Skocz do zawartości

Jaka karta dzwiękowa zewnetrzna z optykiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Jaką polecacie kartę dzwiękową na USB z optykiem żeby działała bez problemu Posiadam głośniki z optykiem wiec analog mi nawet nie jest potrzebny czym taniej tym lepiej 

W tej chwili mam podłacze optykiem z płyty Realtek ALC4082 ale jak to działa każdy wie praktycznie nie działa 

Mam też wyjście optyczne z monitorze dzwiek wtedy leci przez displayport myślałem że to będzie złoty środek ale znowu dzwiek jest fatalny jakościowo gra jak mp3 128 albo i nawet gorzej 

Nie chce karty wewnętrzej bo zawsze wiąże się to z dyżym wzrostem temp karty graficznej 

Opublikowano (edytowane)

Coś namieszałeś. Jak karta na USB, to po co z optykiem? Oba te kable przesyłają sygnał cyfrowy. Jak głośniki mają wejście optyczne, to znaczy, że mają wbudowany DAC i nie potrzeba im przy tym połączeniu żadnej karty dźwiękowej. Wpinasz pod wyjście optyczne z MOBO i tyle. A jak nie ma, to konwerter z USB na toslink. Ale z tego co piszesz, ma. To jest najsensowniejsze połączenie, bo wtedy omijasz układ audio kompa plus masz izolację galwaniczną, więc nie ma znaczenia, czy to ALC XYZ, czy cokolwiek innego.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam płytę z ALC4082 z optykiem ale ten układ to tragedia ciągle trzaski doprowadzają do szaleństwa. Co polecasz na USB z optykiem żeby działało bez problemowo

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano

Powtórzę: ten układ przy połączeniu po optyku nie ma żadnego znaczenia. Masz coś gdzieś skopane, jeśli tak się zachowuje i ciężko jest stwierdzić, czy tego samego nie będzie po USB. Najpierw znajdź, co tak naprawdę nie działa. Połącz głośniki optykiem do innego źródła oraz głośniki do tego samego PC innym złączem.

Opublikowano (edytowane)

Która część zdania, że kodek nie ma nic do gadania przy używaniu wyjścia optycznego, jest niezrozumiała? Ideą wyjść cyfrowych jest właśnie jego ominięcie, a MOBO robi wtedy tylko za transport. Jakiś model płyty głównej może mieć spartaczone wyjście optyczne (jak każde inne), ale to nie ma nic wspólnego z użytym w niej kodekiem.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

A uważasz, że nadajnik SPDIF jest bytem niezależnym na płycie głównej? Otóż nie, jest częścią układu Realteka i jako taki korzysta również z jego sposobu komunikacji. Dotychczas było to HDA, I2S, I2C (może SPI i coś tam jeszcze), ale w kodekach 4080/82 ktoś wpadł na "genialny" pomysł: podłączył to pod USB i tutaj zaczęły się ww. problemy. Być może jest to kwestia samej implementacji na konkretnych płytach głównych, co nie zmienia faktu że problem się mocno nasilił (czy wręcz powszechnie pojawił) wraz z 4080/82.

Oczywiście w przypadku transportu cyfrowego sam DAC Realteka jest pomijany ale nadajnik SPDIF jest częścią całego układu, np.:

1220.png.c9fb1e2788e96f60f9c40c9ea697a3d0.png1220_2.png.d6ab46e601a725858abe6c54a2564174.png

A sam autor na ww. problemy nie potrzebuje karty dźwiękowej tylko osobnego konwertera "USB to SPDIF", lub niech poszuka rozwiązania dla swojej płyty głównej bo jak pamiętam były jakieś "fixy" u niektórych producentów, np. aktualizacja firmware dla tych wynalazków 4080/82.

Więcej informacji: https://www.igorslab.de/en/realtek-alc-4080-with-sound-cuts-and-noise-random-noise-also-on-analog-line-out-causes-and-a-first-workaround/

Edytowane przez Kandelabros
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Uważam, że ludzie lubią czepić się jednego słówka bez szerszego zrozumienia tematu i w ten sposób wyciągają błędne wnioski. Reszta ode mnie w telegraficznym skróci, bo mi się już nie chce. Pomimo tego samego oznaczenia kodek i chipset to nie to samo. Podczas korzystania z wyjścia cyfrowego kodek jest pomijany, a chipset bierze udział w komunikacji. Toslink to nie S/PDIF, a jego implementacja, podobnie jak coax. USB to szerokie pojęcie i tu nie chodzi o to, że ALC4080 ma w jakiś magiczny sposób powiązane wyjście optyczne z portami USB, tylko chodzi o wewnętrzną magistralę do komunikacji. Wkleiłeś Schemat ALC1220 i sam zaznaczyłeś na nim optical-out/GPI, a jednak działa. Swoją drogą czasem nie działa. Można trafić w sieci na problemy zarówno z 1220, jak i 4080. Żadnen z tych układów nie powoduje automatycznie problemów sam z siebie. Te mogą wystąpić - jak sam zauważyłeś - przy niepoprawnej implementacji na MOBO. Tym samym nie ma gwarancji, że konwerter coś tu pomoże. Może pomoże, może nie. Dlatego ja ponownie zacząłbym od połączenia głośników innym złączem (choć tu wybór jest ograniczony do połączenia liniowego, bo Edifiery z sygnaturki OP nie mają zbyt wielu wejść). Jak skopany jest cały układ albo wyjście optyczne, to konwerter nic nie da.

Edytowane przez Karister
Opublikowano

@Kandelabros @Karister

alc4080-datasheet

• To jest USB Audio Codec - nie klasyczny kodek HDA jak ALC1220.
  • Cały tor audio, w tym nadajnik SPDIF (optical/coax), jest częścią układu Realteka.
  • Ważne: w ALC4080/4082 magistrala wewnętrzna to USB, co powoduje większe opóźnienia i problemy ze stabilnością niż starsze HDA - dlatego pojawiły się raporty o trzaskach.

Teoretycznie optyk = czysty transport cyfrowy, więc kodek nie powinien „psuć” sygnału. Ale w ALC4080 SPDIF-OUT siedzi wewnątrz układu Realteka, a cała komunikacja idzie przez jego USB-kontroler. Jeśli implementacja firmware/drivera/mobo jest słaba -> trzaski, dropy.

Datasheet to potwierdza - SPDIF-OUT jest pinem współdzielonym z GPIO i DMIC.

• Upvote 2