Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam takiego poczciwego Victusa - https://mediamarkt.pl/pl/product/_komputer-stacjonarny-hp-victus-tg02-0491nw-i5-12400f16gb512gb-ssdrtx3060-12gbwin11h-1467369.html

Chcę go zacząć dopieszczać, głównie pod kątem gierek. I tutaj pytanie - od czego powinienem zacząć? Planuję ulepszać go po jednym podzespole na raz. Z jednej strony nowa grafa wydaje się być oczywista (na ten moment patrzę w stronę 5070ti), ale w tej sprawie mam kilka pytań:

1. Czy w tej konfiguracji procesor nie jest bottleneckiem i czy nie powinienem go wymienić w pierwszej kolejności?

2. Czy zasilacz udźwignie grafikę z zakresu 5070ti?

3. RAM też jest na pewno do poprawy, choć nie wiem, czy przed czy po zakupie GPU.

4. Pamiętam jak wchodziły serie 5000, to wylało się na nich sporo hejtu za "sztuczne" FPS i przegrzewanie - czy jest to (nadal) zgodne z prawdą? Czy jest sens patrzeć jeszcze na serię 4000?

Bardzo byłbym wdzięczny za propozycje kolejności upgrade'u kompa krok po kroku (CPU,GPU,zasilacz, płyta, RAM) i oczywiście jakie modele by tu były dobrym zamiennikiem. Nie celuję w absolutny high end - tak jak pisałem wyżej, półka pokroju 5070ti.

Dzięki z góry i pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

Zrobię fotkę tabliczki wieczorem i prześlę.

Aktualnie gram w 1080, choć wraz z tym ulepszeniem pewnie będę się skłaniał do przejścia na 1440. 

Nie mam jakichś extra wymogów, gram nieregularnie. Chcę mieć po prostu komfort grania we wszystko na +/- 90 klatkach na fajnych ustawieniach (high, ale niekoniecznie ultra/cinematic) bez konieczności rozkręcania kompa do maksymalnych obrotów/temperatur. Głównie tyczy się to gierek open world/sandboxów MMO.

Jeszcze może dodam, że wymianę "całości" zamierzam rozłożyć tak na rok czasu. Także jeśli jest na horyzoncie jakieś lepsze/bardziej wydajne rozwiązanie w którymkolwiek z komponentów, to te dodatkowe kilka miesięcy mogę spokojnie poczekać.

Edytowane przez BananowyJeż
Opublikowano (edytowane)

5070 Ti raczej na pewno tu nie podejdzie, z tego co widze zasilacz ma 400-500W, więc trochę mało. Pod 5070 jak jest te 500W i ponad 400W na linii 12V to jeszcze da radę ale kwestia czy starczy wtyczek do podpięcia przejściówki (nowe RTX-y mają inne złącze 12V 2x6-pin zamiast klasycznego 6 / 8 pin). Zrobisz fotke to poszukamy.

Problemem jest też mała i ciasna obudowa typu piekarnik, wentylacji to tu praktycznie nie ma. Nowe GPU może mieć ciepło, bo to jednak nawet taki 5070 to ponad 50W więcej pod obciążeniem od 3060-tki. Więc cicho to nie będzie bo wentyle będą musiały mocno kręcić na GPU żeby je schłodzic.

Procek jeszcze nie jest zły, RAM można wymienić na 2x16GB 3200 MHz CL16, najlepiej używki bo nówki mocno podrożały ostatnio.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem, czy nie lepiej tutaj zostawić tak, jak jest lub sprzedać w całości i zbudować nowy zestaw.

Jak wyżej: obudowa wygląda na typu piekarnik (ma chociaż otwory wentylacyjne/wentylatory na górze ?).

Po otwarciu obudowy zmierz maksymalną długość karty, jaka się zmieści

Zasilacz prawdopodobnie jest 400W, do 5070 TI za słaby i nie wiadomo, czy wystarczy wtyczek do przejściówki na nowe złącze (sprawdź to po otwarciu obudowy).

