Skocz do zawartości

Aorus Master Z390 nie wykrywa 32GB RAM, BIOS widzi 16GB+256MB, Windows 1 slot aktywny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, dziś dopiero zauważyłem, że system mi wykrywa 16 GB zamiast, jak wcześniej, 32 GB. W BIOS pokazuje, że 1 slot to 16 GB, a drugi slot 256 MB, w Windows pokazuje, że mam zajęty tylko 1 slot. Od początku były w slotach A2 i B2, jeśli przełożę do A1 i B1, komputer nie uruchamia się. Napisano mi, że to kość RAM padła, pojechałem i kupiłem nowe i jest dokładnie to samo. Jedynie co ostatnio było zmieniane, to był dołożony dysk SSD w gniazdo najbliżej procesora, po tej operacji jedynie co, to nie widziało mi dwóch dysków. Jak się dowiadywałem, zabrakło linii i te dwa gniazda zostały odłączone. Próbowałem włączyć XMP, ale nie widzę takiej opcji w BIOS.

Płyta główna to Aorus Master Z390
Procesor i9-9900K
RAM G.Skill Ripjaws 4 2x16 GB DDR4 3200

PO udpate biosu  nic się nie zmieniło na lepsze, jedynie w bios pokazuje teraz nie 256mb a 0. Windows nadal widzi że tylko 1 slot ramu zajęty.

Edytowane przez Cani
Opublikowano

Wyjmij moduły i przeczyść jakąś szczoteczką sloty pamięci (szoruj mocno nie uszkodzisz) wsadz moduły w sloty B1 + B2 na zresetowanym biosie bez włączania profilu xmp testowo czy po prostu wykryje całość pamięci.

Opublikowano

Już dziś za pózno jutro na spokojnie sprawdzę. XMP  nic nie robiłem  bo nawet takiej opcji w BIOS nie widzę. Reset ustawień Bios i tak robiłem  by sprawdzić czy coś pomoże i niestety nic nie dało. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Warto sprawdzić czy zobaczy pełną pojemność gdy pamięci będą w działały w single channel pakując je w sloty obok siebie ;) 

Nie wytrzymałem i zrobiłem  test. Wyjałem ram i włożyłem do innego kompa - wszystko działa i ram wykrywa poprawnie. Włożyłem  spowrotem kości i dałam na single chanel i komputer się już nie uruchomił. Dałem zamiast 2 kości 4 i komputer się już nie uruchomił. Dałem spowrotem 2 kości i komputer sie uruchamia ale nadal  widzi tylko 16gb.

Opublikowano

@Send1N Niestety jestem w kropce i już brak możliwosci sprawdzenia. ZOstaje mi serwis ale u mnie  cisza i nikt  sie nie odzywa ( wszyscy nagle tylko laptopy robia) a wydwać kilka stówek na płyte i nie miec pewnosci to słabo trochę.

Rozważam zakup czegoś innego. Pytanie czy to będzie ze sobą dobrze działało ? 

Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7
AMD Ryzen 7 7800X3D
Kingston FURY 64GB (2x32GB) 5200MHz CL40 Beast Black
Noctua NH-D15 - czy moze być inne tansze chlodzenie które dobrze schłodzi tego procka?

Grafike mam dziadka już Rtx 2080 ale póki co działa i nie chce wymienic bo nie wiem czy jest sens wydawac kase na nowsza karte z 8gb ramu.

No chyba że inna karta nowsza do 1,5k max 2k będzie lepsza od mojej.  Patrzałem na RTX 5060 Ti. Zasilacz mam 750W więc  lekki zapas by był.

Opublikowano

Rozumiem że przez pewien czas ten sam zestaw widział normalnie całą pojemność bez problemu? ja bym spróbował jeszcze podmienić testowo procka i zrobić najwyżej zwrot :E aby po prostu zabić ciekawość bo może kontroler sie posypał jeżeli oczywiście na 100% bios nie widzi całości a nie tylko system :Up_to_s:

Co do tych części co podałeś to szkoda tyle wydawać, ten procor ogarnie spokojnie płyta poniżej 600zl a co do chłodzenia to można kupić 3x taniej takie o tej samej wydajności co ta noctua - wcale nie musi być gorsze ;) 

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-amd-b650-ddr5-sata3-m-2-wifi-bt-pcie4-16739447978 plyta

https://www.ceneo.pl/173930045 chlodzenie

Ram wystarczy 2x16 i lepiej kupić szybsze 32 niż wolne 64gb (no chyba że do jakiejś pracy potrzebujesz tyle?) https://www.ceneo.pl/157489814

Opublikowano

Uważałbym z parowaniem płyt Gigabyte AM5 z pamięcią Goodram 32GB 6000 CL30. Na forum pisali, że jest problem z działaniem w EXPO. Ogólnie to jest dobra pamięć z możliwością poprawienia timingów, ale nie z płytą Gigabyte.

Opublikowano

Przecież autor nawet nie sprawdził tego dokładnie wkładając 1 kość do konkretnych banków ;)

Do tego za przeproszeniem zjebany bios od GB od strony pamięci to i trzeba bawić się ręcznie.

Dwustronne pamięci to z miejsca i tak najlepiej wrzuć ręcznie IO/SA na odpowiedni poziom by nie było problemów z trenowaniem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Coś tam pisał w 1 poście "bios pokazuje 16" "jak wcześniej 32" więc pomyślałem że kiedyś tam wszystko działało jak należy i dopiero po czasie się popsuło :E 

Od nowości wszystko siedzi i niebyło wyciągane. Ram był przekładany i albo komputer się nie włączał bład C4 albo resetował się. Wcześniej wszystko działało bez problemu. Ram jest sprawny bo włożyłem do innego kompa i działały i poprawnie pokazywało w bios. 

