zdunzdun 200 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Przejrzałem na szybko mapkę, no trochę tego jest w najbliższej okolicy. Mocno porażają kwoty dotacji. Takie pół miliona, albo ciut mniej to właściwie standard. Nieźle 🙂 2
KiloKush 607 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia A ja się zastanawiam czy to czasem nie trzeba było też mieć znajomości w biurach piszących te projekty. Tam często to działało na zasadzie, że biuro dzwoni i mówi "jest projekt możesz startować możemy Ci napisać to to i to" i za napisanie wniosku 5-20 tys.
ryba 1 246 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 2 godziny temu, KiloKush napisał(a): A ja się zastanawiam czy to czasem nie trzeba było też mieć znajomości w biurach piszących te projekty. Tam często to działało na zasadzie, że biuro dzwoni i mówi "jest projekt możesz startować możemy Ci napisać to to i to" i za napisanie wniosku 5-20 tys. Od 15 lat tak to dziala. Rowniez firmy sprzedajace swoje produkty robia oferty z dofinansowaniem (tylko 10-20% na wklad wlasny). Ot taki przyklad jeszcze wiekszej patologii: firma x sprzedaje maszyne za 2mln, przychodzi cwaniak y, bierze to z dofinansowaniem. Przez rok czasu cwaniak y molestuje firme x, ze maszyna nie dziala, jest problematyczna itd. Mija okres rozliczenia projektu, wszystko sie zgadza, papierki podrukowane, dokumentacja tip top, cwaniak urzedasow od dofinansowania ma z glowy i idzie do firmy x, ze musi odkupic maszyne, bo "nie dziala" - ma co chcial, odsprzedaje za 1.5mln do producenta zeby on sie dalej z tym bujal. Do tego nie trzeba matematyki wyzszej, zeby policzyc kto i ile jest do przodu Chcesz to zglosic? Powodzenia. Pamietacie dofinansowania na zakladanie wlasnej dzialalnosci gospodarczej przez PUP? 40k dawali, mikro zusik, wystarczylo rok prowadzic farse i udawac ze dziala. Ale tez bardzo latwo policzyc, ze ktos kreatywny mogl sobie dzieki temu zakupic ciekawe rzeczy dosc tanio Szczegolnie elektronike. Pojawila sie gigantyczna kasa, to pojawili sie cwaniacy.
ryba 1 246 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia @KiloKush Mamy rozumiec, ze jak idziesz do apteki, to od wejscia krzyczysz wszystko tylko nie Bayer? Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Siemens, Lufthanse tez masz na czarnej liscie, prawda?
crush 3 575 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 3 minuty temu, ryba napisał(a): @KiloKush Mamy rozumiec, ze jak idziesz do apteki, to od wejscia krzyczysz wszystko tylko nie Bayer? Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Siemens, Lufthanse tez masz na czarnej liscie, prawda? Mam nadzieję, że nie bojkotujesz Nestle bo chcieli murzynom wodę zabierać? 🤔
KiloKush 607 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Wołajcie admina bo tu ludzie muszą odpocząć od tematu KPO.
crush 3 575 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) A jak nie będę miał co ze sobą zrobić i pójdę zdefekować się pod kościołem, albo napadnę homoseksualistę, to kto weźmie za to odpowiedzialność??? 😡 Edytowane 10 Sierpnia przez crush
KiloKush 607 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Teraz, crush napisał(a): A jak nie będę miał co ze sobą zrobić i pójdę zdefektować się pod kościołem, albo napadnę homoseksualistę, to kto weźmie za to odpowiedzialność??? 😡 chill
Mar_s 2 226 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 6 minut temu, crush napisał(a): to kto weźmie za to odpowiedzialność??? 😡 Jezus Pan.
kubikolos 1 324 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 5 minut temu, Mar_s napisał(a): Zamykamy? Kto za? zamykamy, to jest zbyt olbrzymia afera zeby dalo sie wklejac tresci bez ofensywy betonu polecam sledzic na wykopie, do czego tam sie ludzie teraz dokopuja to jest NIESAMOWITE, to jest po prostu zorganizowana kradziez o ktorej WSZYSCY wiedzieli i wszyscy sie do niej przygotowali na grupach fejsbukowych kwitl zorganizowany handel spolkami ktore pozwalaja wyciagnac dotacje na przezarcie https://www.facebook.com/100063795783421/posts/1293213382815176/ Cytat KPO: biuro rachunkowe bierze dotację 540 tys. zł na otwarcie kina mobilnego xDDD Zobaczcie ten absurd xDDD Biuro rachunkowo-księgowe bierze maksymalną dotację 540 tys. zł na "dywersyfikację" i wdrożenie nowej usługi mobilnego kina na otwartym powietrzu xDD https://wykop.pl/link/7767239/kpo-biuro-rachunkowe-bierze-dotacje-540-tys-zl-na-otwarcie-kina-mobilnego-xddd Cytat KPO ciąg dalszy... hulajnogi elektryczne dla biura podróży; 16 sztuk za 0,5 mln Wychodzi 31 tys. za jedną https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/ogloszenia/239579 Cytat 500 tyś. zł na budowę "Oazy Rekreacji" kandydatki PO do Rady Powiatu Mławskiego. Jak się okazuje nie tylko rodziny i znajomi posłów i senatorów, ale również szeregowi działacze PO są beneficjantami KPO. Cytat KPO dostał Bogdan K. skazany, który dał Gawłowskiemu