Procesor i płyta się tylko bronią, nie trzeba zmieniać.

Dysk jest mały.

• Upvote 1
Opublikowano

@wamak Plyta to jest jakis ultra-budzetowiec na H670 wiec z tym, ze sie broni to bym nie przesadzal :E 

Generalnie masz racje. Caly komp jest do sprzedania i trzeba nowy zbudowac. Zwlaszcza przy takich wymaganiach:

48 minut temu, BananowyJeż napisał(a):

Nie mam jakichś extra wymogów, gram nieregularnie. Chcę mieć po prostu komfort grania we wszystko na +/- 90 klatkach na fajnych ustawieniach (high, ale niekoniecznie ultra/cinematic) bez konieczności rozkręcania kompa do maksymalnych obrotów/temperatur.

Opublikowano (edytowane)

Ok, no to jakoś tam się profiluje sytuacja. 

Obudowa faktycznie jest mała - ma kratkę wentylacyjną na dole i z jednego boku, brak wentylatorów.

Jeśli chodzi o dysk, to dokleiłem mu dodatkowy, więc tutaj jest ogarnięte :P

Zależy mi na jego stosunkowo cichej pracy i bez nadmiernego grzania. Może w takim razie zmiana obudowy powinna wchodzić w grę, żeby go dodatkowo schłodzić?

Coś tam w międzyczasie liznąłem o tych GPU i ponoć 4070 super nadal się broni, mniej żre prądu i chyba nadal jest na stare wtyki(?) - może lepiej tą drogą?

Czyli powiedzmy wtedy by to było 4070 super, 32GB RAMu i bardziej chłodząca obudowa. Na graniu na 1440 jakoś mega mi nie zależy, bardziej pójście z czasem, więc mogę z tym poczekać kolejne kilka lat zanim kupię całkiem nowe pudło.

Pytanie czy inwestycja by była tego warta dla przedłużenia jego jakości o te +/- 3 lata, skoro wspominacie jednak o sprzedaży całości.

Opublikowano

Nie ma sensu pudrowac trupa. Plyta musi byc do wymiany a co za tym idzie caly komp. Nawet gdybys wsadzil tam 32ram to nadal to bedzie DDR4, a przy kartach pokroju 5070 to robi roznice. No i CPU taka karte tez bedzie ograniczal. Zasilacz bedzie za slaby i obudowa sie nie nadaje... no sam widzisz jak wyglada sytuacja. Do tego dysk pewnie tez jest budzetowy i potrzeba tu cos porzadnego na gen4 i z dramem.

Opublikowano (edytowane)

4070 Super tylko pojedyncze modele miały stare wtyczki. 

Poza tym nówki nie kupisz w sensownej cenie, lepiej iść w 5070.

Szczerze mowiąc to chyba faktycznie lepiej odlozyc wiecej kasy i wymienic wszystko. Niestety kupowanie gotowcow tak sie z reguly konczy.

Od biedy:

- zmienic obudowe (~ 230 zł)

- zmienic zasilacz (~ 270-300 zł)

- kupic RTX 5070 (~ 2400 zł)

- zmienic RAM na 2x16GB (~ 200 zł uzywki)

I zostawic CPU i płyte, ale sam widzisz, ze i tak duzo kasy trzeba wydac na upgarde zeby to mialo rece i nogi.

Ewentualnie wziac slabsze GPU typu RTX 5060 Ti 16GB, wtedy obecny zasilacz da rade, zostanie wiec zmienic GPU i kupic lepsza obudowe. Tyle ze 5060 Ti to juz dzis nie powala wydajnoscia wiec na 3 lata to raczej srednia opcja, by nie powiedziec - slaba.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
Godzinę temu, BananowyJeż napisał(a):

Może w takim razie zmiana obudowy powinna wchodzić w grę, żeby go dodatkowo schłodzić?

