Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

stoję przed dylematem wyboru TV do dobrze nasłonecznionego salonu (z lewej strony okno tarasowe od strony zachodu na na przeciwko (prawie)TV okno na południe. Odległość TV od kanapy to około 4-5 metrów. Głownie zastanawiam się nad Hisense U8Q 65 lub 85 cali lub Sony Bravia 7 65 lub 75 cali. Głownie TV będzie wykorzystywany do oglądania TV naziemnej/satelitarnej i oglądania filmów z platform streamingowych, czasem do grania na PS5. Może lepiej pokusić się o OLED np LG c5? Max kwota jaką mogę wydać to jest to 11 tyś.

Edytowane przez ba312
Opublikowano

Jak pokój masz nasłoneczniony to może być problem z ekranem OLED. Odległość prawie 5m to chyba trzeba celować w ekran 85 cali (w ostateczności 77). Ja mam odległość od ekranu niecałe 3m i mam 65 cali. Niedługo (w listopadzie) będzie BF i będzie można wyrwać tv w obniżonej cenie. Ja bym pomyślał nad Bravia z serii 7 - ekran 85 cali (lub 75). Cena aktualnie to 14k, ale może na BF zejdzie do tych 10-11k.

Opublikowano
10 godzin temu, ghostdog napisał(a):

Jak pokój masz nasłoneczniony to może być problem z ekranem OLED. Odległość prawie 5m to chyba trzeba celować w ekran 85 cali (w ostateczności 77). Ja mam odległość od ekranu niecałe 3m i mam 65 cali. Niedługo (w listopadzie) będzie BF i będzie można wyrwać tv w obniżonej cenie. Ja bym pomyślał nad Bravia z serii 7 - ekran 85 cali (lub 75). Cena aktualnie to 14k, ale może na BF zejdzie do tych 10-11k.

Do końca nie wiem jak ten salon będzie nasłoneczniony w ciągu roku, bo wprowadzam się do nowego domu i do tej pory jakoś słońce mocno nie wdzierało się do salonu (na ścianę na której będzie TV). Na ten moment 85 cali to cenowo łapię się Hisense no i w przypadku Hisense odpada rozmiar 75 cali ze względu na inną matrycę. Hisense ma lepszy kontrast i jasność od Sony, Sony zaś lepsza dostępność aplikacji (Google TV) i dobrą obróbkę obrazu. Pierwszy raz mam dylemat jaki telewizor kupić :D 

Opublikowano (edytowane)

Jak słońca dużo to i wysoka jasność ekranu nie pomoże. W ciemnych scenach i tak widać cały pokój i nasze "mordy". Ewentualnie nad matem możnaby się zastanowić, ale w TV to rzadkość. Tylko OLED - ones you go black, you never go back. Plus dużo lepszy ruch od LED. No chyba, że się coś zmieniło w LED od czasów Sony XF90, którego miałem. A, ostatnio miałem na testach fast ips i naturalność obrazu bez porównania do LG C2.

Edytowane przez j4z
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

OLED jest idealny do oglądania w nocy lub ciemnych pomieszczeniach. 

Masz dokładnie takie same warunki oświetleniowe jakie ja mam czyli dobrze nasłoneczniony salon, okno południowe naprzeciwko TV a od lewej strony drzwi tarasowe czyli słońce z zachodu. OLED się nie sprawdził w takich warunkach.  Poszedłem w stronę miniLED i sprawuje się znacznie lepiej niż OLED i to samo Tobie radzę ;) 

OLED'a wrzuciłem do sypialni gdzie TV oglądam tylko wieczorami. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1