Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu zauważyłem że niektóre zagraniczne filmy są dubbingowane. Na początku myślałem że to ktoś zdubbingował taki filmik ale jak się okazało wprowadzili AI, które z automatu tłumaczy słowa na, np. polskie. Polega to na tym że oryginalne głosy są wycinane, i są podstawiane polskie. Nie było by w tym nic dziwnego ale jak dla mnie ten dubbing jest okropny i nie da się tego słuchać. Już samo tłumaczenie angielskich tytułów jest irytujące ale ta opcja jest już tragedią.

https://www.gry-online.pl/newsroom/automatyczne-dubbingowanie-na-youtube-coraz-bardziej-daje-sie-we/z62ec9c

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano (edytowane)

Co sądzę? Pierwsze co robię to od razu przełączam na oryginalną ścieżkę dźwiękową. Ten lektor AI jest tak "bezpłciowy", że tego się słuchać nie da. Chyba nawet syntezator Ivona miał bardziej naturalny głos...

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

To jedna z najgorszych zmian ostatnich lat na tubie. Na szczęście są wtyczki więc można olać.

Dla pewności najlepiej wgrać kilka, bo z jedną czasem i tak przełączało może 1 film na 100 ale dalej to tak irytujące, że czy 1 czy 100 to bez znaczenia.

Ja jadę na takim zestawi.

obraz.png.f3430a41f01ad687edea247dcd044af3.png

Edytowane przez blabla123
Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie zamierzam instalować niczego, gdzie nie mam pewności co do bezpieczeństwa. Cholera wie kto te wtyczki pisał i po co. 

Wątek jest, wybacz OPie, kretyńsko zatytułowany.

"Komary przenoszące malarię - co o nich sądzicie?"

"Zarzyganie spodni przez menela w metrze - co o tym sądzicie?

Chyba oczywiste jest co sądzimy o czymś co każdego wkur(z)a.

To samo sądzimy co o rozpierdzieleniu szukajki, bo teraz ani nie raczy działać i wyświetla zero wyników po wpisaniu frazy i zaznaczeniu "tylko poprzedni rok" choć jest masa filmików spełniających kryteria, a które wyszły tydzień temu.

To samo sądzimy co o rozwaleniu sortowania, bo wybierasz po dacie, a dostajesz pomieszane - 3 filmiki z wczoraj, potem osiem sprzed 10 lat, a potem znowu kilka sprzed miesiąca.

To samo sądzimy o szukajce, która po najechaniu myszką i wpisaniu frazy, wyszukuje NIE TO, czego szukaliśmy, tylko to, nad czym akurat był kursor myszy w chwili naciskania entera. W ten sposób w ciągu miesiąca chyba tak z 50 razy wyszukałem jakieś sugerowane gówno, zamiast tego czego szukałem. Nie naprawili tego przez kilka miesięcy, więc już chyba nie naprawią. Kto by się tam przejmował ludźmi na komputerach. :boink:

To samo sądzimy o blokowaniu normalnych filmików za wymogiem nie tylko zalogowania się, ale i przesłania swoich dokumentów (Googlowi mam skan dowodu słać bo chcę obejrzeć filmik o wojnie?  :boink: Już się rozpędziłem! Już lecę!

I to samo sądzimy o tym, że filmiki 3D mają już często niedziałające przełączniki 2D/3D i brak opcji wyboru typu 3D. Nawet apka Youtube ma to spierdzielone.

I to samo sądzimy o tym, jak wygląda YT bez adblockerów. Próbowałem oglądać coś w VR na Queście, gdzie jest "jedyna słuszna" przeglądarka, więc nie ma ublocka tam. MA-SA-KRA. Chcesz przeklikać filmik aby zobaczyć czy jest w nim coś ciekawego? 4 kliknięcia = 4x 30 sekund reklam. No ja pierd(zie)lę :boink: Tak, to oznacza że aby obejrzeć 10 sekund (4x po 2.5s) musisz oglądać 2 minuty reklam!

To samo też sądzimy o politycznej poprawności i zakazie używania niektórych słów, bo demonetyzacja albo i gorzej. W tym takich słów jak samobójstwo czy Izrael. :boink:

Pewnie o kilku rzeczach zapomniałem. Youtube to totalne dno i z czasem jest tylko gorzej. Szkoda, że nie ma alternatyw, bo jak już się coś pojawia to zaraz jest pro-ruskie i nie zamierzam wspierać platform, które są pełne ruskiej propagandy i to czasem na głównej stronie nawet. 

edit: o, jeszcze to samo sądzimy o wpierdzielaniu tych spierdzielonych "shortów" do wyników szukania. Czasem pięć stron wyników to same shorty :boink: i oczywiście opcji "wyklucz shorty" w szukajce nie ma. Bo po co. "Shorty to kasa, ponoć, tak widzieliśmy na Tiktoku, więc was pozmuszamy abyście to oglądali i u nas na YT, bo jesteśmy tacy bulwa sprytni!"