Żeby zmienić obudowę musisz też zmienić płytę główną, a jak płytę to i zasilacz. Widzisz te wyjścia uUSB na przednim panelu? Są bezpośrednio przylutowane do PCB płyty, które to PCB ma niestandardowe wymiary i w tym miejscu się rozszerza. Taki urok kupowania składaków od dużych producentów, mają swoje customowe podzespoły niekompatybilne ze standardami podzespołów konsumenckich co skutecznie ogranicza przyszłą modernizację bo trzeba wymieniać pół komputera. A najlepiej kupić nowy jakby tego chciało HP.

S4cfb494c14da47f08bc4c4d52320a552G.thumb.webp.22902dfaaa4ba717ef319492fbbef334.webp

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki za cały feedback. Miałem nadzieję, że jednak da się tego kompa jakoś sensownie przebudować z "gotowca" na bardziej customowy.

Faktycznie mocno przemyślę przeczekanie i kupno całego pudła za jakiś czas.

Ale jeszcze na koniec - jeśli zdecydowałbym się na nawet mały upgrade tego HPka, chociażby z czystej ciekawości/uporu, to co w najlepszym wypadku mogę z nim zrobić? Czy wyżej zaproponowana wymiana na 5060ti i dołożenie RAMu będą możliwe z tą obudową? Rozmiarowo sprawdziłem, że są praktycznie takie same.

Opublikowano

Nie dołożenie tylko wymiana RAMu i raczej nie możesz dać szybszego bo pewnie HP zablokowało BIOS na płycie głównej. Zapewne z tego samego powodu nie możesz zmienić procesora na nic innego niż 12700F który jest ciężko dostępny (używany) i zaporowo drogi.

Możesz zmienić kartę, ale żeby nie przepłacać to ja bym rozważył 4070 - używkę można dostać już za 1600-1700zł, a karta jest 5 % szybsza niż 5060 ti 16GB. Do 12400F nie ma co przepłacać.

Opublikowano

Faktycznie płyta kijowa więc nawet obudowa nowa odpada.

Do 4070 to by trzeba sprawdzić czy zasilacz ma opcje podpięcia przejściówki (czyli 2 wtyczki 8 pin), no chyba że uda sie znalezc wersje z 8 pin zamiast 12VHPWR

Opublikowano

Ok, więc na przykład coś takiego? https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4070-eagle-oc-12gb-gddr6x-17776848209

Tylko tutaj widzę rekomendują zasilacz 650W, więc zakładam, że ten też by musiał być do wymiany - dołączam zdjęcie tabliczki. Czy możecie coś zaproponować, co się tam wciśnie?

I jeszcze jedno pytanie nooba, sory z góry - dlaczego wymienić a nie dołożyć RAM? Jeśli DDR i prędkość by była ta sama, to wciąż się będzie gryźć?

Zasilacz HP.jpg

Opublikowano

Jeszcze zostaje kwestia RAM-u, na tej płycie pewnie nie da się wczytać XMP bo znając życie BIOS jest zablokowany. Więc nawet jak wymienisz RAM to uruchomi się on z niskimi taktowaniami co ubije wydajność.

A co do dołożenia - tam chyba masz 2 kości, a sloty są tylko 2.

Opublikowano (edytowane)

To już ci mówię że nie ma XMP. Są kości które mają profil JEDEC na 3200, ale przy opóźnieniach rzędu CL22, zaś sztuka 1z16GB kosztuje ponad 200zł (tyle co RAM DDR5 6000CL30).

Edytowane przez kalderon
Opublikowano (edytowane)

To szczerze mówiąc jakbym miał to upgrade'ować, to najwyżej zmieniłbym GPU na nówkę RX 9060 XT 16GB, żeby sobie pograć w coś bardziej komfortowo, a następnie odkładał na nową skrzynkę (nawet bez GPU póki co bo 9060 XT pod 1080p jeszcze pewnie 2-3 lata spokojnie pociągnie). Nic więcej nie ma sensu tu kombinować. Przeskok z 3060-tki na 9060 XT da dość fajnego kopa, a te 16GB RAM to jeszcze nie jest aż taka tragedia - na przeczekanie wystarczy.

