Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej złożyłem dziś zestaw komputerowy i ogólnie wysztko działą tylko temperatury na samym pulpicie potrafią dobijac do 60/70 i nienormalnie skaczą ;/ Co może być tego powodem?

i5 14600K

MSI Z790 tomahowk Wifi

Deepcool assasin 4

NZXT C850 Gold

Patriot viper 6400 (xmp nawet nie właczone)

Ja rozumiem że to ciepły procesor ale bez jaj , pomyślałem że może jakiś niewielki undervolting mu nie zaskodzi. 

Najnowszy bios wgrałem ale czy to pomogło z temperaturami? No raczej nie

Czy aby utrzymać w miare kulturalne temperatury to trezba mieć AIO 360 do tego chama?

W każdym razie jak ktoś miał/ma doczynienia lub też wie co gdzie ustawic na tej płycie to proszę o info :) 

Każda rada mile widziana :)

Po ok. 10 minutowej gierce w world of Tanks (aż tak wymagajaca gierka to nie jest) 82 stopnie... Przecież w cyberpunku itd. to mi 100 peknie na liczniku :(

Edytowane przez izoterm21
Opublikowano
17 minut temu, izoterm21 napisał(a):

temperatury na samym pulpicie potrafią dobijac do 60/70 i nienormalnie skaczą ;/ Co może być tego powodem?

i5 14600K

60 stopni na pulpicie? Ja mam połowę tego. Moim zdaniem coś jest nie tak z Twoim systemem chłodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Macie rację zdemontuje je i przeczyszczę.

Swoją droga jaką ilość Thermal Grizzly Kryonaut zalecacie? Bo zabawa tą ich łopatka z zestawu to porażka 

Te temperatury strasznie dynamicznie skaczą sobie na rdzeniu P.core. od 33 do 48> 60 w kilak sekund..

Opublikowano
18 minut temu, Sheenek napisał(a):

Folie zdjales zakladam :E ?

Nie no bez przesady ;d

Jeśli pobrałen najnowszy bios (i tylko taki) to czy powinienem tez ten poprzedni z jakas tam łatką intela/?

image.thumb.png.727f3f00333ffc8c2d6e47d0a39fc72e.png

A tutaj temperatury pulpitu , w teorii nie jest tragicznie ale łapie takie dzikie strzały pod 70;/ temat napięć procesora to już dla mnie black magic

image.thumb.png.410c193213cf62bcfe000576ed583d12.png

Opublikowano
Godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

No ale w sumie przy 100w to dużo te 68 stopni jak na to chłodznei patrzę na reckę:

Chwilowy wyskok do takiej temperatury najgorętszego rdzenia, przy małej ilości rdzeni obciążonych (mała powierzchnia oddawania ciepła) jest możliwy przy takiej mocy i dobrym chłodzeniu powietrzem. Przy tej samej mocy, ale wszystkich rdzeniach obciążonych równo, temperatura byłaby niższa (może nawet naście stopni niższa).

Opublikowano
6 godzin temu, izoterm21 napisał(a):

A tutaj temperatury pulpitu , w teorii nie jest tragicznie ale łapie takie dzikie strzały pod 70;/ temat napięć procesora to już dla mnie black magic

image.thumb.png.410c193213cf62bcfe000576ed583d12.png

tak na szybko ale powinno być pomocne i zrozumiałe.

Zakładając, że chodzenie dobrze założone itd. to.....

Z tego zrzutu widać, że napięcie żądane VID przez procesor max weszło na 1.415V , a to za dużo dla tego procesora zdecydowanie.

o ile BIOS masz w Auto i nie zmieniałeś napięć, więc prawdopodobnie napięcie rzeczywiste procesora V-Core też może jest wysokie ok 1.300.....1.400V pod obciążeniem i dlatego temperatura duża. 

Sprawdź sobie napięcie procesora ale "V-Core"  programami tym jak wyżej, lub CPU-z  , HWInfo......co wolisz. 

Poniżej prosty sposób na obniżenie napięć w MSI, a tym samym temperatury.

Działanie w kolejności numeracji następnie zapisać bios i restart komputera i sprawdzić sobie w Windows czy pomogło itd.

