdr600, to i VA z kontrastem natywnym >5000:1 może być bez stref. Problemem Philipsa 436M6VBPAB był brak możliwości wyłączenia stref w HDR, gdzie działały kiepsko i z opóźnieniem. 
Brak stref oznacza wyższą jasność czerni, a nie jaśniejszą całość... Przestałem wierzyć w sensownie zaprogramowany monitor ze strefami, w rozsądnej cenie, to już wolę bez stref. BenQ 277HDR dobrze się sprawdza, choć rzadko gram w HDR akurat na nim. Przynajmniej dobija do tych 390 nitów i nie manipuluje oprogramowaniem tego trybu.  

Opublikowano

No jak porównujesz monitor z 8 strefami to nie ma o czym gadać.

Co Ci po kontraście 5000:1 (to wcale nie jest dużo) jak wylewa się sreberko tam gdzie powinna być czerń a i same kolory są przekłamane bo niektóre VA nawet patrząc na wprost mają problem z równomiernością. 

Powtarzam - bez stref nie ma HDRu, możesz sobie nawet 1000 nitów walnąć, to nie jest HDR. HDR to nie jasność. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galakty napisał(a):

jak wylewa się sreberko tam gdzie powinna być czerń a i same kolory są przekłamane bo niektóre VA nawet patrząc na wprost mają problem z równomiernością. 

Przy braku stref wylewa się równomiernie, co załatwia się percepcją oka... A podałem przykład 8 stref, bo tyle miał ten U3225QE podany wyżej z 2025r. Ja wiem, że strefy sporo dają w HDR, ale niech ktoś to zaprogramuje tak sensownie jak Sony przy 48 strefach...
A mi nie zależy na super jasności, tylko na trochę lepszym poziomie niż 277hdr i gorszym niż w Sony XE9305 przy mniejszym rozmiarze. Brak stref podałem jako opcję, gdy jest to kijowo wykonane...

HDR to rozpiętość tonalna... Wystarczy akomodacją oka zmniejszyć percepcję podniesionego poziomu czerni i masz problem rozwiązany.
W dzień można nawet nie zauważyć wyłączonego wygaszania.

Idealny monitor dla mnie to po prostu mini, 32-42 calowy XE9305 z połową jasności, czyli ~600hdr, ~48 dobrych stref lub ich brak, VRR lub chociaż 120-144hz skoro i tak ma być flicker, na matrycy VA 4K... I nic takiego nie ma.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ale wiesz że są miniledy 27" co mają 300-1000 stref? 

No i właśnie widziałem jak pięknie działa ten AOC w modelu 1440p. :E Wolę mniej podbity kontrast, ale nie rzucające się w oczy strefy i zjadanie detali.
A 1000 stref to już będzie w cenie OLED i sens tego zakupu mija się z celem, szczególnie że i tak będzie miało jakieś wady przy kijowym wykonaniu. 
Mała ilość stref w algorytmach Sony ma tylko delikatnie podbić kontrast, a nie dążyć do maksimum... Jaśniejszą czerń załatwia się lampką z tyłu, co już tyle razy pisałem.

Wolę kompromis dobrze zrobionych ~50 stref w niskiej cenie, niż drogie byle co z >300 strefami.

Opublikowano

Masz różne tryby LD, ale używanie najniższych nie ma sensu bo i tak wszędzie jest srebro... Miałeś go w domu? Bo ja tak i nie ma opcji że coś z 48 strefami wygląda lepiej xD 

8 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Wolę kompromis dobrze zrobionych ~50 stref w niskiej cenie, niż drogie byle co z >300 strefami.

Takie coś nie istnieje i nie będzie, chyba że znalazłeś sposób na oszukanie fizyki, to biegnij po Nobla ;) 

9 minut temu, musichunter1x napisał(a):

A 1000 stref to już będzie w cenie OLED i sens tego zakupu mija się z celem

Dlatego kupuje się OLED. Nie ma co szukać problemu na siłę. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, galakty napisał(a):

Takie coś nie istnieje i nie będzie, chyba że znalazłeś sposób na oszukanie fizyki, to biegnij po Nobla ;) 

Ciągle ignorujesz akomodację oka...  Dla mnie nie liczy się czy jest lepszy, tylko czy można osiągnąć praktycznie tą samą percepcję wyświetlanego obrazu...

