Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

posiadam od roku kartę PNY RTX 4080 SUPER VERTO, która ogólnie rzecz biorąc jest w miarę udaną sztuką, tj. cewki nie piszczą, przeważnie jest cicha i chłodna oraz prawie wszystko działa jak należy. Problemem jest natomiast hotspot, który przy niektórych grach jest w stanie osiągnąć nawet 110 stopni (gdzie normalna temperatura rdzenia raczej nie przekracza 80 stopni).

Z tego co doczytałem to ogólnie producenci oszczędzają na pastach termoprzewodzących, a pokrycie rdzenia pastą pozostawia wiele do życzenia. Zakładam też, że PNY raczej nie będzie chętne na wymiane pasty w mojej karcie, a też nie chcę myśleć ile ten cały proces by mógł potrwać. Z drugiej strony czuję, że powinienem wymienić tą pastę już przy pierwszym wejściu karty w tryb awaryjny z powodu hot spota, ponieważ im częściej się to będzie pojawiało tym szybciej pewnie się karta zdegraduje.

Doczytałem w innych tematach na forum, że polecacie zakup tego PTM i nałożenie go zamiast pasty, przy zachowaniu oryginalnych termopadów na kościach.

Ja natomiast chciałbym się dopytać czy ktoś miał kiedyś styczność z serwisem PNY i czy mogę sobie bezkarnie rozkręcić kartę i wymienić pastę? Pewnie w tym wypadku warto rozgrzać kartę jakimś benchmarkiem i starać się odkleić plombę bez jej naruszania? A może warto też napisać do supportu PNY z informacją, że jest taka sytuacja z hotspotem i czy zezwalają na zerwanie plomby oraz samodzielną wymianę pasty przy zachowaniu gwarancji? Na reddicie znalazłem informację, że stan plomby nie ma znaczenia i producent ma obowiązek przyjąć kartę na ewentualną gwarancję - no ale pewnie to dotyczyło prawa w USA, a znając życie w UE plomba ma znaczenie :boink:

Życzeniowo, jeśli ktoś "przypadkiem" ma pod ręką jakiś filmik lub artykuł z rozkręcania tego modelu karty, to będę wdzięczny za podlinkowanie :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

@carlos48 napisz do nich maila, na przykład INNO3D pozwala i w razie czego będziesz miał od nich odpowiedź na podkładkę, ale wydaje mi się, że PNY nie pozwala. Nawet jeśli nie to się nie zastanawiaj i wymieniaj. Jak się postarasz to nie uszkodzisz plomby a takie naklejki można kupić na allegro. Przez tak wysoki HotSpot masz pewnie 2500-3000rpm na wentylach zamiast 1400rpm i odrzutowiec. Szkoda czasu z ryzykowaniem i odsyłaniem do nich karty, bo nie wiesz jak oni do tego podchodzą. Taki Asus na przykład pomimo tak wysokiego HotSpotu potrafi odesłać kartę z dopiskiem, że taka temperatura jest bezpieczna i nawet nie przesmarują karty. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@carlos48Mozesz tez zalozyc Gelid HeatPhase Ultra. Opcja od gelida jest tym samym co PTM, a szansa na trafienie podrobki mniejsza. 

Przecież dokładnie tego Gelida zamierza zastosować. Zajrzyj co jest pod "PTM". I ma rację bo jest świetny.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, skunRace napisał(a):

napisz do nich maila, na przykład INNO3D pozwala i w razie czego będziesz miał od nich odpowiedź na podkładkę, ale wydaje mi się, że PNY nie pozwala. Nawet jeśli nie to się nie zastanawiaj i wymieniaj.

W takim razie zastanawiam się, czy w ogóle ma sens do nich pisać. Przy RMA chyba trzeba podać SN karty, a jeśli napiszę z prośbą o akceptację samodzielnej wymiany pasty, którą oni odrzucą - to zawsze ktoś może w przyszłości zerknąć na historię zgłoszeń jeśli odeślę kartę na gwarnację - a to może rzucać podejrzenia, że jednak sam przy niej grzebałem. Chociaż może oni tak tego nie analizują, a ja sobie wyobrażam za dużo scenariuszy :D 

14 minut temu, skunRace napisał(a):

Przez tak wysoki HotSpot masz pewnie 2500-3000rpm na wentylach zamiast 1400rpm i odrzutowiec.