Z napięciem rzeczywistym można zejść na 14600K w okolice przedział  1.176V.....1.200V bez większego problemu  (a nawet niżej ale zależy od sztuki jaki się trafi) 

Undervolting:

"CPU Core Voltage mode" przełącz na adaptive + offset

"CPU Core Voltage offset mode" ustaw na minus     (UWAGA minus obniżasz napięcie, a plus podwyższasz napięcie )

"CPU Core Voltage offset" wstępnie ustaw na 0.050  i tutaj potem możesz sobie regulować wg uznania np 0.070, 0.100 itd , ale tak by nie zejść z napięciem CPU V-core poniżej 1.176V, a trzymało się okolice 1.176V.....1.200V pod obciążeniem - takie napięcie większości tym CPU wystarczy i rzadko kiedy potrzeba więcej temu CPU.

UWAGA by łatwiej i szybciej było, to Jeśli obecnie w auto masz np napięcie V-core procesora pod obciążeniem 1.300V i więcej. np w tym Cinebench, to od razu można sobie w "CPU Core Voltage offset" ustawić na minus  0.100, wtedy powinno zejść napięcie procesora V-core na ok 1.200V

Potem możesz też np  limity mocy "power limit" ustawić dla tego CPU  ....drugi screen poniżej  

Long duration power limit = 181

Short duration power limit = 181

CPU Current Limit (A)  =  200A  - zalecane przez Intela, ale proponuje dla tego procesora 230A do 250A, to zależy jak bardzo będziesz go obciążał 

o ile nie jest podkręcany, ponieważ na 200A może czasami schodzić z zegarem MHz pod bardzo dużym obciążeniem i wydajność nieco spada.

200A jest dobre dla 13600K

230A...250A  dla 14600K taka moja propozycja i to moim zdaniem też jest OK. 

dodatkowo inne funkcje wg uznania np 

EIST - na Enabled 

itd. 

Koledzy z tego forum może pomogą też. 

UWAGA 

screens poniżej są tylko poglądowo i dot. wyłącznie gdzie są powyższe opcje co napisałem. 

MSI undervolting.jpg

MSI power limit.jpg

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@izoterm21, oczywiście Multi Core.

Ja bym ci jeszcze coś podpowiedział odnośnie za wysokiego napięcia tylko najpierw sprawdź jakie są u ciebie ustawione wartości AC/DC Loadline, programem HWiNFO (po lewej wybierasz Motherboard).

o to chodziło? image.thumb.png.f5909c2be9064df582dd8e7c688170b0.png

Opublikowano (edytowane)

@izoterm21, dokładnie tak. Przy takim AC Loadline to nie dziwne, że napięcie jest wysokie. Pierwszym krokiem do obniżenia napięcia powinna być zmiana LLC i odpowiednie ustawienie AC i DC Loadline. Musisz też wyłączyć CEP. Ja ci dokładnie nie napiszę jak to zrobić, ponieważ mam płytę główną innego producenta.

Oczywiście to wszystko, co napisał @Gef76 odnośnie limitów i Offset'u napięcia się zgadza i też powinieneś to ustawić.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@izoterm21, dokładnie tak. Przy takim AC Loadline to nie dziwne, że napięcie jest wysokie. Pierwszym krokiem do obniżenia napięcia powinna być zmiana LLC i odpowiednie ustawienie AC i DC Loadline. Musisz też wyłączyć CEP. Ja ci dokładnie nie napiszę jak to zrobić, ponieważ mam płytę główną innego producenta.

Oczywiście to wszystko, co napisał @Gef76 odnośnie limitów i Offset'u napięcia się zgadza i też powinieneś to ustawić.

To co napisał kolega Gef76 już zastosowałem w biosie , dałem -0.100 odrazu i tak pozostawiłem . W cinebenchu nic sie nie wysypało to chyba dobrze :) Co do tego co napisałeś to ja bez instrukcji step by step jak u Gef76 sie tego nie tykam ;d 

Opublikowano
17 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@izoterm21jakie masz teraz chłodzenie i obudowę, generalnie 280/360 aio lepsze będzie, 280 może być najlepsze ogólnie bo wentyle 140 są ciche i wydajane w stosunku do 120

Corsair 4000d airflow i Deepcool assasin 4 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

To nie ma sensu zmieniać

Czyli jak juz to tylko na smoka 360? W tej budzie to ciężko byłoby coś upchac... chyba tylko front