apartament w Chorwacji ! KPO na pół miliona złotych, otrzymała spółka DIVA, założona przez Bogdana K. skazanego w ubiegłym tygodniu na 3,5 roku więzienia w procesie dotyczącym afery melioracyjnej. Bogdan K. dał senatorowi Gawłowskiemu apartament na chorwackiej wyspie Brać, w zamian za pomoc w wygraniu przetargu. Cytat Córka wojewody łódzkiego z PO dostała KPO na domki letniskowe pod wynajem. Pani Maja Ryl-Bednarek córka pani Doroty Ryl wojewody Łódzkiego dostała dotację z KPO na budowę domków letniskowych. Przedsiębiorstwo "Aura Maja Ryl-Bednarek" otrzymało dokładnie 538 674 zł na "budowę 4 domków rekreacyjnych z przeznaczeniem na wynajem całoroczny". Cytat Rafał Brzoska skomentował aferę z KPO. "Nie ma już wątpliwości, że to koniec" Szef InPostu Rafał Brzoska skomentował aferę wokół Krajowego Programu Odbudowy. "KPO = Koniec Programu Odbudowy. Z głupoty? Z pośpiechu? Z ludzkiej pazerności? Z braku procesu i zasobów ludzkich do sprawnej oceny merytorycznej wniosków i odsiania plew od dobrego ziarna?" - napisał. https://next.gazeta.pl/next/7,151003,32165311,rafal-brzoska-skomentowal-afere-z-kpo-nie-ma-juz-watpliwosci.html program byl zroganizowany do przezarcia przez cala klase polityczna i wszystkich znajomych tu nie ma czego komentowac, its over dla polski 3
nozownikzberlina 496 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Nie ma żadnej afery. Powtarzam, nie ma żadnej afery. Aferę wymyśliliście Wy - prawacy konfiarze i pisowcy! 2 2
musichunter1x 1 305 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Ja mam pecha i trafiłem na realną, chyba realną zapomogę dla..., hotelu "Dworek w dawnej szkole" 37 minut temu, kubikolos napisał(a): na grupach fejsbukowych kwitl zorganizowany handel spolkami ktore pozwalaja wyciagnac dotacje na przezarcie https://www.facebook.com/100063795783421/posts/1293213382815176/ O Panieee, to jednak uczciwego w stogu siana trzeba będzie szukać @kubikolosTo samo zrobili przy Planie Balcerowicza itp. ale niektórzy dalej wierzą, że nas wybawili Edytowane 10 Sierpnia przez musichunter1x 1
Camis 5 885 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Godzinę temu, Mar_s napisał(a): Jezus Pan. i konfedorosje! Cytat Ten nowy wątek afery ze skupowaniem spółek charakteryzujących się spełnianiem wymogów do otrzymania dotacji świadczy niestety o przestępczym charakterze całej akcji. Oprócz roztrwonienia pieniędzy, jeśli przyjrzy się temu UE, to możemy mieć gigantyczny problem wizerunkowy. https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194272108 Cytat Ja to w sumie nie jadę po cwaniakach-przedsiębiorcach, bo oni operują w systemie stworzonym przez debili-polityków, którzy na każdym kroku próbują rozdawać prezenty przedsiębiorcom i przedsiębiorcom. Taki mamy klimat, POPiS prześciga się w robieniu laski tej grupie na każdy możliwy sposób. Nihil novi. Mnie z całej tej historii najbardziej bawi nieudacznictwo ekipy Tuska. Przecież to KPO to było ich oczko w głowie, ich 500+. O tym gadali na okrągło, do tego stopnia, że nie kryli, że UE odblokowała nam tą kasę, bo Bruksela PiSu nie lubiła, ale PO już lubi xd To miał być ten największy sukces rudego. Że może nie uda się zrobić niczego innego, ale JEST KPO. I tym będzie można się chwalić przed ludem. I co? I ONI TO SP***LI KONCERTOWO XDD Coś co miało być kurą znoszącą złote jaja, jest teraz największą kompromitacją tego rządu. To jest wręcz niebywały poziom nieudacznictwa 😅 Gdybym był jakimś działaczem PO to chyba bym się popłakał na to wszystko, bo być takimi debilami to już chyba tylko można usiąść i płakać. I oni teraz rozpaczliwie próbują się ratować, przy okazji kompromitując się jeszcze bardziej XD To jest po prostu jakiś kabaret. Tylko robić popcorn. I niby się człowiek brzydzi, bo to już jest kopanie leżącego, ale jednak oczu oderwać nie można. https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-194273269 2
lokiju 524 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Wróci niedługo PiS to trochę zdoją z przedsiębiorców. Ja na głosowanie się nie wybieram. Przy okazji mam nadzieję, że Unia zabierze wszelkie dofinansowania i inne cuda wianki. 1
areczek1987 898 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia W tej całej nagonce ktoś zapytał tych przedsiębiorców o coś? Tych co brali dziwnie argumentowane dotacje? Rozpatrujący wnioski też się jakoś wypowiadali? Wszyscy od lewa jak nie chodzą wnerwieni to się przeżucają odpowiedzialnością. A szczęśliwi? A św. Beata potwierdziła że im się nie należy?
ryba 1 246 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia @areczek1987 Tak Areczku, byly sprawdzane - byly zarowno realne, jak i ewidentnie walki. Ja, do momentu az ktos nie udowodni, ze to bylo sterowane centralnie od gory z rzadu, nie robie z tego afery na poziomie RARS/FS. Maja jeszcze czas, to moga sie wykazac w sprawdzaniu i naprawie bajzlu.
Rekomendowane odpowiedzi