Prawda, przeważnie obroty nie przekraczają 1500rpm, ale raz na jakiś czas przez mintuę mam startowanie Falcon 9.

25 minut temu, skunRace napisał(a):

Jak się postarasz to nie uszkodzisz plomby a takie naklejki można kupić na allegro.

Też prawda - doczytałem w innym wątku, że da się kupić plombę. Już szukałem u sprzedawcy PTM czy nie ma przypadkiem w ofercie, żeby kupić na zapas, bo plomba pewnie 10 razy tańsza niż wysyłka. 

12 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Mozesz tez zalozyc Gelid HeatPhase Ultra.

5 minut temu, Grolshek napisał(a):

Przecież dokładnie tego Gelida zamierza zastosować. Zajrzyj co jest pod "PTM". I ma rację bo jest świetny.

Tak, tak - miałem napisać, że właśnie ten termopad podlinkowałem. Myślałem, że PTM to ogólna nazwa tego wynalazku :)

30 minut temu, Karro napisał(a):

Od siebie dodam że wygraj sobie bios silent od suprimx 😉

PNY to najlepsze co może być. Nie ma serwisu w Polsce więc jesteś Sprite 

Hmm.. nie jestem przekonany co do modyfikowania biosu skoro oprócz hotspota jest wszystko ok - a na 99% takie temperatury na hotspocie są winą pasty. A i karta nie ma dual biosa gdyby coś poszło nie tak, więc raczej wolę nie ryzykować.

Natomiast nie rozumiem drugiego zdania, czy pod tym ukryty jest jakiś dowcip? :rotfl:

Opublikowano (edytowane)

Dzień świstaka normalnie, ten sam temat zapętla się regularnie aż ciężko zliczyć ile razy już to było wałkowane, pisanie przez admina na elektrodzie "było, proszę użyć lupy!" wydawało się zawsze niesmaczne i przykre ale w tym przypadku by się przydało :E xD

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

Dzień świstaka normalnie, ten sam temat zapętla się regularnie aż ciężko zliczyć ile razy już to było wałkowane, pisanie przez admina na elektrodzie "było, proszę użyć lupy!" wydawało się zawsze niesmaczne i przykre ale w tym przypadku by się przydało :E xD

Wydaje mi się, że z treść moich wiadomości pokazuje zagłębienie tematu przed założeniem wątku np.:

1. podlinkowanie odpowiedniego PTM
  2. zaniechanie wymiany termopadów na kościach
  3. świadomość możliwości zakupu plomby na allegro

Pamiętam dźwięk łączenia modemu telefonicznego z siecią, pamiętam słynne zwroty typu "szukaj nie boli!" i nie raz, nie dwa korzystałem z tej możliwości - stąd też nigdy nie należałem do użytkowników z tysiącami komentarzy.

Z drugiej strony myślę, że takie tematy pomagają w zdobyciu tego osiągnięcia :)

Przyznaję, że nazwa tematu nie jest trafna, gdyż głównie zastanawiałem się nad serwisem PNY - o czym nie znalazłem szczegółowych informacji na forum, a i wyszukiwanie w wątkach zbiorczych po dziesiątki/setki stron nie jest najefektywniejsze. Niemniej dzięki temu tematowi dowiedziałem się, że:

1. PNY nie ma serwisu w PL co jest na plus, a i na gwarancji raczej dostanę hajs lub nowy sprzęt
  2. producent raczej nie zgodzi się na samodzielną wymianę pasty
  3. co do zasady to raczej sie nim nie przejmować, tylko wymieniać

Dodatkowo jest szansa, że ktoś rzuci wskazówką na co uważać przy rozbieraniu tego konkretnego modelu karty, co zawsze jest plusem dodatnim :)

32 minuty temu, Karro napisał(a):

nie ma takiej opcji pasuje wszystko do wszystkiego ;)

W takim razie doczytam o tym i może przekonam się do wgrania innego biosu, jeśli rzeczywiście przyniesie to jakieś korzyści. Dzięki! :)

Opublikowano

Jeżeli rdzeń łapie 80*C i HS ponad 110*C, to ewidentnie pasta do wymiany - nie ma co się zastanawiać.
Można napisać do PNY opisując daną sytuację. Albo pozwolą wymienić na własną rękę albo wskażą pewnie serwis w UE. Warto zapytać.
A co do zmiany biosu, to akurat tutaj niewiele da... szkoda sobie dvpę zawracać.