Edit. Dobra, chyba coś wygrzebałem, bo postanowiłem przeglądać po samej jasności SDR i rzeczywiście trafił się monitor z HDR400, który dobija do 600 nitów i ma kontrast ponad 5000:1 (jednak poniżej, bo tylko jeden test tyle pokazał)
iiyama G-Master G4380UHSU-B1, ale minimalna jasność na poziomie >100 oraz przeciętne smużenie trochę przeszkadzają. Gdybym był pewien, że smużenie przy 60hz jest nie gorsze od telewizora to kupiłbym, choć nie za >2300 zł. :E Oh, najważniejszy minus to 43 całe zamiast 32, ponieważ równie dobrze mogę myśleć nad wepchnięciem tutaj telewizora.

Opublikowano (edytowane)

Tylko nikt nie rozumie, że blooming mi nie przeszkadza, ponieważ jego percepcję obniżam oświetleniem :E 
Przeszkadza mi tylko jego niejednorodność na małych, jasnych elementach oraz zbyt mocna manipulacja obrazem, zjadająca detale, co zdarzało się w modelach z duża ilością stref. 

Znalazłem kolejny wynalazek, ale tym razem TV... Sony 55X85K z 2022r, który ma kontrast ponad 7000:1 bez stref i hdr >550 nitów, ale niestety wersje poniżej 55 cali mają już matrycę z gorszym kontrastem. Szkoda, bo model 43 calowy nadałby się, a ma tylko 4000:1. Podejrzewam, że był to recykling matryc z X90J tylko bez strefowego podświetlenia.
Dlaczego ktoś nie może zrobić takiej matrycy do monitorów 32 cali? 

Jednak rozrzut w testach jest duży i chyba są inne matryce VA do każdej wielkości. Oj sony sony...

Opublikowano

To może z innej strony: Czemu nie OLED? Widzę co piszesz w temacie i właściwie wszystkie cechy Twojego idealnego monitora spełnia właśnie przyzwoity model robiony właśnie w tej technologii

Opublikowano

Bo jeśli mam płacić już tyle za monitor to chciałbym sprzęt bez kompromisów, a jeszcze trochę przeszkadzają mi powłoki, VRR flicker oraz koszty ekranów 4k, gdy tak naprawdę nie potrzebuję super sprzętu i wolałbym przeznaczyć to na Steam Decka 2, gdy wyjdzie za parę lat... 

Kupiłem już sobie tani monitor 1440p z promocji , aby sprawdzić rozdzielczość i mieć coś pod gry SDR. Przy okazji zobaczę czy >60hz jest dla mnie ważne, bo tak naprawdę chcę 120-144hz tylko dla lepszego frame pacing przy 40-48fps, gdy VRR miga i jest bezużyteczny.
Philips Evnia 27M2N3500NL jest tą samą matrycą co AOC Q27G4XN oraz Q27G42XNE (nowsza rewizja z głośnikami), a one z kolei były ponoć wersją Q27G3XMN bez minileda.

XE9305 naprawdę spełnia moje potrzeby pod kątem obrazu i nie potrzebuję lepszego monitora. Tylko ten rozmiar..., a chciałbym wszystko zmieścić na jednym biurku. Od biedy rozwiązaniem byłby 42 calowy TV oled i rozsuwanie monitorów na boki.

Opublikowano

Z OLEDem to chyba jest tak, że jego nabywcy dzielą się na tych, co się po prostu cieszą z genialnego monitora i na tych, którzy obserwują plansze testowe z lupą przy podświetleniu 1%

Trochę żartuję... ale tylko trochę :) Osobiście jestem w pierwszej grupie, u mnie WOLED og LG to był złoty strzał względem potrzeb i jakości. Inna sprawa, że ceny paneli 32" 4K zacnie spadają. Nie mam intuicji na temat stabilizacji na jakimś konkretnym poziomie w ciągu najbliższego roku, chociaż wydaje mi się, że największy "podatek od nowości" już poszedł.