2 godziny temu, sideband napisał(a):

To i tak trzeba wyciągnąć procka z socketu i wszystko po kolei sprawdzać. Miałem taki przypadek gdzie kurz dostał pod socket i robił problemy :E

Mobas również przejrzeć i sprawdzać na pająka ;)

Niestety nie mam takiej możliwości , dziś dzwoniłem do serwisu i nie mają na stanie płyty z tym socketem. 

Mam się do serwisu odezwać w przyszłym tyg. to może jakąś płytę zorganizują.

Na chwilę obecną problem jest że jak odpalę grę + przegladarka  to mam zuzycie ramu ~90-95%.

Edytowane przez Cani
Opublikowano
23 godziny temu, Cani napisał(a):

Niestety nie mam takiej możliwości , dziś dzwoniłem do serwisu i nie mają na stanie płyty z tym socketem. 

Mam się do serwisu odezwać w przyszłym tyg. to może jakąś płytę zorganizują.

Przecież do tego o czym sideband pisał nie potrzebujesz innej płyty, on sugerował abyś wyjął części ze skrzynki, wyciągnał procka, obejżał socket czy nie ma jakiegoś syfu w nim typu pin upaćkany pastą czy jakiś "paproch" (to samo ze slotami ramu) i złożył to jeszcze raz na stole (na pająka) czyli zestaw złożony bez wsadzania go do obudowy ;) 

Opublikowano
23 godziny temu, Karro napisał(a):

Sprawdzałeś na 1 kości w 4 bankach po kolei ? Które działają ?

Sprawdzałem ale to  są kości dual więc chyba nie będą działały osobno  ? Tak czy inaczej komputer sie nie  uruchomił wogóle po sprawdzeniu kazdej kosci  w kazdym slocie.

50 minut temu, Send1N napisał(a):

Przecież do tego o czym sideband pisał nie potrzebujesz innej płyty, on sugerował abyś wyjął części ze skrzynki, wyciągnał procka, obejżał socket czy nie ma jakiegoś syfu w nim typu pin upaćkany pastą czy jakiś "paproch" (to samo ze slotami ramu) i złożył to jeszcze raz na stole (na pająka) czyli zestaw złożony bez wsadzania go do obudowy ;) 

Komputer rozebrany , płyta wygląda ok ,zadnego syfu  , zadnych paprochów , sloty ram czyste ( jedynie co to przy wkładaniu ram słychać takie jakby trzaski  delikatne ciezko mi to ubrać w słowa).

Zrobiłbym pająka  ale nie wiem które piny zewrzeć aby uruchomić płytę bez fizycznego przycisku z obudowy.

Opublikowano

Najprościej to szuraj czymś metalowym po wszystkich i w końcu się włączy jak nie wiesz do których wpinasz włącznik z obudowy :E nic się od takiego rozwiązania złego stać nie może jak coś także bez obaw ;) 

Opublikowano
38 minut temu, Karro napisał(a):

Sprawdzałeś ? To jaki wynik? Komputer ma 2 kanały duall Chanel i jak jest coś uszkodzone to można dać 2/4,1/3 a często 1/4

Jeżeli już się w ogóle nie uruchamia to może zrobiłeś wtórne uszkodzenie 

Bo w 1 poście działał 

Działał  tylko wtedy gdy  dwie kości są włożone w 2/4 i tylko wtedy działał i tylko wtedy działa 1 kość ramu a druga nie.  Zaraz podłacze  spowrotem wszystko i zobacze czy cos to dało ( czyszczenie + wyjecie procka i wlozenie spowrotem). Tylko najpierw musze  jakoś zamontować grafike  by "przez przypadek"  nie poleciala mi  i wyrwała socket.

Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

U mnie przepięcie np załatwiło 1 dual Chanel ram i działało w 1/3. Jak działa w ten sposób to można olac 

U mnie nie wiem w takim razie co jest bo działa tylko 2/4 no chyba że  za szybko go wyłaczylem  jak pokazywało błąd C4. Problem jest teraz taki że mam zużycie ramu  cały czas 90-95% . Z  32Gb zostało mi 16 , widzę że sam więcej  i tak nic nie wskóram  bez podmianki  CPU/płyty.  W przyszłym tygodniu dam do serwisu na sprawdzenie. 

Dzięki wszystkim za pomoc i porady. 

Opublikowano

GB ma topologie T to tam różnie z tym bywa i te płyty lepiej najlepiej śmigają na osadzonych 4 bankach z jednostronnymi pamięciami ;)

Ale to wygląda, że płyta jest uszkodzona kontrolery pamięci w Intelach w zasadzie nie padają ;)

Można spróbować wrzucić nowy bios, ale to raczej nic nie wniesie.

Poza tym płyta przypadkiem nie była wygięta w obudowie? Bo jak płyta nie leżała ładnie równo na kołkach to takie rzeczy z płytami się dzieją po dłuższym czasie ze względu na naprężenia. 

Opublikowano

Płyta była dobrze osadzona  i napewno nie była wygięta. No nic stało się , szkoda tylko że płyty już niedostępne pod ten socket ( tak wiem używki są ale np. bez wifi i bluetooth). 

Może od chłodzenia coś się stało , w sumie  waży ponad 1kg mimo że ma  stelaż to mogło coś strzelić.

Opublikowano

Każdy róg i otwór idealnie opierał się na kołku czy jak dokręcasz to dopiero płyta dochodziła do kołka? Uwierz mi to się zdarza się często tylko mało kto na to zwraca uwagę.

Od lat muszę podkładki dokładać pod kołki niezależnie od budy :E