• Upvote 3
Opublikowano

@carlos48

Kupujesz gelid heatphase ultra za niecałe 2 dychy, termopadów na vramie i innych elementach nie ruszasz bo nawet w 5x starszej karcie niż twoja potrafią być w dobrym stanie, zmywasz oryginalną pastę i kładziesz gelida zdejmując od spodu przezroczystą folię tak aby na górze została ta biała jak pad już będzie leżeć na rdzeniu bo zwyczajnie jest łatwiej ją zerwać niż tą przezroczystą a często ludzie przy pierwszej aplikacji w tym momencie właśnie rozrywają "PTMA" Verto ma bodajże klasyczną plombę na jednej z 4 śrubek trzymających chłodzenie na rdzeniu więc możesz kupić do pny jeżeli rozwaliłbyś oryginlaną plombę i po wymianie nakleić podróbkę ;) https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-graphics-card-warranty-sticker.html?spm=a2g0o.home.auto_suggest.2.edaf6278PUkB1j fabryczna pasta będzie zapewne jasno szara, PTM ma też jasno szary kolor a po demontażu chłodzenia wygląda jak nieco grubiej nałożona zwykła pasta, jak nie poniszysz dodatkowo śrubek to idzie to zrobić tak że nikt się nie kapnie w przypadku ewentualnej odsyłki na RMA :thumbup:

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Dosłownie raz mi się zdarzyło przy demontażu chłodzenia że pad się lekko uszkodził i było to na obecnej 6950xt ;) zdjąłem lekko pensetą ten kawałek który został na radiatorze i uzupełniłem to miejsce w którym się urwał i po sprawie, nigdy nie musiałem wymieniać padów przy zmianie past na kartach.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

@Karro Miałem parokrotnie do czynienia z efektem pump-out, a tu ewidentnie on jest obecny. 
Autor boi się o gwarę więc nie wiem czy chce wgrywać bios z innej karty, z resztą pisał cytując "przeważnie jest cicha i chłodna oraz prawie wszystko działa jak należy"
Tak więc wrzucenie pada na rdzeń da rezultat... ba - będzie pewnie lepiej jak na paście w dniu wyjęcia nowej karty z pudełka - u mnie tak było za każdym razem.

Opublikowano

Doczytałem w innym temacie, że zamiast termopadu to już lepiej nałożyć ten wynalazek. Niemniej zakładam, że nie uszkodzę żadnego pada - rozgrzeję kartę przed rozebraniem, będę delikatnie podważał i liczę, że samo puści. Wolałbym nie kupować tej pasty, bo raczej do niczego innego mi się nie przyda.

22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Autor boi się o gwarę więc nie wiem czy chce wgrywać bios z innej karty

Nie planuję wgrywać tego biosu, ale doczytam o tym - zawsze warto się zaznajomić i być mądrzejszym o różne ficzery, nawet jeśli się ich nie wykorzysta :) 

Opublikowano

Nie koniecznie lepiej tylko po prostu łatwiej bo możesz ulepić z tego np kulki  położyć na danym elemencie i spłaszczy się do odpowiedniej grubości, w przypadku tradycyjnych termopadów musisz dobrać idealnie odpowiednią grubość + dochodzi jeszcze jego twardość, istnieją przypadki że została dobrana idealna grubość ale dany osobnik kupił dużo twardszy pad niż to co fabryka dała przez co na rdzeniu były gorsze temperatury niż przed rozbiórką z racji gorszego docisku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Karta jest już po wymianie pasty na PTU.

Niestety plomba zerwana, cholerstwo odrywało się po kawałeczku, więc stwierdziłem że się z tym nie będę męczył i najwyżej kupię jak zajdzie potrzeba (plomba cała szara bez żadnych napisów)

Termopady wszystkie przetrwały, a karta puściła bez siłowania.