No nic. Dajcie znać jak będzie jakiś plugin godny zaufania. Oglądam filmiki po polsku i po angielsku i co chwilę muszę bulwa mać przestawiać, bo nikt tam bulwa mać, nie pomyślał dać w opcji języka "oryginalny". I po problemie by było. Twórca programu 4K Video Downloader to ogarnął, ale wielkie wspaniałe Google bulwa jego ma bana mać nie potrafi :sciana:

edit 2: a, jeszcze uwielbiamy jak YT odpala filmik w tle drugi raz, tak że nie idzie ani słuchać tego który oglądamy  ani wyłączyć tego "ducha filmiku" w tle. Trzeba przeładować całą stronę. I nie. Nie chodzi o to małe okienko miniaturkę w rogu okienka.

edit 3: I odpalanie filmików po wejściu na kanał z automatu też uwielbiamy. Oglądam wywiad nagrany cicho. Podgłaszam na maksa i jeszcze wtyczką w przeglądarce dalej niż na max. Wchodzę na kanał a tam jakiś youtuber drze ryja "welcome to my channel, where we" i zaraz jest dźwięk eksplozji czy strzału. Cudowny pomysł z tym autoplayem. Zajebisty! :boink: 

edit: A, i jeszcze znikanie paska szukania też bardzo lubimy. Oglądasz sobie filmik domyślnie, nie na pełnym ekranie a po jakimś czasie nie ma paska szukajki. Gówno to dało, bo i tak 3/4 ekranu zawalają komentarze i sugerowane badziewie. Nie mam pojęcia co za kretyn to wymyślił. To chyba ktoś tam sabotuje Youtube'a i specjalnie to rozpierdziela, bo aż się wierzyć nie chce.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Ja tak ufam wielkim korpo i kocham ich oprogramowanie, że bardziej ufam takim wtyczkom niż im dlatego za okienka w zasdzie już podziękowałem, tak samo z "przeszkadzajkami" w przeglądaniu internetu od lat sobie radzę. Ich abonamenty na każde pierdnięcie też mnie nie interesują, bo z czasem i tak jest tam dodawany gównokontent albo i tak widujesz reklamy. To ja już twórcę wolę wesprzeć przez Patronite czy coś podobnego, a najlepiej kupujące jego produkty. A sam internet przeglądać na własnych zasadach (wtyczki) i przez przeglądarkę, a nie ograniczone i zwalone apki. Nie potrzebuję zbędnego gówna co tylko w korpo mniemaniu umila mi czas czy jest na rękę. 90% tego to przeszkoda i utrudnianie życia dla użytkownika.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 1
Opublikowano

To jest pierdzielony szantaż. Płać nam za to że hostujemy content który zrobił ktoś inny i dla którego tu przyszedłeś, bo jak nie to zawalimy cię reklamami!

Taa. To na pewno na mnie zadziała. 

Bo wymaganie weryfikacji tożsamości i dawanie się szpiegować dla zysków  z reklam to nie jest wystarczająca zapłata za korzystanie z tego gówno-serwisu.

Youtube premium to mogę rozważyć jeśli

- nie będzie debilnych błędów opisanych w moim poście wyżej

- będzie opcja realnego wyłączenia śledzenia. Nie życzę sobie. Macie tu stówę na rok i wara od moich danych i patrzenia co oglądam i czego szukam. (niewykonalne niestety)

- będą jakieś sensowne rzeczy za tą opłatę. Np. 2x wyższy bitrate niż w filmikach 8K dostępny dla materiałów 1080p. Dostęp do filmików do 600fps a nie max 60. Poprawna obsługa wszystkiego 3D i VR. Interpolacja z 60 do 120, 240, 480 czy 600fps. 

Ok , wtedy chętnie zakupię to premium i faktycznie premium będzie miało jakiś sens. A te obecne premiumy to niech se w dupę wsadzą.

Opublikowano

Gdyby chociaż była opcja włączenia/wyłączenia dubbingu w shortsach zamiast przełączania języka konta czy instalowania skryptów wtyczkami. Polski dubbing czasami nie potrafi powiedzieć angielskich nazw własnych albo występuje tam gdzie cały short jest po angielsku nawet napisy.

Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 12:42, VRman napisał(a):

Ok , wtedy chętnie zakupię to premium i faktycznie premium będzie miało jakiś sens.

Ja mam premium "z Indii" wychodzi jakieś 15-17zł za miesiąc dla całej rodziny i tak, w całej rodzinie udostępniłem.

Dla osób, które nie ogarniają wtyczek i alternatywnych aplikacji (rodzice, siostra, teściowa) oglądanie bez reklam to mimo wszystko game-changer.

Gratisem jest YouTube Music, który dla mnie zastępuje z powodzeniem Spotify.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.09.2025 o 11:34, blabla123 napisał(a):

To jedna z najgorszych zmian ostatnich lat na tubie. 

Mnie wkurza, że szukam materiałów jedynie po polsku, np. jakiegoś tutorialu, a wyświetlają się we wszystkich językach świata i tytuł tylko jest tłumaczony na polski (choć w oryginale taki nie jest). I nie wiem, jak co z tym zrobić, jak coś się wyświetla po chińsku i jedynie z tłumaczeniem na pseudopolski. 

Edytowane przez Áltair
Opublikowano
19 godzin temu, Áltair napisał(a):

Mnie wkurza, że szukam materiałów jedynie po polsku, np. jakiegoś tutorialu, a wyświetlają się we wszystkich językach świata i tytuł tylko jest tłumaczony na polski (choć w oryginale taki nie jest). I nie wiem, jak co z tym zrobić, jak coś się wyświetla po chińsku i jedynie z tłumaczeniem na pseudopolski. 

Kiedyś korzystałem w vanced aby mijać reklamy, ale po czasie przestało działać, tzreba było czekać na updejta czy szukać innej apki, w końcu się zdenerwowałem(wiem, wiem Andrzeju nie denerwuj się :D ) i zakupiłem premium i mam święty spokój czy to z reklamami czy tłumaczeniami(choć na to uwagi nie zwracam, ale wydaje mi się że zawsze mam w oryginalnym języku), w jakieś pluginy mi się bawić po prostu nie chciało :) 

• Upvote 1