Opublikowano (edytowane)

Z chęcią pocieszyłbym się, ale już 55xe9305 mnie cieszy od lat :E 
W czwartek sprawdzę na tym VA 1440p czy pasuje mi DLSS Q, względem DLSS P na 4k. Wtedy znowu pomyślę nad OLEDem 1440p, ale 4K byłoby najbardziej uniwersalne. 

W sumie może pokombinuję z projektem biurka pod rozsuwane monitory na boki + TV na ścianie lub uchwycie sufitowym, trzymając xe9305 do czasu, aż będzie nienaprawialny. Taki jego plus, że ma jeszcze component pod stare konsole.

Edit. Tak naprawdę bardzie jarałby mnie nowy, nie zużyty CRT 480p, niż kupno OLEDa.

Opublikowano

55xe9305 cieszący oko i serce - jasne. Niemniej nie bardzo rozumiem w co celujesz, bo 55 cali jako monitor brzmi jak ogromne wyzwanie logistyczne. Czy korzystasz z niego jak z telewizora i po prostu chcesz kupić monitor? Czy jako monitora i chcesz zamienić 55 cali na coś mniejszego (jeśli znajdziesz cena/jakość)? Biorąc pod uwagę aspekt przekątnej ekranu te porównania tego TV do monitorów nie są dla mnie klarowne - zderzanie 55 i 32 cali to zupełnie inne światy, biorąc pod uwagę odległość siedzenia od nich itp itd.

Testy z DLSS Q/P na różnej wielkości monitorach to na pewno dobry krok, daj znać czy coś Ci się klaruje.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

@michrz Spędziłem już trochę więcej czasu z monitorem, wiec coś napisze...

Kupiłem Philips Evnia 27M2N3500NL/00 w promocji 490 zł po odjęciu PSC na 150 zł, a jest to identyczna matryca co w AOC q27g42xne / AOC q27g4xn, przynajmniej wedle tego co wyszukałem, choć dalej są to głównie podejrzenia. AOC to najpewniej podobny układ matrycy co ich słynny miniled, ale z normalnym podświetleniem.
1440p z DLSS okazało się odpowiadać mi, a we formacie monitora nie robi mi różnicy, ponieważ nie chcę przysuwać się na tyle blisko bym przejmował się jakością względem 4k z DLSS na 55 calach.
27 cali jest trochę za małe, by zastąpić 2 monitory, 32 cale byłyby idealne. Ale dokupiłem używaną podstawkę Vesa od innego monitora i mogę go swobodnie ustawiać na biurku, przysłaniając nieco drugi monitor, Może przestawię starego na pion...

Minirecenzja...
Kontrast 5000:1 trochę widać względem starego ~3000:1 na benq 277hdr, smużenie jest na tyle małe, że nie przejmuję się, ale nie przeszkadzało mi od czasów XB2483HSU... HDR jest gorszy, bo nie dobija nawet do 400, ale czasem coś można wykrzesać. Taki LOTR który większą jasność ma głównie w pojedynczych efektach, dalej nieco zyskuje w normalnych scenach, a w Cyberpunku ciężko powiedzieć, że jest to warte ustawiania.
Tryb sRGB jest znakomity, jasność minimalna trochę wysoka, ale używalna... Tutaj lepiej kupić AOC w normalnej cenie, ponieważ schodzi niżej, ale programem pewnie tez można to zrobić.
Ciężko mi uzasadnić dopłacanie do droższego monitora, ponieważ zadowala mnie obecny. Już wolę tysiące zł przeznaczyć na Steam Deck 2.
A 180hz nie robi mi ogromnej różnicy, ale jest przyjemne. Gdybym miał 60hz z VRR do 40-48hz, ale za to 32 cale to kupiłby od razu, pod warunkiem identycznej jakości. I tak szkoda mi marnować moc i pieniądze na granie powyżej 60hz i 48-50fps również mi odpowiada z VRR, a jest zauważalnie lepsze od 40fps na 60hz bez VRR lub wielokrotności hz.

Wiec teraz poobserwuję rynek monitorów 1440p, bo do 4k to już wolałby dostosować jakoś obecny telewizor lub mniejszy 43 cale, ale nie pali się. Temat mogę zamrozić na dobre :E 

• Like 1