A nówkę GPU bym wziął żeby w razie czego móc zwrócić - bo kij wie czy ten zasilacz na 100% to pociągnie. W teorii powinien, w praktyce - może być różnie. Jakby się okazało, że nie ciągnie, to zwrócić GPU do sklepu i tyle.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zwracałem z 15-20 różnych GPU na przestrzeni 2-3 lat (głównie mocno piszczące cewki) i nigdy z czymś takim się nie spotkałem, ale też zawsze jestem ostrożny przy montażu bo dopóki GPU nie przetestuję to zostawiam sobie furtkę do ewentualnego zwrotu. Zawsze dostawałem pełen zwrot, chyba tylko raz sklep coś tam się pultał o podarte pudełko bo to otwierał znajomy a nie ja, ale ostatecznie bodajże odpuścili.

Odsprzedać niby można, ale kto ma jakąś karierę w odsprzedawaniu na OLX ten wie, że to czasem więcej nerwów niż tego warte. Ostatnio sprzedawałem iPhona mojej kobiety, który był z nami od nowości i doskonale znam jego historię, nigdy nie serwisowany, w prawie idealnym stanie, a gościu przez trzy dni mi próbował wmówić, że wg niego był zalany i była wymieniana płyta główna na nieoryginalną (wtf). Dopiero się odczepił jak mu napisałem, że może odesłać i mu zwrócę kasę skoro ma problem, ale mam zrobione dokładne fotki przed wysyłką i jak zobaczę jakiś ślad, że sam coś majstrował, to zgłoszę sprawę do prawnika. Cwaniaków nie brakuje...

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

Wymianę Ram bym sobie darował. Póki co gry jakoś działają na 16 GB Ram, o ile w tle nic innego nie działa. Dochodzi jeszcze fakt, że pewnie nie będzie można wczytać profilu XMP, więc są potrzebne pamięci 3200 Mhz JEDEC, jak wyżej wspomniano.

Pisząc wcześniej, że płyta się broni, głupio pisałem.

Co do karty graficznej, wymiana na używaną RTX 4070 (do 1900 zł) ma sens. RTX 4070 mają złącze 8 pin i pobór 200W, kwestia tylko wyboru takiej, która się zmieści w obudowie. Taka karta będzie i tak dwa razy wydajniejsza od obecnej RTX 3060.

RX 9060XT czy RTX 5060TI 16GB też bym rozważył.

Później można by złożyć całkowicie nowy komputer przekładając kartę graficzną.

Opublikowano
17 godzin temu, Dirian napisał(a):

A co do dołożenia - tam chyba masz 2 kości, a sloty są tylko 2.

Tak, miałem wrażenie, że jest tylko jedna, ale rzeczywiście są dwie.

Jeszcze tylko odnośnie tej całej dyskusji o RAM (nie znam się aż tak, więc staram się zrozumieć) - Czy JEDEC dotyczy każdej kości 3200 czy tylko określonych? Bo nie znalazłem takiego rozróżnienia po sklepach. 

Dla przykładu, czy coś takiego by przeszło? https://www.x-kom.pl/p/717170-pamiec-ram-ddr4-goodram-32gb-2x16gb-3200mhz-cl16-irdm.html

Rozumiem, że to nieopłacalne/nieoptymalne, ale chcę wyczerpać temat możliwości ;)

4 godziny temu, wamak napisał(a):

Co do karty graficznej, wymiana na używaną RTX 4070 (do 1900 zł) ma sens. RTX 4070 mają złącze 8 pin i pobór 200W, kwestia tylko wyboru takiej, która się zmieści w obudowie. Taka karta będzie i tak dwa razy wydajniejsza od obecnej RTX 3060.

No tylko chyba pojawia się tu jeszcze większe ryzyko z utrzymaniem tego przez 400W niż 9060TX?