Pasta na rdzeniu niby nie była sakmieniała, ale to jak wyglądała i była nałożona to pozostawia wiele do życzenia (żenada, że producenci do takich kart stosują takie dziadostwo).

20250807_165332.thumb.jpg.08da0acb41a72b3cb33bdb3b9bb9759e.jpg20250807_165335.thumb.jpg.7c841915a2a331693b79d8ac286b3ab7.jpg

Przyciąłem PTMa na wymiary 25mm x 17mm (nawet starczy na jeszcze jeden raz, może w jakiejś innej karcie - bo w tej nie przewiduję już grzebania). Nałożenie PTMa i ściągnięcie białej folii bez większych trudności, ale lepiej mi się ściągało pęsetą od dociętej strony.

20250807_172030.thumb.jpg.2e148ab4aa35332788ad46af76f7abc8.jpg

Temperatury przed i po wymianie:

1. AIDA

przed:

aidaprzed.png.41c1cb5ce71baa26ba033a64127f5bec.png

po:

aidapo.png.53f30a969221fa96bf25a37a39d7d21c.png

2. Valley + furmark

przed:

furmarkprzed.png.5430dd915f585404fed8159ce07dc3de.png

po:

image.png.72e696e583a0dc5faeac249cf4889130.png

W efekcie zmiany są KOLOSALNE - nie spodziewałem się, aż takich spadków. Delta ~10 stopni, rdzeń to 70 stopni nawet nie przekracza, no i co najważniejsze to karta już nie zbija zegarów i jest cisza. Każdemu kto odwiedzi ten temat, bo zastanawia się nad wymianą pasty na PTM to polecam całym sercem tą wymianę! :) 

Dziękuję również wszystkim angażującym się w ten temat za wsparcie merytoryczne i przekazywanie swoich doświadczeń! Pozdro! :piwko:

Edytowane przez carlos48
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W dniu 5.08.2025 o 15:37, carlos48 napisał(a):

posiadam od roku kartę PNY RTX 4080 SUPER VERTO, która ogólnie rzecz biorąc jest w miarę udaną sztuką, tj. cewki nie piszczą, przeważnie jest cicha i chłodna oraz prawie wszystko działa jak należy. Problemem jest natomiast hotspot, który przy niektórych grach jest w stanie osiągnąć nawet 110 stopni (gdzie normalna temperatura rdzenia raczej nie przekracza 80 stopni).

Przez rok nie zauważyłeś jak karta drastycznie zwiększa obroty wentylatorów, a temperatury pomimo tego są wysokie? 

Na powyższym odczycie z hwinfo widać, że karta męczyła się z powodu problemów z pastą. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Oczywiście, że zauważyłem...

Mało co grałem przez ten czas, a jak już to w niezbyt wymagające gry dla karty (typu cs), więc wejście w tryb awaryjny było kilkukrotne przez ten rok. Od pierwszej takiej sytuacji stawiałem na dziadowską pastę na rdzeniu, ale nie miałem czasu na zaangażowanie się w temat.

Teraz w lato mam trochę sezon ogórkowy w pracy to i więcej czasu oraz energii na granie i grzebanie w sprzęcie.

Opublikowano
Godzinę temu, carlos48 napisał(a):

Pasta na rdzeniu niby nie była sakmieniała, ale to jak wyglądała i była nałożona to pozostawia wiele do życzenia (żenada, że producenci do takich kart stosują takie dziadostwo).

Poczytaj o efekcie "pump-out". To jest dokładnie to o czym pisałem.
Problemem nie jest fabryczne nałożenie pasty, a jej skład i "rzadkość" przez co po jakimś czasie pod wpływem temperatury rozlewa się na boki ubywając jednocześnie na rdzeniu.

Pomyśleć, że niektórzy chcieli radzić na Twój przypadek zmianą vBIOSu...
Trochę tak jakby auto zaczęło Ci się palić, a ktoś radził Ci zaparkować w cieniu xD 

U mnie PTM zawsze miał lepsze rezultaty jak fabryczna pasta na karcie nowej, wyjętej z pudełka, co nawet udokumentowałem na przykładzie 4070S ale chyba na PCLab została zawartość.

• Like 1
  • Upvote 1